[新聞時事] 張德江否定鄧小平

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

張德江發言重點
一個立場
中央政府堅定不移支持香港在二○一七年落實普選特首,根據《基本法》循序漸進推進民主
三個符合
1.香港普選制度必須符合香港憲制地位和實際情況,香港的高度自治是由中央授予,並非完全自治,任何普選制度都不可「一蹴而就」,香港不可照搬西方一套,否則會「水土不服」、墮入「民主陷阱」,甚至出現災難性後果
2.香港政改必須符合《基本法》規定及人大常委會相關解釋和決定,擔心有人打着普選旗號,實質存心攪亂香港,另搞不符合規定的一套,最終反而阻礙實現普選
3.香港特首必須符合「愛國愛港」的基本標準,這不但是政治要求,也有法律基

根據張德江既發言
完全係否定鄧小平 一國兩制原意
一國兩制 港人治港 高度自治 玩能完 !!!

回覆 讚好 不讚 使用道具

火馬 發表於 2014-3-7 14:38
人治社會就係咁架啦,人走茶涼,人亡政息,呢屆政府莫講話違反鄧小平的承諾,江澤民及胡錦濤在過去廿年,他們所有的方針或承諾,都可以當無件事!完全唔洗負責任.........

走哂樣 當中英聯合聲明係垃圾 當香港人係咩

自古以來一朝天子一朝臣,莫講香港就算老美都一樣每一屆新政府無論軍事還是政治都是有改變所以香港人放松D啦。反正吾會好似烏克蘭禁遲早分裂

中共中央政府的承諾    誰還會相信他們 ?  

我肯定不相信他們.........

沈陽海哥 發表於 2014-3-7 15:19
中共中央政府的承諾    誰還會相信他們

不敢想像幾年後既香港.....

火馬 發表於 2014-3-7 14:58
一張廁紙,一條底褲.........

中共最初對西藏,就話有高度自治啦!達賴一見唔對路,即刻出道! ...

你說得對
今天西藏
明日香港

火馬 發表於 2014-3-7 14:58
一張廁紙,一條底褲.........

中共最初對西藏,就話有高度自治啦!達賴一見唔對路,即刻出道! ...

為支持本站的質素提昇,請多向不同的會員評分(尤其是用心發表的會員),多謝合作!

張德江大定係鄧小平大?有冇人識得答我?

火馬 發表於 2014-3-7 15:39
而家邊個坐龍庭,就邊個最大........

中共高層退休年齡限制,三年後張德江都要退落嚟啦!到時候改朝換代,汪洋除時有可能上馬取代佢!所以張德江依家講乜都唔使理佢

梁仙生 上場後更加唔需要避忌   東方之珠好快變成廣東省一個廢城

火馬 發表於 2014-3-7 15:53
唔同意,中英聯合聲明,係憲法!

軍事,政治都會改變,但憲法始終要遵守的!唔係要憲法嚟做乜?當年就咁 ...

果然係勁人
以後多多指教
師兄

henrycoles 發表於 2014-3-7 17:19
邊個當權邊個話事

都唔係咁呀話 現在香港人生活方式不斷改變 都未到五十年 大陸化 各樣一路走下玻

火馬 發表於 2014-3-7 15:53
唔同意,中英聯合聲明,係憲法!

軍事,政治都會改變,但憲法始終要遵守的!唔係要憲法嚟做乜?當年就咁 ...

冇錯 , 所以有香港人要求英方出聲 中央不守信用  

你檡楷 發表於 2014-3-7 15:33
張德江大定係鄧小平大?有冇人識得答我?

不如講共產黨大定法律大 係人都闓答 成日講依法 最唔依法就係佢