家下D後生...

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

個二十零女文員,來到我地呢間平均年齡>50的老人公司,好快就恃寵生驕,掩耳盜鈴,乜衰野都出曬來

例如佢抱怨"秘書人工高過我好多"
我話"秘書跟左老細十幾年啵,你先做左兩年"
佢話"係je....都好唔公平架嘛"
我真係唔明邊度唔公平

佢同我呻"你有公司車楂我冇"
我話"我要巡地盤工作需要,而且我職位高你幾級,有車係正常福利"
佢話"咁我有時都要去下銀行之類架嘛"
我話"比架車你,你肯定日日失蹤"
佢話"梗係啦,我實日日四圍去,唔係要車做乜,橫掂用公司油"
哈!又幾精明啵!
佢重走去同老細講"我想學楂車但係公司又唔比錢又冇車比我楂,點學喔?"老細面冇表情唔出聲

我話"唔趕唔好叫我車"
佢問"我好趕啊,約左3點上總公司,得返10分鐘,你車我啦"
我問"點解唔早D出門呢?係要拖到趕唔切先搵人幫"
佢話"搭車要行咁遠,呢度又難截的士,你橫掂得閑,我真係趕啊嘛"
你永遠最後一秒先出門,梗係趕啦

有日老細返左來,佢偷偷走過來問"車我入旺角得嘛?有間時裝開倉好平啊"
我話"老細一個禮拜返來一次,你都偷走?"
佢話"我開住電腦開住燈,佢應該唔知呱"
我話"你禮拜六賴死唔返工,逢一三五下午食完飯一去不返,依家再去行街,即係你一個禮拜7日實際返工3日,我車你出去米即係鼓勵你曠工?"
之後,佢惱爆爆自己鼠左出去,5分鐘後,秘書走去同經理講...

係咪我大個妹妹仔10年所以有代溝呢?我真係唔明家下D後生個腦想緊麼
回复 windtear #1 的帖子

感謝提供
回覆 讚好 不讚 使用道具

小小苦楚等於槍斃

做左兩年咁耐

炒左企 law

見怪不怪,  只怪邊位請左件咁既野返黎 ?  

福利主義,  貪念/著數心態,  不會付出 只求利益,  香港十分普及文化

windtear 發表於 2014-3-11 11:33
個二十零女文員,來到我地呢間平均年齡>50的老人公司,好快就恃寵生驕,掩耳盜鈴,乜衰野都出曬來

例如佢抱怨" ...

不知所謂

係人既問題啫

人係需要成長過程的

windtear 發表於 2014-3-11 11:33

例如佢抱怨" ...

唔捱得又想薪高粮準!

表現差成貢都重可以"恃寵生驕",好明顯,條女根本係老闆的太子女,唔係點可以貢過分....

taiwanyumchat 發表於 2014-4-6 21:47
表現差成貢都重可以"恃寵生驕",好明顯,條女根本係老闆的太子女,唔係點可以貢過分....

佢二十幾歲,係公司最後生的女人,我三十幾,係公司最後生的男人,其他人包括文員秘書在內全部五十歲以上,十幾個狗公圍住,仲唔寵壞妹妹仔咩

抄左佢啦,

你有洞我無洞,真係唔公平

多得呢班後生, 影衰晒所有後生, 唉

就係呢D後生搞到我地成日比人話無競爭力

windtear 發表於 2014-4-7 10:22
佢二十幾歲,係公司最後生的女人,我三十幾,係公司最後生的男人,其他人包括文員秘書在內全部五十歲以上,十幾個狗公圍住,仲唔寵壞妹妹仔咩

害屎佢.....

而家d人出到黎搵工...風氣真係唔同曬

唔係代溝..而家大部份岩岩出黎做既真係離哂譜..做唔夠三個月就話要加薪..請病假就過哂返工時間先打返公司..甚至第二日返到先話尋日唔舒服...星期一就例牌病假..幾個都係咁一年約完即踢..