寰宇世界指南guide (本區詳細版規)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大家好! 歡迎呢到寰宇世界! 這裡是由 "其他外遊艷遇歡迎在此分享~ " 為根本, 以"分享實用資料同心得 而 分享彼此間既喜悅 同交流實有既資訊"為最終目的

而我發現這裡資訊實用性 同質素之高 亦令我 十分欣賞; 故此, 本人十分榮幸能夠為 一眾會員服務   

一. 版主權力與義務
二. 版規
三. 地區導引指南
四. 對各貼修改既辨法
五. 本人既評分基準

一. 版主權力與義務

一. 版主權力與義務

本人乃本區既 公開資訊管理員 (如圖書管理員) 負責 整理及/或 編輯 及推薦 所有既公開資料為大前題, 當然我係有 推薦好既資料(如置頂,加分,等) 同處理不合適既資料(如把香港既資料 搬回香港 既討論位置等等) 既權力啦~
不過鑑於這裡既質素之高, 個人認為使用後者既可能性不大...
如有任何疑問,歡受各位以著明"寰宇世界" PM本人 或者最直接,各位亦不妨係各位前住事務所公開留言; 本人一上線, 會即時處理;

本人不鼓勵任何人對這版既版務前住其他版如嘈交區,特區事務等等向該版提出訢求,因為其他版主亦有佢地既版務須優先處理,個人認為這樣做是浪費閣下既實貴時間,當然這是個人既見解,本人亦尊重任何會員既決定

回覆 讚好 不讚 使用道具

二. 版規

二. 版規

而我想強調既係本台不能容許有任何援交 及/或 推廣任何同類相關商業網絡, 什至留e-mail 等等一切違規行為..
依樣野唔係所以我既出現 而先有既~
當然我好理解不少會員沒有足夠時間去閱讀, 這點我充分理解
此外,我自己亦係一名客人,與眾人一樣,亦想搵食; 不過我既然身為版主,我必須 履行 我既權力與義務, 希望各位能夠 理解本人既立場

所以我覺得最平公既做法就係:

1)  請勿洗版! 24小時內發出超過5個任何 無意義 及/或 相同  既字句如"thx report"   及/或 只出icon  等 無意義既行為者 即視為洗版!
洗板同發貼時間無關!

詳細洗板定義,請按依度--> !

如洗板呃分者, 一律扣分50 及 7日發言權將被禁止!
如有再犯,將被禁止訪問!
至於是否洗板, 由本人作出最後決定![/
u]

此外, 過份 (即一日不能超過5果thread) 番推舊post者, 亦會當洗板處理! (Updated by Apr 3)

2) 以前發生既事唔算數, 本人既住不究, 因為過去總是過去.... 不過依家就唔好lor...

3) 我唔鼓勵會員由依家起再 post e-mail..因為我都好難做....

4) 網絡方面我會視為資料搜尋既必要工具,故此我會視為如google 等搜尋工具之流...因此不歸入 推廣相關商業性質

5) 此外,我明白大家係交換心切, 不過我會據 發言人既目的為出發點, 如非推廣性質, 純粹搜尋性質, 只要唔好直接打 link 出呢就ok

6) 援交方面, 請勿post 出呢(如幫囡囡賣廣告等推廣性質), 如有, 即ban; 而有關發現有疑似 推廣援交既thread, 請著明"澳門夜遊" PM本人 或者最直接,各位亦不妨各位前住事務所公開留言; 本人一上線, 會即時處理

7) 大家係成人..唔該... 有咩意見大可提出...依度絕對可以接受任何聲音..
但係唔須要用粗口... 敬請尊重人地,尊重自己
依d 已經唔係第一次.. 依家起以粗口對他人人身攻擊者, 一律會被扣分50及禁言7日以示警惕,如有再犯者,會被永久禁止發言, 敬請留意...

而犯左上述行為者, 本人有追究權力! 至於我是否 執行 本人既權力與義務 由本人作出最後決定!

最後亦係最重要 最重要 既係 本人既權力與義務 只限於公開言論--- 換言之,對於會員所有既私人信息 (即Private Message) 本人上述所有既權力與義務 不須要 及/或 不能夠 履行;

不過如有任何會員被其他會員問援交等事而向本人作出投訴, 請著明 "澳門夜遊" PM本人 或者最直接,各位亦不妨各位前住事務所公開留言; 本人一上線, 會即時處理
而至於我是否 執行 本人既權力與義務 由本人作出最後決定!

三. 地區導引指南

三. 地區導引指南

為了方便會員搜索相關既資料 及 鑑於 這裡 實用的資料眾多 既關係... 我決定自行造作 地區導引指南, 並把相關 又值得推薦 既links 資訊 放落該指南... 不過此只係本人推廣給會員.... 由於這裡資訊實用性 同質素之高 且數量之多 令我 十分欣賞,如有任何好貼,歡受各位通知

A. 日本地區導引指南
B. 韓國 及 台灣地區導引指南
C. 泛亞地區 (金三角 及 東南亞諸國)導引指南
D. 北美地區 (美加兩國)導引指南
E. 澳紐兩國導引指南
F. 歐洲地區導引指南
G. 其他地區導引指南  

我推薦既目的係俾會員去參考, 亦唔係俾 各位會員 方便去作出 洗板灌水(發出無意義既回覆,如thanks report等) 依個行為, 而對我呢講, 洗板同發貼既時間差距無關....
敬請會員自律

四. 對各貼修改既辨法

四. 對各貼修改既辨法

由於有唔少會員 (包括我在內) 不能一時間發表所有話題.... 為了方便會員搜索相關既資料...我會作出以下既修改:
1) 內容方面我係 唔會 作出任何文字上既改變 (包括任何typo..) 以示對原作者既尊重

2) 我唯一會做係把作者係唔同時間發出既threads copy and paste.. 然後把佢地放在首員方便 所有會員 閱覽...而且我會加上(edited by "lich13 for more convienet references" 等字眼......

3) 最近我發現這裡珍貴的資料被他人盜用,轉載在其他同類型forum 既情型非常嚴重..而本人亦親自前住若干網頁與該管理人員多方交涉磋商,幸而佢地都係通情達理既人; 本人亦獲佢地既體諒 ,好多都已經delect 個d盜連... 如有任何盜連... 歡受各位向我舉報, 敬請連同合理及充足理據 及 著明"寰宇世界" PM本人 或者最直接,各位亦不妨各位前住事務所公開留言; 本人一上線, 會即時處理

4) 此外, 如原作者認為本人不修改該貼會更為合適, 本人會絕對尊重原作者的決定, 而本人既修改既主要目的係 方便其他會員閱覽及保障會員的資料保存性為大前題; 希望各位會員能夠體諒

任何人係度post 出呢,本人係會相信依度既高素質會員仍係原作者

五. 本人既評分基準

五. 本人既評分基準

1. 加分方面

相信大家都會發現我俾分都好闊綽..冇錯..揚善係我做人既宗旨...

好簡單...
1) 圖文皆有者...我會視為 "指南級".... 我會加爆分 (即 魅力+10 同 威望+50)
2) 有趣心得分享者..威望亦會加 10-30分.....  魅力一定同你加爆, 即+10   

2. 扣分方面

已經講過... 只要唔好呃分洗板就可以....
呃分洗板即係 有任何類似 及/或 相同既字句如"thx report"   及/或 只出icon .
如有,一律扣分50 及 7日發言權將被禁止
再犯者,將被禁止訪問

我好希望只須要用到前者... 後者我真係唔想用... 希望各位明白..