洗車知識 (3)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

工具說過了, 現在可以開始洗車! 你可以以下步驟減低洗車時弄出花痕的機會:

1) 於陰涼處洗車! 這樣可減低太陽晒乾水份形成水漬的機會. 當然使用Ultima 濃縮洗車液這類高質素洗車液可減低水漬成機會, 不過我這裏說的是較王道的正確做法.

2) 如果你要求非常高的話, 甚至應選擇微風或無風處洗車. 因為風吹會把空氣中的微粒帶到車身. 當你用毛巾抹乾車身時, 有機會磨沙而弄出刮痕.

3) 拿出兩個水桶, 一個注入半桶清水, 然後加進洗車液. 用水喉把水射進水桶, 激起泡泡; 這桶水是洗車用的. 另一桶水注滿清水, 這桶水是清洗洗車手套用的. 如果你要求高的話, 此時把砂礫阻隔器放進水桶內.

4) 先清潔輪呔.輪呔一般是車身最髒的部份. 先清理掉可防止污物彈到已經洗乾淨的車身. 有需要的話亦可用呔刷或掃

5) 輪呔都乾乾淨淨後,以水喉將車身大粒泥沙沖掉

6) 由車頂開始, 用洗車液洗潔.原因是污水會向低流. 先低後高的話, 洗乾淨的地方又會再弄髒

7) 用洗車液先清洗一部份車身, 然後用水喉沖淨.如果是一般4門房車, 可大致分為車頂, 車頭, 車尾, 兩邊車身共5部份處理.

8) 用洗車液清洗時, 注意不要大大力捽車身. 車身上有沙泥等污物, 大力捽有機會磨沙. 另外建議用前後-前後的動作, 不要打圈, 避免出現蜘蛛網紋

9) 乾車前, 可將水喉調至自然流出的狀態, 以輕柔的水力, 盡量將車身的水帶走.水與水之間有牽引力, 輕柔地讓水自然往下流, 可帶走很多停留於車身上的水份, 節省乾車的時間. 車面越光滑, 效果越好.

10) 用乾車毛巾抹乾車身. 這個步驟不需用力捽, 輕輕抹乾就好了

如果你有1小時的時間, 有地方, 有水喉, 那麼來個傳統洗車亦是不錯的選擇. 我個人一般都是免水洗車, 因為香港很難找到有水喉的地方, 還有傳統洗車會用掉大量的食水, 不過作為車主, 偶爾拿起水喉亦是賞心樂事

公廁洗車屬違法  http://www.hkhappy4u.com/viewtopic.php?t=12558

洗車知識 (1) http://141hongkong.com/thread-1324119-1-2.html
洗車知識 (2) http://141hongkong.com/thread-1326042-1-1.html

補充內容 (2014-11-4 11:04):
Yahoo!團購 $138 有4支ultima洗車液
又學到野.多謝分享.
回覆 讚好 不讚 使用道具

洗下車下 雙重享受

一星期一次的約會!

响大陸洗車真係好方便
先用高壓水喉冲走黏着嘅砂礫,唔怪架車會摔花

回復 dunsend #1 的帖子

睇晒你三篇 "洗車知識" , 真令人進退兩難, 若繼續交由菲傭洗車, 就算事前千叮萬囑, 效果成疑, 況且都唔係啲新車囉, 唯有下次換車時親力親為吧啦 !

當中學問不少啊

愛車人士....須知啊

站在愛車站角度,洗車都係一種享受

我部爛車冇咁講究

同自己部愛駒洗白白,既是享受,又要學問,多謝C兄分享

遲D可以開洗車屋

嘩,以師兄方法洗車, 身體健康必定好好多囉.

求其洗下算啦

唔講唔知,大開眼界。

洗車知識, 實用得益

洗房車好 D , 洗 VAN 真係想死

洗車都好多學問

lomei 發表於 2014-4-19 09:20