快捷簡易車漆保護劑

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

保護劑(sealant) 一般來講車洗乾淨架後, 慢慢捽保護劑上去, 之後等佢乾, 再將乾左的多餘部份捽走就完成
作用:
1)使車身光亮滑溜, 不黏塵, 容易打理,
2)使車身有潑水效果
市面上已經有搽完上去唔使捽走的保護劑或者係噴下抺下,其實而家原來有噴上去, 用水沖走就攪掂,完全唔使掂到架車
此類產品通常是濃縮配方,需要1:3, 1:4開水,使用此類產品之前注意,

必須先做以下的事:
- 用水沖走沙泥
- 用洗車梘水洗淨表面污物
- (如果有一段時間沒用泥膠) 推泥膠.清除車身上的鐵粉
- (因應情況, 但推薦做這步) 車漆深層清潔, 順便將殘餘的臘清除
- (如車身有蜘蛛網紋) 打磨拋光

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
高科技水晶蠟會好D嗎?

登錄/註冊後可看大圖

回覆 讚好 不讚 使用道具

保養得宜 光潔亮麗

dunsend 發表於 2014-5-3 14:58
保護劑(sealant) 一般來講車洗乾淨架後, 慢慢捽保護劑上去, 之後等佢乾, 再將乾左的多餘部份捽走就完成
作 ...

嘩, 這個程序是最花心機與時間了.  

用了一次之后就得长期照顾,不然还比没用之前更加的不如

好好用嘅保護劑

回復 dunsend #1 的帖子

市面最新的 Sealant Coat 技術,是使用一種叫做 "M8終極封膜潑水保護劑" -- 即是X-COAT超越釉級保護劑的方法。使用後汽車表面具超強潑水性而不留水漬、超強抗刮性,經紅外線烘烤後徒手就能摸到保護膜的頂級封膜劑,如同納米鍍膜一般的感受。
使用方法 : 先進行漆面脫脂然後將金黃色透明液體直接塗抹於漆面,待乾燥擦亮即可,擦亮之後請於12小時內不要碰觸水,給予固化後呈現深邃的亮度與保護。

M8終極封膜潑水保護劑

施工後的汽車

做過 M8 終極封膜潑水保護劑施工的車輛,第一亮度會馬上提升起來,第二增加驚艷能力,第三潑水性強度加強很多,第四耐久性拉長效果,撘配像 PTFE 納米氟素、A+ 御守蠟、德國漆面鍍膜有著更好的效果表現,是一項可以單獨施工和組合性施工產品。
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

潑水測試

見到視頻嘅示範,確有潑水效果,但唔知抹乾後,車身漆面會唔會有鏡面效果呢

車要經常保養

前排個洗車仔俾支噴嘅保䕶劑我 只要噴一噴等三秒抹一下 漆面光亮兼去積
連D路面打上沙板嘅瀝青積一樣去哂

車漆保護劑....愛車人士

用咗佢架車真係滑溜好多

愛車人仕又多樣野玩啦!

macmak 發表於 2014-5-4 08:37
前排個洗車仔俾支噴嘅保䕶劑我 只要噴一噴等三秒抹一下 漆面光亮兼去積

mac兄,嗰支係乜牌子同係冰樹買,可以pm我嗎

macmak 發表於 2014-5-4 08:37

咁好!介紹下好喎

車漆保護劑對車好重要

回復 hkwatcher #7 的帖子

請不要介意, 我search這個品牌, 可能台灣代工品牌...和類似鍍膜(coating)的材料...
不太似簡單的保護劑(sealant) ... 如果鍍膜, 這個好堅

http://www.cquartz.com/finest

回復 uncle7 #8 的帖子

無鏡面效果, 但光滑!!

dunsend 發表於 2014-5-4 13:28
回復 uncle7 #8 的帖子

無鏡面效果, 但光滑!!

咁都可以一試