同事間有種親密,叫「距離」 (轉貼)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

「你返工有無朋友架?」同事T在電梯內問,殺我一個措手不及。若是新仔同事問,我會理解為稚氣讓辦公室充滿人情味;不過T已經不是新仔了,而且最近還升職任主管級,照計不會再問這樣沒水準的問題。

「不如咁講,想請教下你,點樣先可以好似你咁,做到咁高級,人緣都咁好。就係咁喇,無端白事都會有人好似我而家咁,向你打開心窗。」見我畀不出反應,醒目的T來個醒目的兜,我暗自高興「果然無升錯你」;但同時,一想到他剛才的問題,就擔心「唔通升你反而害咗你」?

T提起,我才意會到……升職前,他有一班飯腳,每逢Lunch time都會柴娃娃圍威喂食飯去;升職後,他卻一個人去開餐,剛好在電梯遇上我。

「有無約人?不如一齊食。」跟同事食飯,我列入工作範圍之一,而且本人對於和T食餐飯這件事,並不抗拒。

「其實……好難做呀可……我意思係,做管理。」T吞吞吐吐,可能對我有點戒心,道理大概與他的「被下屬」同事對他起了戒心相同。

「嗯,其實都係架,因為Human Resources Management在學術上可以分為x個層面。拿,單就Recruitment呢個範疇,已經唔容易;另外一個挑戰,就係計糧。你知唔知計糧壓力幾大……blablabla」我一輪咀,既沒尾音亦不停頓,極盡囉唆及聽唔明之能事。

果然不出所料,非人力管理專業的T聽到一頭霧水,正中下懷。「嗯,係好唔簡單。」明顯聽得出,他分明hea應。

「哈哈哈!」我忍不住爆笑。「係咪好難頂?」我望望T,見他有難言之隱,繼續︰「話不投機哩!但又唔敢講哩!下次唔敢應承我食飯哩!」

T望著我,眼神相當複雜,既不能同意更多,卻不能表示同意。

「咪係囉,己所不欲,勿施於人。何必勉強要人同你食飯?上司同下屬呢,係可以做朋友嘅,但大前提係雙方都做到公私分明。照你地而家呢個狀況嚟睇……保持距離好啲囉。」我沒有問他明天要不要一起Lunch,幸而他也沒問。

世界上有一種親密的關係——叫做「保持距離」。
適當距離能讓你跟他看起來最美
回覆 讚好 不讚 使用道具

升左職多數無朋友嫁啦....

公事公辦

上司與下屬實有距離, 但好難公私分明囉.  當上司要利用您時, 可以say no嗎?

好似揸車咁,保持適當距離

保持距離好d

真係有種距離

回復 s1000 #1 的帖子

上司和下屬,巧難知心,永遠刀要保持距離

公事上 一定有距離關係!

親密距離

太多字...冇睇矖!!

s1000 發表於 2014-6-15 11:41
「你返工有無朋友架?」同事T在電梯內問,殺我一個措手不及。若是新仔同事問,我會理解為稚氣讓辦公室充滿 ...

嗯, 有時要保持一下適當距離, 這種知識是要自己領會

人際關係好緊要

多謝师兄分享!

唔可以太老友