你是經理,兩女同事要求早返工一小時,換取早收工一小時

唔準OT架,要寫report解釋點解會OT,無論係因為上司安排不當,還是自己能力不足?
回覆 使用道具

係架,OT左就要書面解釋架,公司話OT意味著你上司安排不當,或者是你能力不足,當我傻仔咩點揀都死,我就話因為突發事件,公司就要我檢討工作計畫和流程設計,加入措施避免預料外事件的發生和影響於是以後次次都要做多左額外功夫懶勤力OT玩死自己
回覆 使用道具

回復 happykeis #41 的帖子

未完架,一年後!!!又問我有冇持續做風險評估,我又好醒咁話有做啊而且冇事發生,點知質疑我"長時間冇突發事件是否評估措施不全面?是否下屬工人隱瞞?檢查程序是否浪費人力是否有存在必要?"只係OT左一日煩我兩年
回覆 使用道具

我覺得會早一小時收工但唔會早番工囉,因為懶是人天性
回覆 使用道具

windtear 發表於 2014-9-5 09:47
公司兩個女同事原本返朝9晚6,依家要求早返工一小時,換取早收工一小時,即係朝8晚5,如果你係經理,你會點回答? ...

我會答佢你搞得掂晒 d 野咪走 lor
回覆 使用道具

睬佢地都傻
回覆 使用道具

通常都係揸正做啦
回覆 使用道具

拒絕,因合約寫明朝9晚6
回覆 使用道具

出warning 話佢地遲到
回覆 使用道具

唔大影響其實冇所謂
回覆 使用道具

咁不如唔要食飯一個鐘,可唔可以早走一個鐘
回覆 使用道具

5563 發表於 2016-3-21 19:04
咁不如唔要食飯一個鐘,可唔可以早走一個鐘

實際工作時間每日4小時,回想我當年做靚仔,7點落船7點上岸,硬食12個鐘都好開心賺OT......反而依家個後生女返工似度假,都要訴苦"父母唔比錢買樓","人工唔夠使","公司都唔肯比學費",怨天怨地怨父母,但佢已經算好咯啵,至少認同我鬧得o岩,好多女明知自己錯都唔鬧得
回覆 使用道具

回覆 使用道具

早退扣錢咁簡單
回覆 使用道具