絕對不要入行CPA會計師的5個原因

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

警告:以下內容有關香港CPA會計師血淚生涯,涉及極不人道對待的直接描述。大學讀Account(例如HKU BBA A&F或中大 Professional Accountancy) 者請有心理準備。

登錄/註冊後可看大圖

註:本文並非針對根據SJ讀者提供,快樂指數只有3/10處於不合格水平的Deloitte

原因1. 食鐘 - 有得做但無糧出

一般如果big 4出一單唔係特別細Job,一條Team基本會有4個人。但基於呢一行turnover好快,好多人會喺peak season走哂,可能走淨兩個人,咁呢兩個人就要搞返同一隻上市公司嘅Audit,但出Job時間係冇因此延長到,結果大家就焗住通頂。

假如隻Job有啲難度,就會放多個初級經理落去,不過由於Manager嘅鐘係貴好多。所以啲細嘅,就算督鐘督唔多(督鐘即係填Time Sheet,紀錄返放工時間),基於隻Job嘅Recovery(即係要回本),所以班細可能分分鐘連OT都charge唔到。

即係你日日做到朝早三、四點,都係同亞視一樣,有汗出冇糧出,業內稱之為「食鐘」,食者,消失也。事實係,督足鐘呢種情況,只有喺柏拉圖理想國入面先見到。

當然亦有啲有良心少少嘅Manager,會留番啲鐘俾同事Charge OT。不過做好人係有代價,事關去到開會時,佢就會俾人質:點解你啲Capacity咁低。

唔好以為升咗做Manager就可以有好日子過,事實係可能仲wok(行內術語,好忙咁解)!如果你係做得嘢嘅Manager,一有大單野,例如IPO或者其他special,總會有老闆拍下膊頭,你就要死左入去做。有啲黑仔嘅Manager,可能幾隻大野喺手,慘在遇到個唔做嘢嘅Senior Manager,嘢又唔做,但係督晒隻Job嘅鐘,分得少少俾個Manager督,結果個Manager又俾人問:點解你啲Capacity咁低。

又有啲情況係,遇著隻Job無咩錢,佢就會逼人零晨12點前收工,逼你坐地鐵,唔使Claim的士錢。問題係,你啲未完成嘅工作就要你拎番屋企做到清晨,然後聽朝8點準時交Working(即係交功課啦)。

原因2. - 凌晨5點放工,訓2個鐘,8點半準時返工

喺2012年嘅1月份,同樣係Big 4嘅德勤(DTT),有Partner(合伙人)喺Office門口貼出張memo,重申一次「公司上班時間係8點半,唔係9點、9點半、10點或10點半」明寸班細返工遲到。

話說一般嚟講,Audit嘅peak season,11點前放工叫「早放」,零晨12點至3點叫「正常」,清晨4點後甚至通頂,你可以話自己好Wok(即係忙咁解)。你可以話食得咸魚抵得渴,但面對管理層吓吓當老奉,扯火都係人之常情。如果你前一晚收5點半,朝早準時8點半返到,即係你只有3粒鐘返屋企連休息。

於是有位同事就忍唔住,貼多張Memo,回敬返呢位Partner,「我哋嘅收工時間係下午5點半,唔係零晨12點、朝早3點或6點。」下款係「謙卑的僕人」。

原因3. 無薪假返工是常識

做Audit嘅,一般都係要一路返工一路考試,咁考試前請No Pay Leave亦係大家慣常做法。咁放假時,大家當然係溫書啦,但個Auditor放完假返工,竟然俾老細鏟到上天,罪名係「唔覆Email」。如事者,呢位小小嘅Auditor,之後每次考試假,唔止要check email、仲要清Q(Queries,即係答老細嘅問題)

最慘係,呢位Auditor可能唔好彩,每次考final前都要出trip,結果要銷假。當本身都已經唔係請好多no pay(大佬無錢呀……),仲要做No Pay工作,已唔係好夠時間溫,再加埋銷假,根本搞唔掂。

後來呢位小小嘅Auditor頂唔住,決定破釜沈舟resign去考試,咁就Pass左。

原因4. 老闆教你 釘書釘的規則

Peak Season為埋數,做到氣咳係必然,但當Partner喺班細做到散晒時,仲提出啲無謂要求,你都咪話唔火滾。有部份Auditor會稱之為「Partner強逼症」。

當一個Auditor做到朝早4、5點時,完成一個二百幾頁嘅File,正當以為交俾Partner就可以帶著疲憊嘅身軀,快快樂樂回家去時,呢位Partner竟然要求你將呢二百幾頁嘅File,每張紙個打窿位,貼上一個小小嘅水泡貼紙。

除左係貼水泡,仲有係釘書釘嘅方向要全部一致(例如全部打橫釘),同埋啲紙入完File,係唔可以有任何一張凸出黎,要好似D書咁要平。唔好忘記,好多時唔係得A4紙,仲有啲係A3嘅文件,你一定要摺到好齊唔係唔收貨。

又或當你Peak Season時,會有Partner行出嚟,命令班細嘅要執乾淨枱面先可以收工。你要知Peak Season時文件多到堆積如山,叫你執枱就等如叫你移走座山。好啦,等你朝早5點執好後收工,9點幾10點返到公司,請再拎返座山出嚟。

所以有時本來個客好哋哋冇乜野,啲料又齊,人又快手,但遇著麻煩嘅Manager或Partner,就令隻job由唔Wok都變到好Wok。(Wok,行內術語,好忙咁解)

原因5. 恐怖Job疊Job

Audit嘅生態係好得意,越做得嘢嘅人就越俾人Wok,佢哋嘅Booking會好Full,不論咩Grade,都係。咁問題就來啦,就係Job疊Job。

好多時,唔係話你完咗一單Job嘅Booking,就完全唔使理,好多嘢都要繼續Follow,例如清Q(Queries,即係答老細嘅問題) 同Account,但與此同時,你又要做新Job嘅Planning。

如果本身個人唔算好標青,你會有idle時間,就可以趁idle執。不過,你越做得嘢,你booking就越full。於是高grade又做得嘅Auditor,同一時間3至5隻job係常態。

唔好忘記,呢位Auditor會係12點打後先收得工,但收工後就要做上述嘅工作,結果做到5點。

當然,你可以話嫌辛苦咪唔好做囉!結果,當啲做得嘢嘅同事,佢哋Wok到盡,就會頂唔順決定「撳掣」,撳掣,唔撈也。

然後啲Job,就會推俾一啲都係好Wok(忙)但未「撳掣」嘅同事,如是者形成一個惡性循環。

(原文經修轉載自Next Media,如有版權問題請電郵本網我們將會盡快處理)

網友評論:

“我在水記的紀錄:一星期三晚在太子做到睇日出…淺睡二小時继續工作…” – Anonymous 23.2.2015

SJ結語

天之驕子HKU中大畢業,幾輪interview 又written tests 幾十人爭1個位考入Big 4

但入行的時薪好可能仲低過最低工資

難怪神科評級 A&F獲得慘不忍睹的極低評級

慘過做富士康啊大佬,富士康OT都可以補水,都可以搞個工會暴動下

做Audit 表面上個個著住套平價西裝扮野,出入Landmark 太子大廈外人以為感覺良好

實際上慘過大陸d煤礦工

(反觀警察散仔中5畢業,入職都2萬啦! OT仲補水,要他們開多陣工又話壓力大,壓力大又可以打示威者,打完人仲可以什麼事都無。仲有班鞋王藍絲帶at their disposal 免費義助)

呢個世界公平咩? 呢個世界公平咩?!

登錄/註冊後可看大圖

歡迎各Big 4 苦主或會計Audit同行在本文下留言分享辛酸,或電郵至 [email protected] 匿名分享 (Big 4呢排風頭火勢,風聲鶴唳啊,大佬)

Big4 入面要生存,唔係要勤力,更重要條識埋堆,懂玩政治!而家裡面好多ABC同大陸海歸,又加上本地士炮,所以各地都有藩王,不同文化不同背景唔會走埋一堆。Teameork ? 係講唔係做。

基本上Project 少咗又無肉食,所以近月以Deloitte 同 EY 都風聲鶴涙,每個禮拜都有人走。
回覆 讚好 不讚 使用道具

看到了做audit 的不公平和辛酸,確實不足為外人道。
恕小弟一問,為何尾段要踩警察一腳呢?
警察和會計行業的不公義又有何關係?
作者不是面對示威者和傳媒,又焉知人家壓力有幾大呢?

回復 simontonysoup #3 的帖子

作者冇否認佢地冇壓力
正正就係指出壓力大,audit只能打一兩篇文,搵人吹下水
但佢眼中既(部分)警察卻選擇使用過份暴力,以公報私

FromHeaven 發表於 2015-3-21 02:13
回復 simontonysoup #3 的帖子

作者冇否認佢地冇壓力

可惜這樣便破壞了文章的說服力,
當作者力歇聲嘶地問「世界公平嗎」?
自己卻不想想有沒有公平地去評價別人的職業呢?

好淆wor
好打擊啲細嘅 係咪要揾定前後路=-=

FromHeaven 發表於 2015-3-17 13:30
警告:以下內容有關香港CPA會計師血淚生涯,涉及極不人道對待的直接描述。大學讀Account(例如HKU BBA A&F ...

我自己都係會計人
不過我揀左Cmmercial
唔係風涼亦唔係串你
但每份工都有Dirty Work
係有D Task每個人都唔想做
到你要8000蚊人工去掃街洗廁所你又會有其他野呻架啦

好有用,多謝分享

慘過做奴隸

回復 FromHeaven #1 的帖子

內容好豐富喎!

FromHeaven 發表於 2015-3-17 13:30
警告:以下內容有關香港CPA會計師血淚生涯,涉及極不人道對待的直接描述。大學讀Account(例如HKU BBA A&F ...

世間財唔易搵啦

jordanhoki 發表於 2015-4-6 16:09
我自己都係會計人
不過我揀左Cmmercial
唔係風涼亦唔係串你

嗯, 講得有理, 凡事仲有好, 有差的

睇完...當中辛酸..當為外人的我不能評論

加油..我只能為你們加油..

我對會計行業唔係好熟, 但係樓主篇文章都好多唔合情理o既地方:
1.  班富士康工人學歷唔高, 俾人剝削都識反抗, 班會計師身為大學職業專科畢業, 咁好相與, 任人魚肉, 我就唔係好信
2.  peak season 好多人走, 我就諗會唔會係有更好出路, 唔會係走頭無路掛, 佢地係professional 喎
3.  你呢間走左人, 唔係個世界就少左班會計師, 咁好可能係第二間會多左人, 走左人嗰間更係唷哂救命喇, 多左人嗰間人力充裕左, 接多d job, 有間賺, 有間蝕, 呢d只不過係行業之間競爭
4.  我係真係唔熟會計行業, 但我都識唔少會計師, 據佢地講, 呢行係好辛苦, 流動性大係因為佢地係人力市場好搶手, 有好路就更係走喇,
5. 呢個同世界公唔公平有咩關係?我真係au 哂頭

唔好意思, 無意冒犯, 只不過不吐不快!

唔該哂分亨bro~!!!thx

Good sharings。謝謝很用心的分享!

your story is about a newbie in big 4, how about those in small firm, they are still the same, no exceptional, CPA = 無前途, 無希望

雖然我都係打工仔, 又做過CPA Firm...不過冇能力入BIG 4
我有小小不同意見:
1.  0的人簡BIG 4入職, 主要係想攞佢果幾年經驗同名氣, 以後可以出黎教書, 又或者做銀行, 大公司Internal Auditor/或CFO;
2.  入得去一個願打, 一個願捱, 都冇咩好講.

碧科生涯係勁辛苦

but i am loving it

5係為左頭家5會家變

我可能會做一世

人地話會計部多女仔      禁 e+ 點算呀