識諗既,應該一中學畢業就做地盤佬

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

而家見到D DSE雞係度努力讀書話想入U
我真係笑而不語,我話你聽你入U唔係入神科根本就無向左走向右走用!
出到黎我諗份人工仲少過茶餐廳D洗碗阿姐,仲要受上司氣,又要玩辨公室政治。

你或者會話:「有大學學歷上位會易D。」
你都痴Q線!學歷呢D野係你開始做野之後兩年已經無用,D人只係會睇你工作經驗
同埋你既刷鞋能力而決定比唔比你上位。
話說我公司有個Hi Hi刷鞋仔平時又唔做野,但係做左唔夠一年已經騎向左走向右走左係我頭上便。
所以你要上位根本唔係睇你能力,睇你識唔識做狗。
係職場上你做到小夫咁,我敢話你係無敵

但係Hi Auntie!係呀!我死都唔係放低我尊嚴呀!
我大丈夫頂天立地,絕不為五斗米折腰,加個幾千蚊人工就想我幫你食屎?!我呸!
我而家就唔撈去做地盤佬……

做地盤有咩好處?真係多籮籮!
第一:你讀建造業課程唔洗比學費不特止仲有每月三千幾蚊津貼
   唔向左走向右走使好似D大學生咁讀完3,4年仲要咩住幾廿萬數
第二:人工高,入職就一千蚊左右一日,你做足30日就有3萬
   多勞多得。當D大學生仲咩緊數既時候,你已經有一百萬渣手,人生贏家
第三:地盤佬直腸直肚,唔會笑裡藏刀,比起辦公室DHi Hi仔真誠好多
   鍾意Hi就Hi,唔會帶面具做人,同呢D人翻工,談笑風生,舉杯暢飲
   好比回到三國,和豪傑張翼德飲酒咁。何不快活?!
第四:做地盤好比免費做GYM,鍾意做GYM既巴打不妨一試,
   到時練到好似彭于晏咁大隻,話唔埋可以祕撈埋MODEL TIM!

登錄/註冊後可看大圖

所以話,年青人
識諗既,應該一中學畢業就做地盤佬……
個個咁諗,的大學會唔會執晒笠?
回覆 讚好 不讚 使用道具

Salaries level is mainly based on market demand and supply.  If all school leavers join this field, do you think the salary level will still remain that high?

但你要計埋將來
地盤很多都是體力勞動
返一日計一日

in my opinion, 而家呢個世代學歷贬值,
今時今日一技傍身重要過DEGREE.

FromHeaven 發表於 2015-4-2 15:01
而家見到D DSE雞係度努力讀書話想入U
我真係笑而不語,我話你聽你入U唔係入神科根本就無向左走向右走用! ...

你估日日有工開咩, 做26日到
仲有好多讀完個垃撚圾課程搵唔番相關工種
走去做炒散500一日炸

多谢师兄分享

辛苦工,要做好難

回復 FromHeaven #1 的帖子

好精彩!!!!

講真讀完大學出嚟就等於失業