[本港] “嚟我屋企” 樓上法式私房菜

一世一食評
名稱: Chez Moi
地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心21樓
網址: -
中國美食: -
口味: 法國菜
美食款式: 西餐 
餐廳種類: 樓上舖 
味道: 3分
環境: 3分
服務: 3分
衛生: 4分
抵食: 3分
推介美食: 甜品
是次消費: 500 每人HKD
價錢種類: 晚餐
返啅指數: 5/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢間樓上餐廳, 外界以為系私房菜, 但係,七十幾個座位, 幾乎比巴黎所有嘅米芝連三星餐廳都多座位,
系外國就算幾大嘅啦。 外國嘅大廚, 一個人, 加上幾個助手, 廚房十個人, 只可以招待不超過40人, 而且
夜晚冇返抬, 以保持出品嘅水準。 所以當朋友約老牛去呢種所謂私房菜, 老牛都冇期待食到好野。
當晚老牛比較早, 7 點就去到耀華街, 見到成條街都係酒吧食肆, 想當年(70年代)老牛嚟呢度系整車嘅。
呢間百樂大廈原本系商業大廈, 每層大概千零尺,廿幾三十層高, 而家好多所謂樓上餐廳同酒吧, 兩部電梯,
條人龍排到出馬路。 未嚟之前, 老牛都聽過呢座大廈, 如果人多,等電梯分分鐘要等半個鐘頭, 情況果然系咁。
上到餐廳, 七點, 只有四成客人, 環境過得去, 逼逼地, 法國風味。但係, 侍應似乎都係 Part Time ,
招呼一D都唔專業, 帶左位就唔見人。老牛被帶入一間房, 吓吓都要起身行去搵人, 不過, 佢地可能見 Book 左四個人,
得兩個到,所以等人齊先招待掛。
麵包系“行貨” 切一片片, 紅白酒每樣有十幾種比你選擇, 牆上面用嘅名牌酒箱裝飾, 只係裝飾咋, 睇吓就算,
想 Order 就欠奉啦,生蠔就有十幾種。 我地四人都係叫晚餐,五道菜, HK$ 460 大洋, “cash only, no 10% service
charge",
見到呢兩句, 真係啼笑皆非。 Cash Only 即係你攞唔到信用卡公司嘅信任咋。 Service Charge, 銅鑼灣隔幾條
街嘅 Jamie 餐廳, 寫明冇公司唔收service charge, 請直接比服務員, 伙計當然比你好服務, 博打賞呀。
餐前敬菜欠奉, 直接上鵝肝, 個碟就嚇死人咁長,鵝肝細細舊, 系200 蚊一kilo嘅東歐貨,未能滿足老牛。
個湯就幾好味, 湯底唔錯, 顏色靚,蟹肉有鮮味。 Home Made Sorbet 老牛就打死都唔信, 一定係買返嚟嘅, 理由
好簡單, 食餐用嚟”洗口“ 嘅Home Made Sorbet 一定唔會太甜, 呢個系 甜品嘅 Sorbet 。
主菜炭燒7級澳洲和牛肉眼,資料麻麻地,絕對唔係 M7, 唔想多講,味道都唔錯, 配菜得三種, 唔知廚師知唔知道,
初級嘅主菜系配三種蔬菜,中級配五種, 高級配七種。 七級和牛點都可以算高級主菜掛。
甜品唔錯,可能我地早,酥皮十分脆,賣相好,有水準。
咖啡都算一道菜, 老牛第一次見到, 眼界大開。

回覆 讚好 不讚 使用道具

後補幾張手機照片

汰見又肚餓

唔係啩,咁平,唔收加一 tim!我要相中一樣質素!
waiter please...落單快馬,越睇越肚餓!
starter     : Orange Mixed seafood salad
soup       : Cream of baby spinach Crab Meat
Sorbet    : Homemade Sorbet
Main Dish : Roasted French Free-Range Chicken Breast with Morel Mushroom Sauce
Dessert   : Japan Strawberry Yogurt Cheese Cake
Coffee or Tea : Tea

樓上食得好, 一樣去

Probably cannot expect too much for a 5-course French dinner with goose liver and wagyu fillet at such price.

哇...法式私房菜....很精緻....棒+讚

自拍老牛 發表於 2015-5-21 13:05
後補幾張手機照片

460蚊都可接受

自拍老牛 發表於 2015-5-21 13:03
呢間樓上餐廳, 外界以為系私房菜, 但係,七十幾個座位, 幾乎比巴黎所有嘅米芝連三星餐廳都多座位,
系外 ...

唔方平架私房菜  

好平

法国大餐。。。果然多9鱼。。。是也!

咖啡都算一道菜.....

多謝正菜介紹

YUMMY YUMMY !

老牛真係識嘆

西餐之中,我個人覺得法國菜最有烹飪的藝術,光看外型擺設和整個氣氛就已是一種高级享受,牛兄識飲識食,食通中,西,平,貴,小弟佩服。

請問牛兄夠唔夠飽?

即日book位要等幾耐?...哩個私房菜值得一試~