[桌上電腦] ssd好定係harddisk好

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今天去电脑展,在想不如买SSD可以开机快D!

用过SSD的C hing 可否给点意见!

谢谢
唯一好處, 咪就係開機快一倍.  
其他就無咩太大分別...
自己決定用定唔用啦.....
回覆 讚好 不讚 使用道具

$ 不是問題, 就用SSD

$ 不是問題, 就用SSD x 2

就係一個字"快"

如果BUDGET無問題,1隻SSD裝WINDOWS同SOFTWARE,1隻大容量HDD放DATA

我自己就兩種都用.
c : ssd / WIN7 -  一段用途
D : HD / WIN7 - BT用途
E ~ G : 大容量HD, 存放DATA, 有需要時先供電.  平時不會供電
即係每次只係用1個 DRIVE, 轉移DATA先開E ~ G當中其一

谢谢各位ching!

开机真的快一倍?

回復 巴魯坦星人 #7 的帖子

Ching呢個方法幾好

巴魯坦星人 發表於 2015-8-22 19:11
我自己就兩種都用.
c : ssd / WIN7 -  一段用途
D : HD / WIN7 - BT用途

好pro, 點可控制供電?都係內置HD?

141F 發表於 2015-8-24 00:40
好pro, 點可控制供電?都係內置HD?

我裝咗個swift box係CD-rom機位, 用黎控制6個內置裝置供電囉.....  
1制就係SSD供電, 2制就係舊HD供雹, 3制就係DVD-ROM, 4-6就係其餘HD
用上手都幾方便, 只要係開機之前選定開問硬件.....
最重要用舊HD去BT, 可以盡快打佢柴, 可以少件舊嘢,
新少少一批又唔會長開, 減少損耗

http://141hongkong.com/thread-1511877-1-1.html

補充內容 (2015-8-24 12:04):

登錄/註冊後可看大圖

補充內容 (2015-8-24 12:20):
即係psu插swift box, swift box插6個裝置.  即係裝6個開關制

唔睇唔知,真係大眼界,謝謝指教

巴魯坦星人 發表於 2015-8-24 11:57
我裝咗個swift box係CD-rom機位, 用黎控制6個內置裝置供電囉.....  
1制就係SSD供電, 2制就係舊HD供雹, 3 ...

唔睇唔知,真係大眼界,謝謝指教

回復 kcrc100 #1 的帖子

SSD la....faster!

巴魯坦星人 發表於 2015-8-24 11:57
1制就係SSD供電, 2制就係舊HD供雹, 3 ...

Why bother!  What does that buy you?  You may end up with more hardware problem.  The most vulnerable time for a piece of electronic equipment is during power on and power off.  How many times do you have to do that in a day?

回復 巴魯坦星人 #13 的帖子

This reminds me of some one I used to know.  He partitioned his disk drive into multiple logical drives instead of just one big partition, thinking that he would have more control.  But he ended up with wasted disk space and maintenance nightmare.  In life, sometimes you just need to let things go a bit.  Hang lose, my friend.

cun8head 發表於 2015-8-27 11:56
Why bother!  What does that buy you?  You may end up with more hardware problem.  The most vulnera ...

其實我用依個裝置, 只不過係唔想
成日開住幾隻backup data HD.   
平日都會關上.....三隻

係唔係HD要每次都開著先好 ?

cun8head 發表於 2015-8-27 12:11
回復 巴魯坦星人 #13 的帖子

This reminds me of some one I used to know.  He partitioned his disk dri ...

咁其他外罝配件, 是否每天都接上電腦更好....

因為都有幾隻外罝HD,都係back up用途, 平時好少插入電腦run

補充內容 (2015-8-27 12:23):
多少日要開一之為佳 ???

補充內容 (2015-8-27 12:24):
多少日要開一次為佳 ???