MASTER

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

做左工先讀MASTER 定讀完先做工?; {, W  N0 _  y7 T( e( L) A
. Q* w% C/ H; I% ]+ G
更係做工先,
4 Y; Y5 {$ d, B$ F5 X搵真銀., Q+ {) V0 p2 ?: N( b3 @
讀到博士找唔到啱自己嘅工都死.
# S7 b- ]7 X+ W+ X
6 C0 m% O7 T' j" R【突發要聞】三料碩士教師失業自殺亡| 即時新聞| 突 ... - 蘋果日報/ D6 x# m+ q" y, T
擁3碩士學位中學教師嘆搵工難笠袋自殺亡- 東網即時
# `. M  {7 u0 l7 p, H3 o0 c! t& r8 e+ i5 j& ^, t- o
2015年7月18日 - 陳原來是一名好學的優才生,先後於本地3間大學取得碩士學位,分別為香港中文大學的數學、香港科技大學的資訊科技,以及香港大學的物理碩士, ..
回復 andyon #1 的帖子
9 k5 _0 r9 _- {8 s" E( v
9 [& Q5 u  m6 s3 f+ {一定係工作先,一路做一路讀,anytime 有機會老闆供你讀,唔供都比時間方便你,win 鳩硬
flyboyyy 發表於 2016-1-4 00:57 ! C! u2 Z( }, S  a4 F4 s
回復 andyon #1 的帖子: i8 X8 d, F! M: t

2 ~2 t; U3 C  L- q! L一定係工作先,一路做一路讀,anytime 有機會老闆供你讀,唔供都比時間方便你,win 鳩硬

3 t1 S! l( |  v7 A0 C' F5 q小弟都係以讀書為名,# ~7 F2 j# t. }5 V( i% s$ L5 @; u
唔使咁多應酬,
3 L; M  ^# u9 ]" j有借口唔OK兼攞假,
7 @: m# l" o) f老細見你工餘讀書都放心D,/ j9 `+ j. F) S) [  k) h3 E
同事見你咁上進都唔敢睇小.
點都搵咗野做先,再慢慢增值
OF COURSE
Master 無用
+ t8 @# |2 A- m! i
所以好多搵真嘅專業人士都唔會讀/ ^* V* s* y8 [: H
例如:醫生,律師
MBA 好有用,
  A% G4 m; s6 H9 H. D7 |. X) V" S識多D MBA 人脈
翻左工先啦 除非你係去洗底
HKOXSEX 發表於 2016-1-10 06:09 1 U: c" x$ X0 U0 L2 N2 e
MBA 好有用,
  S5 e3 c# m& k. |5 N' l識多D MBA 人脈

1 e' n/ M% D2 i8 n; U做開管理就話好有用) x: x0 }) ?( ^# V
識多D人脈) p% y6 Q/ I3 b3 a! x
但剛出來做事會唔會溝通唔到
5 n# L- b! S1 H0 X: t9 y/ p思想有差距
manyuk2002 發表於 2016-1-10 08:30 ; [. C5 j. M$ z7 d  Q
翻左工先啦 除非你係去洗底

2 t! I  w/ O9 S7 D何為洗底,* s, p4 B6 ]) c7 I$ `1 [# H$ t
受完靶要洗底
ICAN 發表於 2016-1-10 10:35
2 N$ K  L. k' H9 |做開管理就話好有用3 T. }7 h' k; e+ S
識多D人脈
! i3 ?: ^5 W/ f1 U3 r( M1 T& P但剛出來做事會唔會溝通唔到

4 D* O0 ~: @% A# B; GMBA 通常都係已係經理, 開公數去讀
HKOXSEX 發表於 2016-1-10 11:34
$ E" o% C& y# p$ |! \2 s. gMBA 通常都係已係經理, 開公數去讀

: I# b- d$ `8 ]9 f& _咁就讀得過
sexybody 發表於 2016-1-5 18:47 6 r8 X) p, r/ E4 W! i
點都搵咗野做先,再慢慢增值
) N3 W( Y' T# t, g1 O- y
大力讚同
好 d 嘅 MBA,要你有幾年經驗,唔駛經驗嘅,好極有個譜,先攞經驗係啱嘅。! x. Z& j; }0 p

5 L$ s$ U5 h  m  C+ r" A; }. `不少 MBA 都有 Stream ,你乜經驗都冇,好難簡!
fk8002 發表於 2016-1-11 23:29
0 p3 F3 e$ j2 h( ^2 h4 o( ?! u好 d 嘅 MBA,要你有幾年經驗,唔駛經驗嘅,好極有個譜,先攞經驗係啱嘅。# E: S5 ^) d4 j
5 ?+ h/ a/ Z% `% w0 P
不少 MBA 都有 Stream ,你乜經驗都冇,好難簡!
! ^5 L5 a* Q0 u9 m6 k
OH YES 8 b+ d* S4 `( m9 U. [' U% }' Q; O
STREAM 有流水
ICAN 發表於 2016-1-4 11:49
4 l9 x: m3 A  h6 _小弟都係以讀書為名,
( v% l4 P& i2 s; \/ H1 z8 |唔使咁多應酬,
" o- g8 [. t! T6 @有借口唔OK兼攞假,

5 z! |& k! j: t0 T有冇走堂去叫雞先? 我以前成組走堂叫雞~ 又試過上完堂洗樓, 果日第1日, 係走廊見到同學, 不叫雞就唔識, 大家望住大家好似維他奶咁: 咁岩ar..
hang128 發表於 2016-1-21 20:25
  r0 k+ w# d+ X( u( J. {8 z. M有冇走堂去叫雞先? 我以前成組走堂叫雞~ 又試過上完堂洗樓, 果日第1日, 係走廊見到同學, 不叫雞就唔識, 大家望住大家好似維他奶咁: 咁岩ar..
$ c. G$ r3 Q- M& M" x6 T4 @
yes yes
+ @/ a4 D2 R. C講漏左
% \& M: H% a% o! M3 w) y* \梗係順道上樓執返劑' g" k4 Q: [; W, Q+ T
車費連時間都慳埋
2 L* x8 h% T, j/ x8 d& ?
洗樓冇遇見過熟人,
  x1 A5 C9 Z  t2 \( b可能d同學都係書呆子
) o5 Y6 G7 X: l4 [! d, @唔識搵野食,
- X5 m+ w4 x1 H0 W不過有次撞見個太子爺
. p6 T, B0 w1 O唔知响邊樹讀設計$ V7 c, ]! E% H( ]& d4 L2 [
個樣好漆 溝唔倒女

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 19:15