[攝影發問] Sony A350好d定canon450D好d la

其實乜機都冇問題,問題係係影相果個人身上je.

拎注頂 級機又唔會影 ,拎注入門機又可能好靚po

所以都冇乜所謂lo
原帖由 jameskan 於 2008-4-13 00:38 發表

以前在TI學菲林機,學校供應嘅!都係用MINOLTA X70....,其實MINOLTA D野都唔差!

原來毛哥係名門正宗出身

MINOLTA好野黎架,當年佢既對焦系比其他品牌更加先進,
我當年都有諗過佢,不過又係鏡頭普及既問題
果陣個個都係用Canon,連做野既都係.....................
原帖由 別問我是誰 於 2008-4-13 17:47 發表

所以都冇乜所謂lo

對d肯面對現實既人黎講就係,但對某d玩家黎講就唔係
原帖由 lung 於 2008-4-13 21:18 發表

原來毛哥係名門正宗出身

果陣個個都係用Canon,連做野既都係..................... ...

唉!...名門..... ?當時讀設計,攝影只係好皮毛的一科(只係教咗一個學期),黑房反而玩得多D(不過而家有數碼啦!....冇哂用o架啦!)最主要係想我地出嚟做嘢!出去跟影相,唔好比D影相佬大到我地啫!阿Sir只係教D基本理論..... 識就識,唔識就算果隻...(我係屬於後者)有交功課就當合格....... :ell:

原帖由 lung 於 2008-4-13 21:22 發表

對d肯面對現實既人黎講就係,但對某d玩家黎講就唔係

我會面對現實,冇錢想做玩家都唔得!
原帖由 jameskan 於 2008-4-14 01:02 發表

唉!...名門..... ?當時讀設計,攝影只係好皮毛的一科(只係教咗一個學期),黑房反而玩得多D(不過而家有數碼啦!....冇哂用o架啦!)最主要係想我地出嚟做嘢!出去跟影相,唔好比D影相佬大到我地啫!阿Sir只 ...

無所謂啦,家下用晒數碼,你自己影都得啦
原帖由 jameskan 於 2008-4-14 01:11 發表

我會面對現實,冇錢想做玩家都唔得!

無錢都可以做玩家,不過就只可以做低檔玩家

我遇過個客係用萊卡既玩家,果次我差d比佢激到想撞頭埋牆死左算數
原帖由 lung 於 2008-4-13 21:18 發表

原來毛哥係名門正宗出身

果陣個個都係用Canon,連做野既都係..................... ...

講得啱! 好多牌子嘅價錢真係好吸引,不過鏡頭普及就係一個大問題,業餘玩下都OK,不過如果係搵食機就最好用返 Canon 或 Nikon 會好D,有時唔夠鏡頭用,都可以問行家借,如果你用 Sony 或 Olympus ,真係想幫你都幫唔到啦!唔係 Sony 機唔好,不過我認為買之前要考慮自己嘅需要。話實我都幾想買 Sony,價錢真係幾吸引,我而家都夠錢買添!...不過我大多數朋友都係用 Canon,如果我買咗就唔可以問朋友借鏡頭玩! 仲有一個方法,就係叫D朋友轉晒用 Sony
原帖由 別問我是誰 於 2008-4-13 17:47 發表

所以都冇乜所謂lo

攞住頂級機,但係用晒個 P 制,有時見到真係好想 佢......
原帖由 lung 於 2008-4-14 02:31 發表

無錢都可以做玩家,不過就只可以做低檔玩家

我遇過個客係用萊卡既玩家,果次我差d比佢激到想撞頭埋牆死左算數

好似我以前同D朋友去踢波,我地著晒白飯魚去踢,不過個龍門就著晒成套裝備,我地以為佢好掂!....點知原來係有求(球)必應........

原帖由 jameskan 於 2008-4-14 10:58 發表

講得啱! 好多牌子嘅價錢真係好吸引,不過鏡頭普及就係一個大問題,業餘玩下都OK,不過如果係搵食機就最好用返 Canon 或 Nikon 會好D,有時唔夠鏡頭用,都可以問行家借,如果你用 Sony 或 Olympus ,真係 ...

咁都可以租靚頭,都係計埋落個客度嘖
如果係業餘就好難咁樣做,由其係初學者,最好買朋友用緊既牌子,起碼可以借鏡用
到自己玩到熟晒,知道乜野鏡頭啱自己用同自己想要乜野,到時再換牌子都得

其實我都想買喪梨果部,不過2.7吋mon總係差少少
喪梨幾時出部三吋mon既入門機 :Q :Q :Q :Q :Q :Q
原帖由 jameskan 於 2008-4-14 11:02 發表

攞住頂級機,但係用晒個 P 制,有時見到真係好想 佢......

用P制都唔係問題,最抵死就係用埋45點對焦,
然後影左出黎之後話部機對焦唔得,對唔到佢要果點
原帖由 jameskan 於 2008-4-14 11:11 發表

好似我以前同D朋友去踢波,我地著晒白飯魚去踢,不過個龍門就著晒成套裝備,我地以為佢好掂!....點知原來係有求(球)必應........ ...

黃大仙

佢著晒成套野只係唔想咁易受傷啊
原帖由 lung 於 2008-4-14 13:42 發表

用P制都唔係問題,最抵死就係用埋45點對焦,
然後影左出黎之後話部機對焦唔得,對唔到佢要果點

其實用咁多點為乜?....1點已經好夠用,用咁多點,時時都比外來景物呃到,往往都要再用手調較機身的方向制,我覺得這樣對焦仲好似慢咗!...唉!可能我唔識用D先進嘢啦!

原帖由 jameskan 於 2008-4-14 14:07 發表

其實用咁多點為乜?....1點已經好夠用,用咁多點,時時都比外來景物呃到,往往都要再用手調較機物的方向制,我覺得這樣對焦仲好似慢咗!...唉!可能我唔識用D先進嘢啦! ...

呢個係心態問題多於技巧問題,可能有d人覺得用多點出黎既野就會靚d,同埋有咁多點唔同晒會好曬
但佢地忘記左部機係唔知佢諗緊乜野
原帖由 jameskan 於 2008-4-14 14:07 發表

其實用咁多點為乜?....1點已經好夠用,用咁多點,時時都比外來景物呃到,往往都要再用手調較機物的方向制,我覺得這樣對焦仲好似慢咗!...唉!可能我唔識用D先進嘢啦! ...

唔整舊咁先進既野出黎,點可呃到d水魚
A350 可用Zeiss lens, 好好多
原帖由 saunaking 於 2008-4-19 00:02 發表
A350 可用Zeiss lens, 好好多

但貴好多
原帖由 lung 於 2008-4-19 00:03 發表

但貴好多

我中咗!用乜鏡都得!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 18:32