[新聞時事] 長洲人優先上船(转)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

假日長洲賓客人數多,有長洲居民怨聲載道,指渡輪逼爆、船期混亂,不少居民更在網上抱怨旅客湧入令長洲居民「人人捱貴飯,有家歸不得」,對居民出入造成不便,「真係黐×線㗎,搭出去都好難呀」,有居民建議船公司應讓居民優先上船;亦有居民指已對長洲假日人潮習以為常。
與網民掀罵戰

昨日,中環碼頭及長洲碼頭均出現長長人龍,胡先生亦趁好天氣便與家人到長洲遊玩散心,他坦言:「冇乜地方好去,咪過嚟呢面玩吓。」另有家長專程攜同子女到長洲沙灘玩樂,盡享天倫樂,但在離去時,卻要等逾20分鐘才能入閘。
不過,長洲居民卻有不同感受,facebook群組「長洲人長洲事 All Things Cheung Chau」有大量居民留言訴苦,指「長洲人返長洲要同遊客一齊排隊,多麼可笑」、「難得紅日放假,想出街食少少嘢,人又多又冇位,都唔知啲人死入嚟做乜,有金執咩」。有居民呼籲市區居民不應盲目前往長洲,卻惹來網民反駁,最終出現網上互罵。
居民Anthony Hung在網上建議船公司讓島民優先上船,「但奈何點反映都好,政府同船公司都依然故我,我們是否只能接受?」有人更表示,每逢假日船期混亂,「新渡輪不如將假期嘅船期改改佢,註明:航班將會亂×咁嚟!」
長洲人, 如果唔想排隊.  用自家快艇啦.... 又唔係無

又想用人家嘢,又想要有特權....

會唔會想多了
內地人來港,香港人不滿,內地人話我來香港消費呀!
港人去長州,長州人不滿,港人話我來長州消費呀!
真是要反思

長洲人真係幾困擾, 船又貴又要排長龍, 食又貴.  船公司真係要改改

利申: 我唔係住長洲, 有朋友住長洲, 但我都係住遊客區, 深明苦況

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-19 09:38