廣東話歇後語200句

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

這200句廣東話歇後語和其他更多的歇後語一樣,如不繼承傳誦,恐怕會失傳 。
1. 阿茂整餅:無嗰樣整嗰樣
2. 屙尿入盅 : 執正來做
3. 半夜食黃瓜:唔知頭唔知尾
4. 扁鼻佬戴眼鏡:冇得頂
5. 陳年中草藥:發爛渣
6. 城樓跑馬 : 一味兜圈
7. 豉油撈飯:整色整水
8. 廚房階磚 (豉油樽蓋):鹹濕
9. 單眼佬睇老婆:一眼睇哂
10. 賣布唔帶尺 : 存心不良(量的諧音)
11. 番鬼佬月餅:悶極 ( Moon cake的諧音)
12. 番薯跌落灶:該煨
13. 飛機打交:高鬥 (大鼻的意思)
14. 飛機火燭:燒雲(銷魂的諧音)
15. 非洲和尚:乞人憎(黑人僧的諧音)
16. 肥佬著笠衫:幾大就幾大
17. 肥婆坐屎塔:佮佮陷 (天衣無縫粗俗版)
18. 墳場發電機:電死人
19. 風吹雞蛋殼:財散人安落
20. 閉眼射靶 : 不妙(瞄的諧音)
21. 棺材鋪拜神 :想人死
22. 棺材頭燒炮仗:嚇死人
23. 跪地餵豬乸:睇錢份上
24. 深海石斑:好瘀(好魚的諧音)
25. 航空母艦/新澤西號:食水深(賺到盡)
26. 和尚擔傘:無法無天 (髮的諧音)
27. 黑白天鵝:日哦夜哦
28. 黃皮樹鷯哥:唔熟唔食
29. 白鱔上沙灘:唔死一身潺
30. 火燒旗杆:長嘆(長炭的諧音)
31. 棚尾拉箱 : 走佬
32. 無耳茶壺 : 得把嘴 (得把口)
33. 屎坑三姑 : 易請難送
34. 老公荷包:膚淺(夫錢的諧音)
35. 老公撥扇:悽涼(妻涼的諧音)
36. 老婆擔遮 :陰功(陰公的諧音)
37. 老鼠尾生瘡:大極有限
38. 甩柄士巴拿:得棚牙
39. 落雨擔摭:死黨(死擋的諧音)
40. 賣魚佬:有聲(腥)氣 (引申句 : 賣魚佬洗身:無晒聲(腥)氣)
41. 南無佬跌落屎坑:無晒符
42. 牛皮燈籠:點極都唔明
43. 年三十晚謝灶 :好做唔做
44. 年晚煎堆:人有我有
45. 撒路溪錢:引死人
46. 筲箕兜水 : 漏洞百出
47. 山草藥:噏得就噏
48. 神仙放屁:不同凡響
49. 神仙過鐵橋:包穩陣
50. 神臺貓屎:神憎鬼厭
51. 生蟲柺杖:靠唔住 52. 隔夜痰罐/隔夜茶 : 唔倒(賭的諧音)唔得, 形容那些爛賭之人 53. 屎忽窟生瘡:無眼睇 54. 石灰鋪路 : 白行 55. 屎坑關刀:文(聞)又唔得,武(舞)又唔得 56. 屎坑石頭:又臭又硬 57. 濕水欖核:坐唔定/捉唔住 58. 濕水棉花:無得彈 59. 十月芥菜:起晒心 (形容恨嫁姑娘) 60. 十月蔗頭:由頭甜到尾 61. 壽星公吊頸:嫌命長 62. 甩頭筆:唔舍(寫的諧音)得 63. 海軍鬥水兵:水鬥水 64. 死人燈籠 :報大數 65. 擡棺材甩褲:失禮死人 66. 除褲放屁 : 多此一舉 67. 成吉思汗蒙打仔 : 大汗「耷」細汗 (大汗淋漓的意思) 68. 水瓜打狗 : 唔見左截 69. 灶君跌落鑊 : 精(蒸的諧音)神 70. 阿崩叫狗 : 越叫越走 71. 賣鯇魚尾 : 搭嘴 72. 橋上倒涼茶 : 何 (河的諧音) 苦 73. 冇尾飛陀 : 有去冇回/無影無蹤 74. 牀下底破柴 : 撞板 75. 投石落屎坑 : 激起公憤(糞的諧音) 76. 亞聾送殯 : 唔聽你支死人笛 77. 狗上瓦坑 : 有條路 78. 紙紮下巴 : 口輕輕 79. 鼎湖上素 : 好齋 80. 亞婆食粥 : 無恥(齒的諧音)下流 81. 隔夜油炸鬼 : 冇晒火氣 82. 老火炆鴨: 得把嘴硬 83. 鷄食放光蟲 : 心知肚明 84. 潮州二胡 : 自己顧自己 85. 貓 ”依”洗面 : 係咁意 86. 亞蘭嫁亞瑞 : 累鬥累 87. 冇耳藤篋 : 靠托 88. 隔年通勝 : 唔値錢 89. 幡桿燈籠 : 照遠唔照近 90. 三元宮土地 : 惜(錫的諧音)身 91. 陸榮庭睇相 : 唔衰攞嚟衰 92. 秀才手巾 : 包輸(書的諧音) 93. 倒掛臘鴨 : 油嘴滑舌 94. 雷公劈豆腐 : 搵軟嘅嚟 ” 恰 “ 95 魚生粥 : 啱啱 熟 96. 火麒麟 : 周身癮 97. 亞超著褲 : “侷”住 98. 屙尿射竹筒 : 靠撞 99. 棺材燒炮仗 : 嚇死人 100. 泥菩薩過江 : 自身難保 101. 陳村碼頭 : 逢渡(賭的諧音)必啱 102. 閻羅王探病 : 問你死未 103. 閻羅王請人 : 揾鬼黎做 104. 酒樓例湯 : 整定 105. 鐵拐李踢波 : 壹腳踢 106. 船頭尺 : 度水(借錢) 107. 太監騎馬 : 無得頂 108. 天堂尿壺 : 全神貫注 109. 細佬哥剃頭 : 就快就快 110. 床下底踢毽 : 大家都係咁高 111. 火燒豬頭 : 熟口熟面 112. 牛頭唔搭馬嘴 : 各說各話 113. 裁縫度身 : 有分寸 114. 朱義盛 : 假野 113. 唔食羊肉一身躁 : 無端受牽連 114. 單料銅煲:一滾就熟,形容那些容易與人混熟的人 (一般用於女性) 115. 電燈膽: 唔通氣 116. 掘尾龍 : 搞風搞雨 117. 生仔姑娘醉酒佬 : 唔要又要,唔制又制 118. 二叔公割禾 : 望下截 119. 挖肉攞瘡生 : 自討苦吃 120. 火燒城隍廟 : 急死鬼 121. 食咗成擔蒜頭 : 大口氣 122. 冇掩雞籠 : 自出自入 123. 上香打噴嚏 : 一面灰 124. 大石砸死蟹 : 冇聲出 125. 大花臉抹眼淚 : 離行離列 126. 水溝油 : 撈唔埋 127. 炮仗頸 : 形容那些脾氣急躁, 遇事不能埋藏於心內, 要爆發出來才舒服的人 128. 豬頭骨 : 難啃兼冇肉 129. 瓦風嶺 : 包頂頸 130. 上好沉香當爛柴 : 唔識貨 131. 香蕉樹影 : 粗枝大葉 132. 跑馬射蚊髭 : 形容機會十分渺茫 133. 冇檳榔嚼唔出汁 : 事出有因 134. 指天椒 : 越細越辣, 形容年紀雖小但難以應付的「後生仔/女」 135. 閻羅王開攤 : 揾鬼買 139. 二叔公煎糕 : 翻來覆去 140. 出爐鐵 : 聽打/唔打唔得 141. 十二點半鐘 : 指天篤地 142. 大良阿斗宮 : 罵人家是二世祖 143. 二打六 : 形容別人未夠斤兩, 隻是個普通人/普通料 144. 大花筒 : 形容那些喜歡亂使錢, 恣意揮霍的人 145. 大肚婆行鋼線 : 鋌(挺的諧音)而走險 146. 馬騮臭狐 : 唔係人咁味(不近人情或性格乖僻) 147. 飛機運茶壺 : 高水平(瓶的諧音) 148. 上山捉蟹 : 難之又難 149. 狗咬賊仔 : 暗啞抵/死忍 150. 土地燈籠 : 徹夜不熄, 形容那些愛過夜生活,徹夜未歸以致早晚顛倒的人 151. 三行佬做門 : 過得自己,過得人 152. 一隻筷子食豆腐 : 搞爛曬 153. 問和尚借梳 : 嘥氣 154. 牛皮燈籠 : 點極都唔明 155. 密底算盤 : 冇漏罅, 形容那些非常精打細算,壹錢都不放過的吝嗇鬼 156. 乾隆皇契仔 : 周日清. 周日清是坊間小說中乾隆皇的契仔 157. 盲公開眼 : 酸得厲害. 形容某些食物味道太酸, 使盲公也被酸至開眼 158. 田雞過河 : 各有各蹬 (各走各路) 159. 菠蘿雞 : 靠黐 (佔人便宜) 159. 關公細佬:亦得 (翼德的諧音) 160. 烏蠅摟馬尾 :壹拍兩散 161. 冇米粥 : 水汪汪(形容事情不實際) 162. 扭紋柴 : 難搞, 形容很麻煩的人 163. 神仙過鐵橋 : 包穩陣 164. 市橋蠟燭 : 假細心(芯的諧音) 165. 茅根竹 : 借(蔗的諧音)水, 引申為形容那些經常向別人借錢的人 166. 剃刀門楣 : 出入都刮. 167. 豬籠入水 : 財源滾滾來 168. 蛋家雞見水 : 得個睇字 169. 戳穿石(鄧穿石): 陪襯的人/伴郎 170. 冰跌落醋酲 : 寒酸 171. 賊佬試沙煲 : 小心翼地試一下 172. 大姑娘做媒 : 講人唔講自己 173. 火燒石灰船 : 冇得救 (無藥可醫) 174. 茶樓搬家 : 另起爐竈 175. 廣東涼茶/王老吉 : 包好 176. 火燒燈芯 : 冇嘆(炭) , 燈芯燒燼了是不會變成炭的 177. 瓦荷包 : 有兩個錢就當當響 178. 菜刀剃頭 : 牙煙 179. 水浸塔頂 : 奄 (淹的諧音) 尖 180. 公用電話 : 有錢有得傾,冇錢冇得傾 181. 打齋鶴 : 度人升仙 182. 打爛沙盆 : 璺(問的諧音)到篤 183. 石地堂對鐵掃把 : 硬碰硬 184. 石灣公仔 : 冇腸肚(形容那些思想單純的人) 185. 石罅米 : 俾雞啄(形容那些隻肯花錢嫖妓的人)   186. 光棍佬教仔 : 便宜莫貪 187. 奶媽湊仔 : 不屬於自已的事物 188. 冬前臘鴨 : 隻棱隻(形容一隻跟著一隻的情況) 189. 老鼠尾生瘡 : 大極有限 190. 番鬼婆大肚 : 心懷鬼胎 191. 護照照片 : 出洋相 192. 茶瓜送飯 : 好人有限 193. 劉備借荊州 : 有借沒回頭 (形容那些借錢不還的人) 194. 曬菲林 : 唔見得光 195. 神臺桔 : 陰乾 196. 皮鞋筋 : 壹扯到口 197. 冷巷擔竹竿 : 直出直入 198. 細佬哥玩泥沙 : 兒嘻(戲的諧音) 199. 番鬼佬睇榜 : 掉轉嚟 200. 珠磯路尾 : 多餘(如的諧音) (注:珠磯路尾有一間“多如茶樓”, 因而得名)。
好野, 洋洋大觀!!!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

有好多都唔識

好有趣嘅歇後語

very funny

。。。是也

阿婆賽跑.....老X都走

180. 公用電話 : 有錢有得傾,冇錢冇得傾
呢句精景

多到不得了.

二百句, 夠多了

傳神兼有趣

very good info        

好有趣嘅歇後語

回復 s1000 #1 的帖子

熟讀,要黎吹水一流!

又幾齊喎!

文化遺產

要識得運用

睇下自己又識幾多

如果 跟 筆畫 就更好喇 !!

補充內容 (2016-6-4 18:27):
唔知係咪太多我睇唔清楚 ?!

好似無 "屎坑點燈" 既 ?!

歇後語  現在D後生識條撚咩
現今潮流興推講潮語   國語係中國話  英語係英國話  咪搞撚錯潮語即係潮州話呀
連教大學人之患都著書立說  會考試題亦走唔甩囉   

好有趣嘅歇後語