好想自殺

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

17歲開始出來做野, 一開始搵左份裝修學徙.
自問身體不算差, 味做前覺得自己會頂得順, 做左9個月終於捱唔到覺得辛苦.
入面D師傅同老細都算幾好人. 需然粗口粗語咁, 但都幾易相處.

18歲搵左間尖沙咀飯店做廚房學徙.
每日11粒鐘. 一星期放一日. 時間長D, 但包食, 人工都不差.
今年27歲, 一做做左9年左右. 目前人工2萬蚊.
前幾年都叫頂得順, 個老細每星期會來一兩日發脾氣.
呢兩年老細個仔讀完書睇埋一份, 兩父子輪住上, 每星期得一兩日可以俾你唔似狗 (老細個仔口氣太度仲差過老細)
你地可能會覺得身為老闆落鋪睇下幫下手, 好正常~ 我只會講: 佢地決對不會出手幫 (老細個仔直頭咩叉都唔識咁)

而家想搵第2間做: 但出面多數都係15000~17000$, 我係到幾辛苦捱左9年先有2萬蚊.
想轉行: 試過問好多間請唔請新手學徙, 個個聽到你27歲就唔肯請...
而家好多新人入飲食, 都係睇佢包食人工又高 (而家出面請新手都有11000~13000)
最好就諗好先入,,因為埋開有條路

老豆老母 收入少
前幾年老母做手術完, 身體一路差, 無收入
老豆年齡大, 身體又唔好, 前幾年都有做炒散, 但得三四千.而家都沒做野了
之前俾開5000蚊家用,
但呢兩年咩叉都貴, 轉左俾8000蚊. 唔算多, 但都不算少, 老人家好少買野
周不時又想買下令野俾佢地補下身體.跟本淨祗好少錢存
做左咁多年, 銀行得十幾萬.
味過30已經覺得自己身體大不如10年前
前途一片黑暗, 樓又買唔起, 車又買唔起, 婚又結唔起, 仔又生唔起 .
真的好想自殺, 但諗起父母又縮左手.
唔使甘快就去到甘極端,做番力所能及嘅野,撐到幾耐就幾耐。
回覆 讚好 不讚 使用道具

諗下大陸人地兩千幾都生存到

師兄... 不要太灰
工作不等如一切!...

師兄,不要太灰心
講真,黑暗過後就係太陽
有時候只要努力向前,積極奮發,繼續我們香港人的獅子山下精神拼勁
你最後就一定會得成功!

另外實際建議:有時間冇時間都搵嘢令自己增值,例如你係有興趣係飲食行業發展,就去睇下多些飲食書、餐飲管理等等,跟手學下沖調特色飲品,包你人工漲幾漲!

努力!向前看!明天會更好!加油!

個個都係禁上下
由得佢想囉!冇野既

師兄加油呀~~會很好噠

你做廚房9年才得2萬,請問現在何職位?出便(砧板),埋便(爐頭)?似乎未盡力去做.

No give up. No pain no gain.

大把南亞人, 零收入, 一樣開心

師兄,為左父母,加油呀!!! 頂住呀!!  Life is beautiful !

希望在明天

24小時求助熱線︰
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線︰23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

師兄,如果真係頂唔住老闆果兩仔爺,咪萬七都轉住會先囉,騎牛搵馬。

九年前
生活上、感情上和事業全部都走到絕路

我又沒有朋友
自己都諗左去個條路
每天放工(做完兼職)
就上141
同d ching 傾下
傾下

心情都鬆了
我當時覺得141救番我

c hing 你可能是有能力有眼光之人
可能好少與人傾偈
那就上來
多出幾帖
總會遇到啱聽啱傾之人
講下講下
日子就會過去

難關總是有出路的

仲有好多唔同種類既工可以轉下,唔洗下下諗埋一邊

141廣告部 發表於 2016-12-16 11:30
回復 chenzesong #1 的帖子

面對 解決  兄弟 不要太灰 好好活 去吊閪 叫下雞 減低壓力

讚成
你去屌吓閪
叫吓雞
鬆一鬆
エ作只為賺錢
玩多Dエ餘活動才是王道!

建議樓主快點找個老婆, 公一份婆一份, 至容易儲錢
又有精神寄托, 生活都開心D

叫雞發泄下會好點