[新聞時事] 新通報機制 不提改善措施 泛民斥無針對跨境執法 難恢復港人信心

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

保安局局長黎棟國與內地公安部副部長陳智敏就改善中港通報機制進行第二輪磋商,雙方同意將堅持一國兩制、依法辦事及保障人權等字眼正式寫入通報機制文本。協助銅鑼灣書店店長林榮基的民主黨涂謹申指,港人最關心跨境執法問題,只在通報機制中加一、兩句空話無助恢復港人對一國兩制信心

銅鑼灣書店事件令港人擔心通報機制失效,黎棟國及律政司司長袁國強本月初往北京與公安部長郭聲琨商討改善機制,達成4項共識,包括縮短通報時間為14日內、通報內容包括案情摘要、增加通報渠道及涵蓋所有執法單位。

黎棟國昨率領警方、入境處、海關、廉署及律政司代表到深圳,與公安部副部長陳智敏等內地官員進行第二輪磋商。陳智敏在會前表示會議主要修改通報機制文本,作為日後正式簽署的基礎。會議進行了兩個半小時。
政府新聞處及新華社在會後發出新聞公佈指會議檢視了機制過去的實際運作,及討論如何應對兩地民眾的期望。雙方同意將「堅持『一國兩制』方針,根據憲法和《基本法》以及兩地相關法律,秉持『依法辦事、求同存異、雙向互惠、保障人權』原則」,寫入新的通報機制中。雙方亦就通報機制的渠道、時限、內容、範圍等方面進行了修改、補充,但無公佈具體詳情,亦無提及何時落實新機制,只表示雙方同意繼續盡快推動有關工作

民主黨涂謹申指港人最關心的其實是跨境執法問題,必須由最高領導人公開作出政治保證,才會令全國上下所有機構都遵守。內地亦應調查清楚銅鑼灣書店事件,對破壞一國兩制的官員追究責任,才能令港人及國際社會對一國兩制恢復信心,內地不交代真相,只在機制中加一、兩句空話,於事無補。民主黨何俊仁亦批評新加入的字句,比現有通報機制更為空泛

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160729/19714325

68狗既特衰正苦狗官真係無恥無能
浪費納稅人大量金錢
換來既係蒼白無力既假大空說話
在習大大的領導下, 只會中港更滆合
跨境執法只會越來越多, 在老共心中, 香港是中國一個部份何來跨境?
我吔只可寄望特衰正苦, 不過你估68狗聴邊個講?
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢個通報機制係解決咗狗共公安拉人要加快通知香港,好似李波在大陸失踪,佢老婆報警後,香港再通知大陸公安,狗共公安先通知李波在大陸拹助調查(9up)
個機制重點完全解決唔到狗共越境執法,仲死口唔認。香港人最擔心呢樣野

開會.....開夜總會簡稱

人治的社會, 一朝天子一朝臣, 何來機制, 永遠只得口號

大家做場戲比平民睇姐. 今日我交一個比你, 明天你交一個比我. 幾好!!

anthonyantony 發表於 2016-7-29 10:08
在習大大的領導下, 只會中港更滆合
跨境執法只會越來越多, 在老共心中, 香港是中國一個部份何來跨境?
我吔只可寄望特衰正苦, 不過你估68狗聴邊個講?

68狗會聽決定邊個做特狗既話事人

cableitoh 發表於 2016-7-29 13:06
大家做場戲比平民睇姐. 今日我交一個比你, 明天你交一個比我. 幾好!!

上去做場戲
唔駛係寫字樓對住一班廢柴咁悶

nestse 發表於 2016-7-29 14:44
上去做場戲
唔駛係寫字樓對住一班廢柴咁悶

什麼通報機制, 什麼一國兩制, 什麼都不全在. 只有做場戲比大家睇!!

都估到大陸班仆街只係玩野做 show,點會真的解決通報機制。

做完場戲,仲想有乜成果?

沒証據跨境執法,何耒針对措施。
没有23条,何耒拉犯民漢奸。醒少少吧。

cableitoh 發表於 2016-7-29 15:14
什麼通報機制, 什麼一國兩制, 什麼都不全在. 只有做場戲比大家睇!!

有好過無 :日後優化.....

下次坐洗头艇一定要带回鄉証.

james7888 發表於 2016-7-31 00:18
有好過無 :日後優化.....

優化隻洗頭艇就有...共狗仔信唔過呀!!

超能仔 發表於 2016-7-30 13:07

狗共每次做完衰嘢,有邊次會認,批鬥地主、三反、五反、反右、大躍進失敗、文革、打壓和批鬥死幾千萬人,狗共都無承認過,醒少少果個係你超低能

cableitoh 發表於 2016-7-29 15:14

但呢場戲做得好屎囉

巨大狗大 發表於 2016-7-29 15:55
都估到大陸班仆街只係玩野做 show,點會真的解決通報機制。

完全係浪費納稅人金錢既鬧劇

超能仔 發表於 2016-7-30 13:07

連好多建制狗賊都唔敢強辯
68狗同班特衰正苦都礙於民情被迫做幾場大龍鳳
超低能仔可以話無證據?

再提醒一下超低能仔
共匪係天下漢奸之首
盲撐共匪既人只會一天比一天更低能

carhin 發表於 2016-8-1 08:36
狗共每次做完衰嘢,有邊次會認,批鬥地主、三反、五反、反右、大躍進失敗、文革、打壓和批鬥死幾千萬人,狗共都無承認過,醒少少果個係你超低能

超低能仔真係低能兼無腦仲敢挑機逞強