[無恥政府] 戴耀廷:阻港獨份子參選覆核勝算高料立法會須重選

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

港台節目《城市論壇》昨討論有主張港獨參選人被取消參選資格一事,港大法律系副教授戴耀廷自言不贊同港獨,但一再強調《基本法》沒有限制講港獨的人不可參選。他說,現在選舉主任的決定是越權,若面對司法覆核的挑戰,屆時很大機會需要重選立法會

戴說《基本法》條文只列明立法會議員須擁護《基本法》,無列明候選人亦需擁護,而如果候選人違反參選聲明,現行法例亦已有處理程序,反觀選舉主任現在肆意運用酌情權限制港獨人士參選,是逾越了職能,強調「一日未修改《基本法》,一日都唔可以限制港獨人士參選」

他在節目後補充:「我見唔到選舉主任按𠵱家規則,有任何權力可以就政治主張作事先審查,如果提出司法覆核或者選舉呈請,相信能夠成功令到選舉要重選嘅機會好大。」

被問到遭褫奪參選資格的港獨人士提司法覆核若勝訴,會否擔心中央釋法?他說,人大常委只可解釋《基本法》,不能直接透過釋法處理選舉規則,始終要透過立法會進行本地立法,才可有所謂的憲法基礎,制訂法律賦予選舉主任權力收緊參選權

他續說:「但過唔過到立法會又係另一回事。除咗立法會反對外,亦要面對社會民間嘅反對,因為咁做變相係23條立法,我相信香港對於23條立法敏感度係相當大。」

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160801/19718123

如果萬一真係搞到立法會要重選的話
係咪有特衰正苦狗官需問責下台呢?
大膠獸幾時受審啊?
回覆 讚好 不讚 使用道具

港咩獨, 份咩子呀....  根本就只係批反叛性強細路
邊位港人未年青過, 未反叛過呀... 未引人注意過呀
只係情度有不同. 有奇裝異服, 都有口出狂言.

都唔明, 點解今日依批官咁腦殘
係唔係上得京多, 又開始離地, 唔再係港人, 唔再以港人思想去作出判斷呢 ?

堅離地

大部份港人唔讚成港獨,不過我都覺得政府今次攞嚟衰

我完全同意!
咁重選浪費的錢應算係邊個身上?
68狗同建制成日話人浪費, 其實佢哋仲浪費, 佢哋應送去堆填區

巴魯坦星人 發表於 2016-8-1 09:12
港咩獨, 份咩子呀....  根本就只係批反叛性強細路
邊位港人未年青過, 未反叛過呀... 未引人注意過呀
只係情 ...

呢批特衰正苦既堅離地狗官同一班藍屍狗既種種惡行
只會令一班本土派年青人更反叛更勇武

carhin 發表於 2016-8-1 09:23
大部份港人唔讚成港獨,不過我都覺得政府今次攞嚟衰

難怪68狗被喻為港獨之父

nestse 發表於 2016-8-1 10:56
難怪68狗被喻為港獨之父

做咗李登輝,不過佢嘅強項講港獨唔關我事

nestse 發表於 2016-8-1 10:55
呢批特衰正苦既堅離地狗官同一班藍屍狗既種種惡行
只會令一班本土派年青人更反叛更勇武

北大人好似唔明,
年青人, 唔係出自本土, 就係進口嫁啦...

所以, 以為本土代表反中.....
咁, 又點可能有交流.... 九流流就有.

carhin 發表於 2016-8-1 11:00

佢可能照稿讀
鬧港大學生報文章唔係佢決定

巴魯坦星人 發表於 2016-8-1 11:02
北大人好似唔明,
年青人, 唔係出自本土, 就係進口嫁啦...

用打壓方式只會適得其反

nestse 發表於 2016-8-1 10:52
你估你此等藍屍係檢控官嗎?

你睇佢張相,佢儍到以為自己真係包青天

carhin 發表於 2016-7-31 19:00

岩里政男當年民望高,689就完全相反。

港獨應該冇可能,但港共政府拿屎出身!!

689預期局面, 香港越亂越好

尚方寶劍 發表於 2016-8-1 09:02
大膠獸幾時受審啊?

時辰未到、

carhin 發表於 2016-8-1 11:20
你睇佢張相,佢儍到以為自己真係包青天

被包青天判罪下狗頭閘就有佢份

車呀文 發表於 2016-8-1 15:20