騰訊買了5%Tesla

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

新聞: 騰訊買了5%Tesla股份, 加入汽車行列了。

作為IT人, 有什麼睇法?
非汽車非IT人, 又點睇 ?
騰訊表面上買 AI technology.
估企覺得價高要用D$分散投資
回覆 讚好 不讚 使用道具

80hg 發表於 2017-3-30 09:13
點解唔買BYD呢?

可能老巴揸價揸得硬掛

HKOXSEX 發表於 2017-3-30 06:50
騰訊表面上買 AI technology.
估企覺得價高要用D$分散投資

曾聽過一位師兄講, 話電動車就係一部電腦,
一個cpu,
然後 各種io, 包括 摩打 , 殺車 , 灯,電壓 sensor,  等。
至於舦盤,油門 等, 同  race car, flight simulator 冇乜分別。

要自動控制 就要 image sensor, pattern recognition, auto control algorism.

騰訊是覺得 IT 已經是一潭死水所以 branch out, 定 purely investment decision ?

馬後砲 發表於 2017-3-30 11:32
曾聽過一位師兄講, 話電動車就係一部電腦,
一個cpu,
然後 各種io, 包括 摩打 , 殺車 , 灯,電壓 se ...

重可以走下資

馬後砲 發表於 2017-3-29 23:36
新聞: 騰訊買了5%Tesla股份, 加入汽車行列了。

作為IT人, 有什麼睇法?

5%咁少, 唔係買起, 亦拿不到人家的技術, 只是建立一個合作關係.
騰訊係IT賺大錢, 唔會係走資, 亦非想換行, 似是希望把IT應用領域擴大到汽車行業.
Google都攪自動車啦,汽車生產唔須自己做,有咗車體(尤其是電動車)這平台,就可以有好多野玩

BECKHAM2 發表於 2017-3-30 15:12
5%咁少, 唔係買起, 亦拿不到人家的技術, 只是建立一個合作關係.
騰訊係IT賺大錢, 唔會係走資, 亦非想換行 ...

小米進軍相機, 華為自己開發生產芯片
GOOGLE搞緊類似

俾我感覺是IT搵錢後做番一的實業

據統計,騰訊成為Tesla第五大股東,持股僅次於創辦人Elon Musk(21%)、富達(14%)、Baillie Gifford(8.2%)、T.Rowe Price(7.3%)。

消息公布後,Tesla在美國開市前場外股價倒升2.7%,最新市值約440億美元。

http://invest.hket.com/article/1736321/騰訊買5-%20Tesla股權%20膺第五大股東

馬後砲 發表於 2017-3-30 19:57
小米進軍相機, 華為自己開發生產芯片
GOOGLE搞緊類似

唔似. IT人嘅mind set唔會安心做實業.
Google出電話係為推Android; M$出Surface係為推Win8;

智能車操作系統是一個十分重要嘅戰場, 得者得車天下矣

beckham3 發表於 2017-3-31 10:45
唔似. IT人嘅mind set唔會安心做實業.
Google出電話係為推Android; M$出Surface係為推Win8;

問題在騰訊擁5%唔會令到佢攞到AI汽車技術,
美國法例比較嚴, 套唔到出來

馬後砲 發表於 2017-3-31 11:41
問題在騰訊擁5%唔會令到佢攞到AI汽車技術,
美國法例比較嚴, 套唔到出來

5%只係令騰訊容易d與Tesla建立合作關係, 例如係車內預載WeChat

beckham3 發表於 2017-4-3 22:50
5%只係令騰訊容易d與Tesla建立合作關係, 例如係車內預載WeChat