[賭仔心得] 心態決定一切

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

早排係永利用咗2千玩老虎機,結果WIN咗6萬幾,開心到不得了。
但越係有贏就越想贏多啲,但老虎機真係講運到,運唔到,坐再耐都無用,然後開始輸,越係輸就越係唔想走,越係想贏返,結果兩日就將贏返黎既全部輸返曬。
好彩當時買咗部貴價NOTEBOOK,輸曬都叫仲有返少少渣拿。
但總算學到心態係好重要,要學識及時抽身,自控能力好重要,賭,尤其是老虎機其實係自己同自己戰鬥。
有啲人可能真係可以一夜致富,但絕大多數人還是將賭當作娛樂好了,輸咗少少就俾錢買娛樂,輸少就當贏。
同埋,希望下次再去可以有返少少斬獲。
平常心態很重要
回覆 讚好 不讚 使用道具

多謝師兄學到野

博奕的心態的確很重要
從天堂跌下來
往往只在不經意之間

支持支持

碉堡了

totally agree Ching saying

同意 要小賭怡情 獲利回吐完 見好就收

又學到野。。。。

賭無必勝

過來人經驗,

澳門賭博同股票投資某程度上都是可輸身家,
只是股票投資有得比你坐,
坐十年廿年卅年都有機會返家鄉,
但澳門賭博就無.

兩者都係好講心態,
賭齡約25年,
小弟兩者都有羸過大錢(約$700K)對我來說,
近幾年先發覺, 心態係定輸羸,
早幾個月澳門羸了約100K, 唔肯走, 覺得輸都仲有呢100K 頂,
但賭賭下變反輸270K......
早一個月又澳門羸了約150K, 今次好少少, 輸50K........

至於股票, 羸了120K, 又係唔走, 反輸120K........
跟住有一次坐艇坐了大半年, 羸了約700K,
留150K, 拎呢羸的550K去止賺買樓,
(但唔好彩, 今日是負資產)
學股評人話齋, 識得止賺係好重要.

所以我學會了止賺!!!!!!
呢D股評人都講得好好,
投資來講, 你輸了本的50%, 你要羸番100%先打和.
($1 -> $0.5 [輸了50%], $0.5 -> $1 [要羸100%])
即是輸一次要羸兩次"輸"先能夠打和

仲有, 我在早幾年時去過介賭的輔導,
原來我是有一個迷思, 就是會有機羸的,
以為羸一次便掂
但其實是要羸兩次先得(輸一次要羸兩次"輸"先能夠打和)

唉.........
我還是跌入呢個死胡同........
還在這個死胡同兜兜轉轉

回复 troublehk ##13 的帖子

赌龄不到3个月的小白的一些感悟。

我也有一个迷思,只不过同你的迷思系岩岩相反,我觉得去澳门赌系必输的游戏,我给自己的限额系3k,输完就溜了,当然赢了,也溜。

因为在我心目中,这是个必输的游戏,我赢钱,并没有兴奋感,既然没有兴奋感,也就不会沉迷(因为,一般人不会沉迷于让自己痛苦的事情),赌钱的过程,就好像一个人向悬崖边走去一样,每次赌的时间越长,就说明我离悬崖越近,所以很痛苦。

今年8月底,第一次接触百家乐,取了3k出来,赢了30k多,去桑拿花了6k,剩下的又输回去了(这次是输完就溜了)
10月底,第二次接触百家乐,同样系取了3k,赢了50k多,去桑拿花了15k,带了40k多回去(这次是赢了,被吓溜了)

我现在的策略也很简单(唔知道岩唔岩):
第一,这是个必输的游戏,赌的时间越长,输的几率越高,这个是由赌场的规则决定的,所以我要在短时间内分胜负,无论输赢,我都要离开。
第二,这个是必输的游戏,我就不能投入大额资金,所以只能限额3k甚至更少。
第三,既然是必输的游戏,自然也就不能沉迷,谁会沉迷于死亡和痛苦呢。

那么现在问题来了,既然我都说这个是必输的游戏了,为什么又要拿3k去试试呢?这个是因为我觉得,按照赌场的规则和概率统计来说,我是输定的,但是,小样本是不符合概率统计的,这个就是我的唯一希望。时间要够短,赌的局数也不能太多,让它不能形成概率统计的规律,我才能有机会赢,不知道这样想对不对。

此外,还有另外一个要去赌的原因系,我次次去澳门都系去桑拿,每次去都要花30-50k,如果去夜总会的话,可能要花个50-100k,感觉不太对劲(屌得太多,既伤金,又伤身),赌博可以分散我的精力和注意力,赌完再去桑拿或者夜总会,消费欲望好像没有那么强烈了(因为比较疲劳了,注意力也不只集中在桑拿了)

賭無必勝

小肥威 發表於 2017-5-23 22:25
早排係永利用咗2千玩老虎機,結果WIN咗6萬幾,開心到不得了。
但越係有贏就越想贏多啲,但老虎機真係講運到 ...

agree Ching saying

謝謝分享 心態真的很重要

學到重要的一招