轉載 :曼谷小店放棄米芝蓮:「大家來拍照而非吃飯」

火.. [複製鏈接]
簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

米芝蓮一向係唔少食店嘅終極目標,好多食店更加憑呢啲星星一登龍門,升價十倍,好似香港嘅「添好運」就係表表者。不過正如之前報道過,外國開始有唔少食店主動放棄米芝蓮星星,退還當局,除咗唔想成為業主加租嘅理由之外,更加話想保持食物質素,唔想太多人嚟。估唔到咁有型嘅舉動,一樣會出現喺泰國。近日獲得泰國米芝蓮一星美譽嘅平民食店「Jay Fai」,老闆娘Supinya就話希望當局拎返粒星星,因為好多人嚟到食店「只係為咗打咭影相,而並非品嘗食物。」呢間Jay Fai可以係超級平民食店,由路邊檔起家,裝修設備欠奉,非常落後簡陋,已經有成40年歷史,只係做當地街坊生意,不過生意非常好,唔少人特登去食小食,尤其泰式蟹肉卷最為有名。老闆娘就訴苦話,獲得星星之後,大排長龍,竟然要排隊3個鐘,而且連政府稅務人員都出動埋,視察佢哋有無報少咗稅!老闆娘話希望大家係因為佢嘅菜色而嚟 ,並非呢啲星星,夠晒有型!

登錄/註冊後可看大圖

老店有40年歷史,格局都非常街坊。老闆娘非常有型,話只希望食客欣賞佢嘅食物就可以了。

登錄/註冊後可看大圖

這道是JAY-FAI的鎮店必點菜 - 最出名嘅泰式蟹肉卷,令小店得以摘星。

1502429176833-1501789280451-IMG_2341 800.jpg

Je_Fai01-1170x780-qa-94 (1) 800.jpg

這家小吃店擁有40年歷史,店鋪小而且簡陋,摺疊桌、木板鐵腳凳,廚房半露天,基本就是大排檔的檔次,店主 Fai 姐親自掌廚,戴著護目鏡做菜是她的標誌。

1380432168-IMG1610-o 800.jpg

Jay Fai非常出名,主打的也是傳統的經典泰國菜,但與眾不同的是用料新鮮,你能在這裡吃到個頭十足、無比新鮮的海蟹、老虎蝦等全部都是真材實料的海鮮。

img_3743-2 800.jpg

出名的另一個原因是價錢貴,菜單上標注的必點「蟹肉蛋(ไข่เจียวปู)」標價800銖1盤,酒鬼炒河粉(ผัดขี้เมากุ้ง)1份要400銖,有沒有被嚇到?
很難想像在路邊小店吃晚餐的價錢要超過千銖,但當這些菜餚入口,那疑慮全部煙消雲散了!

71bc58501b5340ada9e6b6d8c9e4da96 800.jpg

蟹肉蛋用上多隻鮮蟹肉,再在外包上金黃色的蛋皮,當切開的時候,便會見到飽滿的蟹肉,吃下去皮酥脆,內部蟹肉柔軟、鮮嫩,蘸上魚露醬,
吃進嘴裡的不光是蟹肉,而是幸福,雖然要價800銖,但也是客人必點的菜式。

jayfai03_11643508635a33621be0a14 700.jpg

冬蔭功有幾隻巨型大蝦,超滿足。(THB1,000/HK$239)

raan03_15271647055a27f637018f3-835x1024 700.jpg

最出名是大蝦粉絲煲, 盡顯功架!Jay Fai 是連泰國公主都會幫襯的地踎小店,大蝦粉絲煲小小的瓦煲内竟藏有大蝦四隻,認真過分!

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

泰国小吃店拿米其林一星 老板娘竟要退回星星?
回復 Models ##1 的帖子

謝謝分享。很有興趣試一下,但可惜位置不太方便。
回覆 讚好 不讚 使用道具

听说她不要那粒星了,要还给米芝莲。。

tested

回復 Models ##1 的帖子
【泰國曼谷。戴安全眼鏡煮冬蔭公的婆婆!】

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Thai Street Food Michelin Star - GIANT CRAB OMELET at Jay Fai (ร้านเจ๊ไฝ) in Bangkok, Thailand !

fortunerfamily 發表於 2018-1-21 12:28
听说她不要那粒星了,要还给米芝莲。。

嗰粒星搞到阿婆婆,開大都唔得閒  

cegong 發表於 2018-1-21 19:46
嗰粒星搞到阿婆婆,屙屎都唔得閒

甘核突,又講尼D

有人辭官歸故里  有人漏夜趕科場

D大蝦,睇相片都覺得新鮮肥美

阿婆真係夠晒型!

MANHER 發表於 2018-1-21 20:03
甘核突,又講尼D

聽晒你講,立刻改斯文好多  

賣相很吸引

一於吃飯不拍照

正,小弟最鍾意食海鮮,
今次有蝦又有蟹正合我意。
蟹肉蛋包也無需拆蟹蓋,啖啖肉

BB29 發表於 2018-1-21 20:10
阿婆真係夠晒型!

阿婆77歲了,炒咗幾十年,真係難得。

材料新鮮,落足料,食得好味

價錢咁貴, 人客唔會 [只係為咗打咭影相,而並非品嘗食物] 嘅

太美味可口了,看到都流口水~~

parma 發表於 2018-1-21 20:15
一於吃飯不拍照

吃完泰餐,記得過去拿獎  

http://141hongkong.com/forum.php ... &fromuid=573498

經驗老到