轉載:【名家搶先睇】自住唔驚 邏輯何在(盧卡股)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

硬好成日話自住唔怕跌,買貴左30年呀,唔驚?

每次有新盤開售,例有傳媒訪問買家心聲,而其中一個熱門的答案就是「我自住唔驚」,即使今日樓市淡風已起,仍然屢見不鮮,究竟呢句說話的背後有何邏輯?又抑或純粹只是一個「口號」?不妨細想一下。

1.論上會。若非一筆過付款,買樓第一件應該要諗的事就是按揭,否則最終上不到會要撻定,將是一個災難式的錯誤。的確,自住買家申請按揭具有優勢,600萬以下物業有機會做到八成、400萬元以下物業更有機會做到九成,而收租物業則一律只能做到五成,甚至更低。

2.論升跌。若然買樓升值,自然問題不大。但若貶值呢?亦會有人話「自住唔賣唔驚」!不過筆者絕不認同,對於不少人來說,買樓是何等大事,又怎會「唔驚買貴貨」,即使是買一件衫,之後發現大減價,都會有人大感不值,更何況是一層可能要供30年的樓。與其話「自住唔驚」,倒不如話自住業主買入之後「冇得驚」,皆因一旦成為「負資產」,想賣樓還要貼錢,自然動彈不得。又即使樓價升跌不多,一買一賣所牽涉釐印費等成本亦高,所以多一動不如一靜,以不變應萬變。然而,準買家們今刻未買則仍有較多選擇,單以「自住唔驚」作為買入理由絕對是講不過去。

3.論防守。當樓價下跌之時,相信總有一批人會話「啲樓長遠都係升嘅」。當然,正正常常做按揭,份工又安安定定,準時出糧、準時供樓,的確有「等佢升番」的本錢。怕就怕一批近年向發展商做了高成數按揭的買家,一旦遇上樓價下行,優惠期後轉按不成,更要捱貴息,又如何長守下去。

4.論成本。買自住樓其中一個最大的誘因,相信都是不想「白交租」。假設租用一個600萬元單位,以3%租金回報計算,每月租金約15,000元。若以八成按揭、供30年、2.375厘計算,則每月供款約18,655元,不過初期大約有一半是還利息(及後利息佔供款會減少)。在樓價無升跌之下,每月供款比租金多$3,000元,但實際慳了約6,000元,再保守地扣除約千元管理費及差餉,一年預計可節省60,000元。但若樓價下跌一成,損失已是60萬元。

當然,筆者認同長遠確是「買好過租」,惟此刻樓市轉勢,值博與否,見仁見智,而畢竟每個人情況都不同,單單是買樓前與家人同住還是每月交租,已經有天淵之別的盤算。又或今日樓市風高浪急之際,縱然大勢向下,亦難保閣下能夠成功執到「跳樓貨」。

筆者最終只是希望指出,無論買定唔買,最緊要是計好數,而非單單抱住一句「自住唔驚」就勇者無懼。

買樓計好數真係好重要,同計定黎緊既經濟環境,咁先買得安心,供得舒服
忍吓手好口
回覆 讚好 不讚 使用道具

自住最重要是層樓適合,
如果供得起,
成區及境景合自己,
住幾十年, 買貴些少,
也不是問題

最重要係自己份工係咪穩陣
鐵飯碗果D 咪唔怕買囉