[曼谷] 蛇尾簡單報告

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

獨自一人,乘坐飛機在黃昏時份降落曼谷國際機場,開始一連四天的曼谷之旅。
夜幕低垂的曼谷,正是五光十色、燈紅酒綠的開始。坐在計程車上眼望窗外下著細雨的曼谷,看到沾在玻璃窗上的雨點就像抹不去的眼淚。
市中心的曼谷車來車往,就像自己過往枕邊人人來人往,好不容易才到達下榻的酒店。

稍作休息和簡單梳洗,便從酒店步行向曼谷有名的人肉市場-蛇美。仍是下著細雨,但街上依然很多人,看似熱鬧的氣氛瀰漫着整個曼谷。

到達目的地,一級一級的往下走,已經感受到室內的氣氛,沉重的腳步、興奮的心情,互相交替着。

穿插於人海中間,不感到孤單卻出奇地寂莫。
付好了手中啤酒的錢,找了個位置便坐了下來,不停打量著咖啡館內的人們,觀察著人生百態。性愛、交易、金錢,統一的價值觀,在這個天使之城已是根深蒂固。

遠處看到了她,她正在撥弄著手機,在炎熱的泰國,她的面孔卻出奇的冰冷,給人一種凄美的感覺。選定了她便上前打招呼,自我介紹、寒暄一番,談好交易內容後便雙雙離開咖啡館。

想起我的行程匆忙,還未用餐,便問一下同伴會否先跟我晚餐,她也答應了。順便可以互相了解一下,她說她是學生,為了生活根本是身不由己。我也體會到這種處境,我們活在香港也不是每天給生活強姦嗎?大家也是為生存不停的出賣自己。

最陌生的關係、最親密的接觸。
肉體越是滿足、心靈越是空虛。

看到她穿回衣服,準備離開,給了她工作的酬金便揮袖離去,只剩下我再次孤單一個人留在酒店房間,雖然不是第一次發生的交易,但我從少到大的愛情觀和價值觀,原來在我成長過程中已完完全全徹底地摧毁。

這種傷痛就好像存在血液一樣,慢慢蔓延到你全身、久久也揮之不去。

如果唔啱睇,睇依篇

一個人單拖飛曼谷玩4日,夜晚5:30到曼谷機場。跑落樓下唱完錢又跑番上一層㩒飛飛的去曼谷。仆街,落雨,好彩唔大,如果唔係濕晒點搵女。
出到市中心附近,勁塞車,又停又星,好耐先到酒店DKLM。
執下個樣,換件衫去蛇尾簡下女先。仲未落完雨,條街又多人,我又唔興用遮,比人讀左幾下個頭。

到左蛇尾,未落到去都feel到多人。
今晚茶市咁,客多、女多,買支啤酒,坐底睇清楚啲,叫雞真係無分國界,咩人種嘅男人都有,睇啱就出手,手快有、手慢無。

簡到,五觀靚但西面的,就係鐘意你依份冷,係咁喺度玩手機,傾左幾句,都ok st 3000, 好照比你。

上到去肚餓,我問佢一齊食啲野先番去做野,佢都ok, 之後一邊食一邊傾左一陣,話大學生兼職(唔通話你知全職做雞咩),人人都係咁啦,為左生活。

返到酒店,又係果啲、假波真水,各自沖涼。

我坐在左成日飛機同車都攰,比埋家用佢,V7都無攞,訓。

今日係咁多先
回復 gnat0909 ##1 的帖子

very fun report! thx a lot....
回覆 讚好 不讚 使用道具

好鬼正,上篇有睇梁望峯的感覺。

如果當年中文課本D文有師兄咁唔同文風,我成績應該好好多

師兄玩埋後現代中文

仲有雙語翻譯,支持文采風流之報告

Ching 好文采,2篇都講緊同一樣野,用唔同方式表達,有心機,鬼才👍🏻👍🏻

師兄真係好文

第二個版本好好多!

前面我幾乎未睇晒就已經準備"回上一頁"

第一個版應該去參選諾貝爾文學獎
第二個版本才是屬於這裡的

兩個版本都正

回復 gnat0909 ##1 的帖子

可能我太粗俗了,竟然中意第二篇

是否通常寫得好的都不是我想看的文章。

上下文一個反差對照,精彩

標題與內文不符
一d都唔簡單
算唔算畀你呃鳩咗

兩個版本。欽敬。係唔夠冷氣定人多關係,入面仲熱過條街。

回復 CPKELVIN ##10 的帖子

有同感

好文采,一砲两文。

師兄我對你既景仰有如滔滔 江水,連綿不絕,又有如黃河氾濫,一發不可收拾

多謝ching報告 ....都係下段精彩D😜