婚後很無助

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

與太太結婚前已知有什麼不合適,曾經談論過問題,同意沒改變就分手並不結婚。
$ J2 r0 k% w& ]6 G& a/ L3 {當時她哭得死去活來,說她會改變的,最後結了婚。
% U$ w8 ?6 M0 ~5 }+ u9 [) O$ S, R$ J
現在結了都只有半年多,已經試過無數的吵鬧,也叫過離婚多次,我明白需要磨合,但感覺婚姻路上只有我在努力經營,她只在享受成果。
7 X* K2 K% h9 L" P1 E& U- Q
: O* Y( I) S. A# e: ^$ w) X. W5 ]* H6 |主要原因:生活習慣完全唔夾,性生活唔協調
( O$ r8 h4 N! V. J  i
# q3 s' {8 g2 R  J$ E4 L" M我試過傾過佢完全唔覺得有問題,仲叫我接受佢就係咁。我好傷心,我心目中的婚姻並不是這樣。
要大家容忍。最後唔得只好分開了。
It is all about accepting the bad side of each others.
揾個小三。
; k! L2 g9 s! L$ [* {" i3 f
或者揾一樓一。
如果沒有孩子,不如和平分手好過,否則到發生不愉快事件時,果時手尾仲長!!
忍、忍、忍⋯⋯
找專家輔導
我不想這個年紀就開始1樓1或小3的生活,我試過跟她說去找婚姻朝導,但她認為我們沒有問題,只是我自己接受不了她的壞習慣。我覺得如果大家都是相愛,又為何不可一起解決出現了的問題,還只是她只是習慣了有個人愛她照顧她,而結婚後更覺得沒有什麼需要改變。
她的壞習慣係乜?可唔可以分享下
- ?" N0 Y$ ]# H1 T認真我覺得真係唔好expect人會改變好多,你都係諗清楚如果佢一直都唔改你頂唔頂得順好啲
/ g% E% b. P; ^4 h同埋係乜野令你唔想分開
有乜野壞習慣?
回復 ktc1166 ##11 的帖子
  Z) u* c! o) d. S/ K
* G! Q9 I5 C* a. e. e2 L. M( u4 }' s係呀,具體乜嘢呢?💩後唔沖廁所?唔沖涼就訓覺?一定要借卡數買嘢?必須繼續去夜店溝仔?2 y6 C. f1 t4 \& @9 u; L, h8 b
唔同程度,可以有好大唔同嘅判斷。
寧教人打仔,莫教人分妻,忍得就忍下啦.....
例如:番到屋企咩家務都唔做,經堂衫都未換就喺廳既SOFA瞓左,叫佢身仲要比佢鬧番轉頭,我問佢點解唔沖完個涼先入房瞓,佢只係永遠都話好累。5 x$ F! G+ S1 E

, V, {" Y$ D1 X3 O' J每次同佢講做愛,佢就話我淨係識哩D,講多左一兩次就話我比壓力佢。1 X0 P& E: X( ^3 R; ^
  S& R- [5 A5 I* e% N, @: p2 m
我不斷反問自己,其實我哩D婚姻生活我係唔係仲可以生活到幾十年。
噢!唔開心咪分開下囉!
回復 今晚叼鳩您 ##1 的帖子
3 F  {! q$ [! }& r4 M# Q- o* a. f
你係咪好鍾意佢先 ?  若果係,就唯有多啲包容佢囉 ; 若果唔係(或者而家已經唔係)而你哋又冇仔女嘅話,就可以考慮長痛不如短痛唄 !
我覺得而家好似為責任而繼續一起。果種愛的感覺愈來愈弱......
師兄,我同現在呢個結左婚比你慘得多,我拍過十幾次拖,以前D女朋友一星期最少搞幾次,現在一年搞幾次。以前D女朋友搞野就話好享受,而家呢個搞野就叫你快D。你搵幾多錢都話你唔爭氣,你做乜都覺得你唔順眼,你洗自已錢一千幾佰就𨳒七你。
, z  c9 e9 S0 t. y# R" s! F無計,有個小朋友,唯有忍忍忍,等小朋友大個左再算。
剛結婚磨合是一定的,但是如果真的沒辦法早點分開對彼此都好
: k; K( o" O/ Q4 K. b
我同你差不多,現在已搞離婚

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 07:26