[曼谷] 一年一度盛事 大山音樂節

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢篇野遲咗4個月出, 因為太忙, 又唔知點打, 所以遲遲唔出, 今日終於的起心肝出埋去.

本人一直都好想去大山音樂節。事緣我當年要學泰文,搵咗套泰劇“荷爾蒙”黎睇,我好鐘意睇,而呢套劇結局係大山音樂節拍,當初我以為呢個係作既劇情,點知一search, 原來係真實有呢樣野。
Big mountain music festival, 東南亞最大型既戶外音樂節,10萬人參與,200+表演單位,所有泰國天皇巨星都會出席既2日2夜活動。
去之前我點諗呢,

• 好多外國人,full moon party果類
  • 係曼谷搭車,bts去,睇完住附近酒店, 第二日再黎過
  • 好簡單參與,好似去睇演唱會咁

呢個報告有咩特別呢,大家PTGF報告都係屌西,之後去邊天台酒店邊度夜市邊度飲野再屌西。呢次我唔係,我係完全比泰妹carry我4日,我事前除咗知係去大山音樂節,其餘既都唔知,酒店咩都無卜。
本人多年與泰妹博戰,深明白一點,唔好信泰妹講野,唔好對泰妹有期待。咁啱上一次係芭堤雅識咗條女,佢問我點解識泰文,我同佢因為我聽泰文歌,仲好鐘意邊個歌星,女女竟然咁啱主動提起同我講一齊去大山音樂節,果陣係10月既事,大山音樂節係12月。
當然我都講過泰妹唔好信,我話好好,心裡緊係當佢9up。女女果陣當初話最後一日黎我度訓,結果果晚msg佢應都無應機,到我返曼谷玩咗兩日,上埋機,都無應我。我都無再理,沒期待,沒失望。但無啦啦有一日佢又msg我,仲video chat我,咁就無啦啦變咗我地隔幾日就video chat一次,佢話kit tung (miss) 叫我去泰國,本來我都plan咗12月去泰國,但我諗著係一半時間搵佢,一半時間玩新野。諗著去泰國芭堤雅頭幾日獨自偷歡先,之後先搵佢。
我係泰國頭一日,因為我想去玩新野先,唔比佢知我已經去咗泰國。但第一日佢videochat我,佢已經返咗曼谷放大假,無係芭堤雅做,咁都好,我專心係芭堤雅試新女,結果係點,睇返我芭堤雅試伏器報告。
咁都話無期待,我個plan係之後我返曼谷玩,因為我真係唔信泰妹會同我去大山音樂節,不過儘管講下,我就同女女講,我返曼谷當日,我係第一日去泰國,我想去大山。女女就答我ok, 幾個表情符號,經驗話我知,hea覆ok一定吹水。因為之前有另一個相好,實牙實齒講到話同我一齊去睇演唱會,詳情都講埋,我叫佢買飛先,我返泰國比返錢佢,結果女女比account我叫我入錢比佢先,結果我驚佢夾帶私逃無過錢比佢,佢都無應,最後我都係自己買自己睇。呢次女女完全無同我講咩詳情。到真係我返曼谷前一日,女女msg問我幾點機,我就話下午,女女話佢黎接我,我話我酒店都無卜,票都無買,女女就咁話ok。
到返曼谷當日,我半信半疑咁由芭堤雅出曼谷機場,好似網友咁,扮啱啱落機。
去到機場,女女貫徹泰妹愛遲到性格,約定時間到佢先啱啱出門口,我係機場等咗成個鐘先見到佢。我心諗,我平時nana坐的士去機場都係半個鐘,搞咩可以搞咁耐,之後就知啦......
原本我諗著係同女女,單獨兩個去大山,女女係機場出現,佢同埋佢朋友一齊出現,朋友係女性,我都見過一次,當時我心其實沉一沉,因為原本諗著單獨,但結果係無佢個朋友,唔會成事。係佢朋友負責揸車黎,女女係唔識揸,機場接我就車返去女女屋企附近,當事大概下午4pm。
車去女女屋企附近,途中先係big c落車,去購買露營用品,買床墊,買地墊,露營用品,我地仲係到試邊種好,當時有種回到中學去旅行既感覺,去旅行前一日一齊去買野準備既感覺,買完野再食埋野天都黑,再揸車去女女屋企。途中無野做女女朋友揸車,我就揸女女個波。

我之前講話等咗女女成個鐘,我終於明啦,因為女女住係離曼谷成個幾鐘車程以外既地方。之後係一間當地人既提供長租,短租既地方,同我去check in先,之後女女同朋友返屋企執埋d野再返黎搵我,叫我乖乖地沖涼訓下等佢地。
我當然唔會就咁等啦,出去睇下咩環境,女女屋企屬於近郊地方,咩概念呢。間旅館500b租一晚,我9點鐘落樓,基本上街上面無咩商店,有都關晒,得返一間7-11, 9點咋喎。芭堤雅食串燒20b串,呢度5b一串,芭堤雅食mookata 4百幾b,呢度120b, 呢度一個唔係泰國人都無見過。
女女同佢朋友返完屋企,就執好野黎我旅館到,女女仲未沖涼,就係我度沖。沖涼房側邊原來有窗,企上張櫈就望到入面,一開始女女係度叫,望多兩望佢係度扭屎忽,再望多陣佢叫我入去。入去,見到全裸既女女背著我,我就話幫佢沖涼,女女話佢三日無洗過頭,叫我幫佢洗頭。我第一次幫女仔洗頭,連女朋友都未試過,原來女仔洗頭用既洗頭水,係我既3,4倍,洗完頭緊係幫佢洗埋閪,洗埋前面,抽晒水啦。
我知道有個行為女仔係好受既,就係幫佢地吹頭。所以女女沖完涼出黎,我就叫佢坐係塊鏡前面,叫佢坐低,welcome to james salon, 幫佢吹干個頭,當然女女好霖啦。吹完頭就出街食飯,附近既餐廳全部係泰文字,所以呢次我就學咗好多野食既泰文。飲飽食醉就返旅館,飽暖就緊係思淫慾。女女話眼訓訓上床,我當然爬埋上去,女女個朋友係度video chat緊d韓仔,我就隔著被咁揸女女對波,念著一手伸入佢下面,摸到有m巾....
之後女女話唔得,聽日先,所以都係佢摸下我巨龍,我揸下佢波。之後女女同佢朋友,起身化妝set頭,我問佢地半夜化妝係咩玩法,佢地叫我快d執野,1am走啦。下....大山音樂節唔係聽日下午先開始咩。
大山音樂節真實係點呢

• 地點係位於距離曼谷170公里外既考艾,google map揸車都三個幾鐘,比曼谷去芭堤雅更遠
  • 場地附近無酒店,因為活動當日會好多車,所以參加者都係係附近紮營
  • 參加者我目測,十萬人入面我見過唔超過5個外國人,都係陪泰籍老婆去,其餘人都係泰國人,大家唔使當full     moon party咁睇
  • 沒有任何公共交通工具去會場,call車都唔會call到,一定係自己揸車去,因為營地真係營地,附近無咩設施,你部車其實就當locker用

就呢幾點,真實既大山,身為外國人係唔會去到,因為你要自己揸車,識路識搵營地,去咁遠d泰國人係好多少少英文都唔識,一定係一班人去,就算係泰國人,一個人都去唔到。所以大家諗著自己幾個朋友去,近乎不可能,如果無人帶。
女女個朋友話大山當日好多車入去,好塞車,聽日先出發就太遲。我就唔識揸車,我問女女朋友,你啱啱食飯飲咗成枝啤酒喎,你得唔得。女女朋友答我,唔使擔心,去接佢朋友先,佢朋友揸。
又多個朋友??原來係同佢一大班朋友,我心再沉一沉,原本諗著同女女單獨去,點知最後變一大班人......所以覺得事與願違,但呢個諗法,係我去完之後就覺得錯撚晒。女女朋友既朋友到啦,係個泰仔同女朋友。由一點出發,深夜開車當然佢揸一段路就停下去廁所,去便利店,休息下。咁沿途我都係攬著女女醒下訓下。
天光啦,終於到目的地,時間朝早7:30,由1am出發, 大家都知今年12月泰國氣溫急降,考艾偏遠加上清早,體感溫度得十幾度,凍到女女係咁話凍,估唔到係泰國都會凍成咁,立刻去求其買咗件厚褸,因為我知咁凍,女女d衫都係好薄,朝早深夜一定凍死。
揸車去到營地附近,同行既一班泰仔同附近既人溝通一輪,就選定咗 紮營嘅地方。可以紮營既地方有好多,但邊度有廁所,邊度遠少少唔會太嘈,真係當地地膽先知,我相信呢個都係佢地點解要咁早黎既原因。
成班人總共有十個人,5男5女,唔計我其中有兩pair係情侶。
身為香港出世既港孩,溫室長大既我,當然未試過自己搭營啦,香港試過既都係政府,又或者去咩外展活動,有人carry,附近都有正常既廁所。呢個時候我立刻上youtube自學,d泰仔都好幫手,見我有d搞唔掂都主動黎幫手。
Settle 好晒大概10點,個活動下午先開始,之後班泰仔就買咗一袋啤酒,一大袋冰,開始隊酒,仲問我飲唔飲,朝早10點咋喎.... 始終人地一大班泰仔,得我一個香港人其實幾奇怪,其實幾尷尬。
但佢地一路飲酒傾計,一路播泰文歌,有d我都識唱,所謂音樂無分界限,音樂就係識朋友既地方。佢地聽到我識唱泰文歌,仲要識rap都呆咗,知道我識泰文之後就主動撩我傾計,好friendly。
IMG_20191207_083713.jpg IMG_20191207_084658.jpg IMG_20191207_095234.jpg IMG_20191207_144952.jpg IMG_20191208_152612.jpg
過一陣,因為揸咗成晚車無訓過,大家都入自己個營訓覺先。我都入營同女女訓,營入面有隻蚊,我就對著隻蚊講“yak die 猜mai”(係咪想死)之後出面傳黎笑聲,幫我拉個簾,女女朋友同我講,屌閪今晚先屌,但唔好屌得叫到咁大聲。
其中一個我好擔心既問題,就係廁所同沖涼。郊外又點會有沖水馬桶,同熱水花灑,只有一個屎坑同一大盤室溫水,同一個水盆仔,沖廁所沖涼都係靠佢,好彩我之前去過d泰妹屋企都習慣到呢種沖涼模式...但我太天真啦,因為室溫都係得十幾度,d水係超凍,次次沖都好似玩ice bucket challenge咁,入夜太凍什至沖唔到。
稍稍休息後,下午各人開始整裝出發去會場,營地同會場都仲有一段距離,要坐當地電單車去。女女有晒dress code, 呢點好有音樂節feel,因為之前經過日本edm festival, d 日本妹又係有晒dress code。
IMG_20191207_171150.jpg IMG_20191207_172147.jpg
係營地仲要坐十分鐘電單車到場地,但電單車就唔多。大家試過坐電單車最多坐幾多個人?三個?呢次最癲就係一架單車,側邊裝在個幾細下既鋼籠,為咗可以一車人車晒,一架電單車車咗9個人,嚴重超載,honda車果然係堅。
去到場地,沿路都係草,沙,好似返咗鄉下咁,呢度真係一大片草原,塵土飛揚,我走果陣用濕紙巾抹面,係會變成啡色。
入場前,係場門口已經十分之多人,不過眼見清一色泰國人,無其他人面孔,我算係異類。有d已經有實體飛,但有一張係換領卷,所以要排一條好長既隊去換,呢個時侯我當然係昅下女,雖然天氣凍,但有唔少泰妹都打扮性感,我同女女一齊所以就無點影到相比大家睇。搞咗半個鐘,終於換到張入張卡,但仲要排入場。我問女女個朋友,點解你d朋友都有實體飛,我地要晒咁多時間黎換飛,佢話因為佢地係泰國人,買好容易,但因為我係用passport所以要搞d手續。原來搞咁多野,係因為我一個,我無問佢都唔會同我講,只係笑笑口叫我企埋一邊等等。我話一開始見到女女帶朋友我係心一沉,但之後我係發覺,佢朋友其實好照顧我,只係無對我講,我可以咩都唔知咁輕易free ride, 坐到車黎,搭到營,入到場,其實都係女女朋友既功勞。
入到場,裡面原來好大,差唔多一個樂園咁大。可以想像成香港迪士尼咁大,只係將機動遊戲變晒做不同音樂類型既stage,有hip pop, 有泰式傳統,有pop, 有外地(我見日本台灣中國都有表演者),有rock好似一個大型嘉年會咁,有野食有酒賣,好熱鬧。
IMG_20191207_185148.jpg IMG_20191207_190157.jpg IMG_20191207_212347.jpg IMG_20191208_004827.jpg IMG_20191208_014321.jpg IMG_20191208_020631.jpg IMG_20191208_175706.jpg IMG_20191208_171108.jpg
泰國真係幾有趣,如果大家有睇泰國電視電影,煙同酒係要打格仔,又有禁酒時間,但最有趣就算禁,泰國人都算係咁多國家中最多人鐘意飲酒食煙既國家。所以去睇之前,同行既泰仔們先去買一大桶啤酒。基本上去到個個都手拎一係啤酒一係烈酒。
我地首先去最大個stage, 真係好大,我都未去過咁大型既戶外音樂節,真係多人到睇唔到盡頭。
最有趣就係呢度,企得近就睇到啦,企得遠基本上個歌手都唔係太睇到,睇mon, 睇舞台效果,所以基本上後面既人,都係一班人係到跳,係到玩,最頂癮既就係一大班人係度跳緊既同時,總有d已經醉晒,係地下訓既醉鬼。
酒,音樂,世界國際語言,同行既一班泰仔由本身唔熟,遞上罐啤酒,搭著膊頭一齊跳,變到一齊玩。
班泰仔飲酒,食煙之餘,仲見佢地拎張卡出黎對摺索,呢個畫面睇戲就睇到得多,女女問我知唔知咩黎,我答cocaine,女女問點解我知問我係咪都有食,我話睇戲見得多。泰仔問我 u smoke weed? 我答未試過,都唔識。 如果就咁睇,佢地又煙又酒又成身紋身又吸毒,但其實班泰仔好好人,又照顧我,不時問下我使唔使去廁所,有咩需要同佢地講,因為露營嘛,我其實銀包有成三皮現金就咁放係營,都無可能隨時隨地都銀包跟身,到最後完好無缺,大家講個信字。
我覺得感覺好奇妙,因為香港唔會有可能有d咁既活動,唔會有咁大既場地,唔會有咁多係人都識既歌手,香港人從來無呢種文化,過緊完全未經歷過既事,好似再過一次青春期,不過係泰國,雖然本人黎過泰國都廿幾三十次,但呢個地方呢個活動呢度既人,好似比人認識到另一面既泰國。
個個stage都有唔同特色,pop就一班人一齊跟著唱,同時都係最多人既一個stage。rock stage就一班人係台下係咁跳,兜圈跑。hip pop stage就一班人係下面勁飲酒跳舞。
玩完,即係pop stage d大星表演完晒,大概2am。
IMG_20191208_181744.jpg IMG_20191208_191147.jpg
返到營已經攰到死,大家等咗好耐既野外露出劇情,天氣實在太凍,感覺得十幾度,d水冰水一樣,涼都沖唔到,又臭又凍又攰,大家認為有咩可以搞,女女累到一返去已經訓著咗,我幫佢用濕紙巾抹下隻臭腳,之後我都訓咗。
翌日活動大致都咁上下,但呢日個rundown有我鐘意既the toys所以一早就衝到好前係台最前面睇,感覺又同係後面睇唔一樣,係前面就係咁嗌,一齊迫。到最後slot machine最後一首歌,goodbye 我最期待既一首歌,因為我當初就係睇呢首歌而知道big mountain festival。最後都無令我失望,放埋煙花,成個場都好high,呢個時候我攬著女女睇著呢個畫面,雖然閪就無得屌啦,但絕對無後悔黎過,一個好難忘好好玩既經歷。
除咗女之外,最寶貴既識咗一班好朋友,用酒同音樂識,班泰仔英文係極差,話我係佢地識既第一個外國人朋友。同時都係我第一次四日24小時對著同一個泰妹。最後都無咩講錢,只係我主動請佢同佢朋友張入場卷,食飯果d我比,但人地朋友凌晨都車我出機場,油錢都蝕埋比我。如果完全唔聽泰文歌既, 可能會有d悶, 因為無共嗚, 但如果slot machine, the toys, cocktail, klear, urboy tj, atom, youngohm, bodyslam.........你知我講緊咩既, 如果本身對泰國文化有興趣既, 大山音樂節係人生必要黎一次既盛事

回復 comeonjames ##1 的帖子

Thailand Woodstock?
回覆 讚好 不讚 使用道具

精彩報告!我連Full Moon Party都未去過,下次要搵條囡去玩下。不過如果係我,就算太攰,夜晚都要啪啪啪

睇占兄文章都係一件樂事。。。

弓起師兄冇女玩都咁開心

你同條女吹頭髮,佢可以幫你吹簫嘅嘛,最弊喺佢嘅朋友喺度阻L住曬

多謝精彩報告
呢d體驗真係好難得

睇文章已經感覺得師兄幾enjoy今次
應該係一生難忘既經歷👍🏿

師兄既呢篇文章,令人對泰國文化中外人比較難接觸的一面有所認識
羨慕師兄有呢d開眼界既機會
多謝你呢篇咁有心既分享

在家千日好,出外靠朋友。

一開始看到這音樂節就想起之前泰妹給我看的video
還想著要去
現在看到路途遙遠又沒得洗澡
有小潔癖的不能忍啊

多謝師兄分享少人認知嘅泰國文化!

唔錯嘅分享,多謝

大山音樂節
雖要 年輕 地道泰語
靚仔和 有心有力
以上、我沒有

感謝分享😛

引人入勝

音樂無國界
謝謝報告分享

多謝占士兄嘅深度遊報告

嘩真係好多人

Reply comeonjames ##1 Add Thread

Seems like this is a half half experience

睇到你篇文 突然覺得
人生得意須盡歡 莫使金樽空對月