[其他] 5G Q&A

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

NSA vs SA 網,要 5G 有用要等多幾年
咁 5G 網絡又有乜用?唔少科技達人都話 5G 網絡好重要架,無咗 5G,香港嘅智能城市規劃就攪唔掂架啦!係嘅,佢哋無錯。不過,係開台嘅初期 5G 網絡只有一個功能:上網快。由加陣 4G 最高上網速度去到 100Mbps,提升至 500Mbps? 600Mbps?之後呢?無。

吓,唔係 5G 好重要架咩?原來故事係咁。全球為咗加快架建 5G,所以都先會用 Non Standalone (NSA) ,中文叫「非獨立部署」方式,搶先架建 5G 網絡。不過,NSA 建網,其實是採用咗 4G 嘅系心網絡,再用 5G 嘅頻譜提供服務。呢個方式,減輕網絡商開始 5G 網絡嘅成本,同埋加快推出嘅時間。但因為唔係用上 5G 核心技術,好多專家好推崇嘅 5G 新服務,都做唔到。

下一個階段,真正有用嘅 5G,會改為 Standalone  (SA) 中文叫「獨立部署」嘅方式完成網絡。改為  SA 架構後,會採用真正 5G 核心網絡,到時先可以再建立真正嘅 5G 服務。要升級至 5G SA 網,應該要等多至少兩年左右。

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
5G網絡好快,但要技術純熟喎
回覆 讚好 不讚 使用道具

原來係咁,即是將林寶堅尼嗰四條碳纖呔鈴放住响手推車頂住先: 即刻上斜靚逼叻,落斜夠馬力👍👍...等到法拉利可以大量生產及平民化之後馬上大有用武之地⋯⋯😳

就嚟推出。