[新聞時事] 伍淑清獲頒「感動中國2019年度人物」 主持人呼籲現場觀眾...

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

央視今晚頒發「感動中國2019年度人物」,10名得獎者當中,包括香港美心集團創辦人之一伍沾德長女伍淑清。央視的頒獎辭形容,伍淑清「愛青年,更愛香港,是美心,更是良心」。央視的人物簡介就指出,伍淑清在香港回歸後致力於香港和內地的交流合作,積極增進香港青年對中華歷史和文化的認識,又曾組織青少年赴內地交流學習百多次,而自修例風波發生以來,「她嚴辭阻止亂港分子發起的學生罷課,成為亂港分子的眼中釘、肉中刺,他們放言要聲討、抵制伍淑清及美心集團。2019年9月,伍淑清現身瑞士日內瓦聯合國人權理事會例會,向世界說出真實的香港」。

伍淑清更在接受央視訪問時指出,面對去年發生的事情,「我覺得自己心裡是很踏實,很心安理得,因為做了我覺得我應該做的事情」,雖然經濟損失會很多,但有時候「你平衡一個人應該做的事情,損失將來再另外想辦法再補救」。主持人隨即呼籲現場觀眾「將來多吃美心的食品」,但伍淑清表示更希望多為香港「多做點交往的工作」,冀將來安排更多香港年輕人坐高鐵來全國很多城市,「你們都跟他們交朋友」,希望全國14億人給香港幾百萬人有機會「融於我們的大家庭」。

伍淑清究竟有幾想搞死佢D屋企人?
唔係好明, 為什麽香港再出殡有佢份.
回覆 讚好 不讚 使用道具

應該 blame n shame.

遺言留比紅太陽!

為名為利, 你又可以付出幾多

千古罪人, 一樣知名

講下野刀5比? 言論豉油去左邊?

伍淑清講下嘢, D 人發帖批評下, 批評下佢就等於講下野都唔俾? 就等於同自由言論有關係? 呢 D 係咩邏輯?  咪就係冇諗住講邏輯o既小丑邏輯囉.....

小丑邏輯批評呢 D 批評伍淑清o既人, 係咪等於講下批評o既嘢都唔俾呢? 唔通又要問番你, 批評佢o既人 D 言論自由去左邊?

不如是但貼幾條link, 然後又當自己知道咩野係言論自由, 小丑邏輯呢樣野就最鍾意, 慳水慳力

不過, 要指出小丑邏輯, 都好慳水慳力, 因為冇咩新意思, 邏輯, 道理更欠奉, 成日佢自己駁自己

佢只係口講就比人JOHN收

咁算係言論由油定點,你覺得正常就正常

ED野家家有求,風水會輪流轉既

嘩! 小丑邏輯又嚟!

又要失陪先

又要等睇 "等睇......"

乜仲有人會理呢件死廢老咩

裝修佬又係ON9兼陀衰啲禾李飛..同啲暴力抽就話佢叻仔夠英,伍小姐說話講一次就夠講得多麻里黑人憎囉⋯⋯屌都唔係撈嘢!

回復 kingkong_hk ##6 的帖子

講下野刀5比? 言論豉油去左邊 ? 試吓你一路吊高小熊, 一路去上訪抗議武肺.

「冀將來安排更多香港年輕人坐高鐵來全國很多城市」
話裡有話。。。

散水餅!

登錄/註冊後可看大圖

artlo 發表於 2020-5-18 20:37
回復 kingkong_hk ##6 的帖子

講下野刀5比? 言論豉油去左邊 ? 試吓你一路吊高小熊, 一路去上訪抗議武肺.

咁即係你認為講下都可以打冇問題啦

回復 kingkong_hk ##15 的帖子

黑警係点暴力法, 唔通又要講到明 ?

artlo 發表於 2020-5-19 11:59
回復 kingkong_hk ##15 的帖子

黑警係点暴力法, 唔通又要講到明 ?

咁姐係正常啦

等小弟又浦番出嚟去分析下小丑邏輯先!

言論自由? 有人去裝修犯法, 有人被報復,  咁就係唔知言論自由去左邊?

咩而家佢被人裝修到唔可以再講野? 咩而家佢被政府打壓? 咩而家政府唔理佢被人裝修? 咩政府包庇嗰班裝修者? 香港咁多報章, 咁多網上報道佢o既事蹟, 小弟真係唔覺得佢言論自由唔知去左邊喎....佢仲官媒港媒幾個口添!

有 D 人以為捉到你地犯法, 死咬住因為有犯法, 就等於咩野罪都可以撈埋落去, 呢D 咩邏輯呢? 哦, 好簡單啫, 咪係小丑邏輯囉.

有人係反政府時違法, 就話係冇法治; 有人被人抺黑, 就話言論自由有問題; 有人反修例, 就話你犯左法先至驚立法.....

犯法就係犯法, 言論自由就係言論自由, 法治就係法治, 諗住炒埋一碟, 就唔使講道理? 唔使講邏輯?

有人批評政府, 批評支持政府o既人, 就有人撲出嚟批評呢班批評者, 不過好可惜, 通常都係用上面所講炒埋一碟o既所謂理由.  呢班小丑邏輯, 以為既然係撐政府, 政府隨口up, 都可以話批評者有罪, 咁咪成日以為針對人有罪, 質問你係咪支持犯法行為, 就可以令對方冇得駁 ……. 自己冇邏輯, 就唔好以為人人都冇

回復 kingkong_hk ##17 的帖子

正唔正常 ? 有權, 有财, 有勢, 可以呼風唤雨, 隻手遮天既, 可以打人, 殺人都冇問題. 試吓你契媽單拖出现.

artlo 發表於 2020-5-19 21:59
回復 kingkong_hk ##17 的帖子

正唔正常 ? 有權, 有财, 有勢, 可以呼風唤雨, 隻手遮天既, 可以打人, 殺人都冇問題. 試吓你契媽單拖出现.

定點清除性戰弱頂刀冇問題