[無恥政府] 香港特區法治已死,而且死過臘肉~

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

男侍應接收毒郵包 認販毒罪囚7年2個月
03月16日(一) 16:48

21歲酒吧侍應接收由荷蘭寄來香港的毒郵包,販運400多克搖頭丸,海關關員佯裝郵差上門「放蛇」,趁他接收郵包時將他拘捕。該名侍應今日(16日)在高院承認一項販毒罪,被判監禁7年2個月。

住警察宿舍女子涉販毒獲撤控 裁判官不同意律政司決定
2020-05-27 HKT 21:08

住在青衣已婚警員宿舍的22歲女子,涉嫌收取一個藏有俗稱K仔的氯胺酮毒品郵包,原本被控販毒罪,律政司指證供沒有合理定罪機會,申請撤銷控罪。不過沙田裁判法院裁判官鄧少雄認為,案件若在高院審理,陪審團獲正確引導,將很大機會將被告定罪,不同意律政司決定,但因律政司的檢控決定不應被干擾,無奈批准控方撤控申請。

22歲女被告高可晴被控於去年12月12日,在沙田顯徑郵政局側門外,涉嫌收取一個來自法國的郵件,內有市值200萬元的2.96公斤氯胺酮。

律政司表示,過往亦有涉及毒品郵包的案件,但每宗案情況不同,經重新考慮被告是否知道郵包內有毒品後,控方認為證供薄弱,因此撤回控罪。
法治真係死了
回覆 讚好 不讚 使用道具

中國香港係咁 大家expect exception?

公平全世界都唔會有,依家話比眾人知本港執法部門配合法委理念,並肩衝出世界超越一切!

儼如匪區

jolovejap 發表於 2020-5-28 17:01
中國香港係咁 大家expect exception?

真係想架,但移民唔到,唯有wishful thinking。

實際已經係~

willgood629 發表於 2020-5-28 17:23
公平全世界都唔會有,依家話比眾人知本港執法部門配合法委理念,並肩衝出世界超越一切!

自己人就另一套法律,其他人就唔好彩啦~

美國有「國安法」,那中國大陸弄個香港版「國安法」,為什麼不可以?

基本道理 ... 不要以為名字一樣,東西就一樣,就像姓李的人,你改名叫「李嘉誠」
你也不會是全香港首富一樣。

至於中共的香港版「國安法」跟民主國家的「國安法」差別在哪裡?

請看附圖比較表......

沈陽海哥 發表於 2020-5-28 18:47
美國有「國安法」,那中國大陸弄個香港「國安法」,為什麼不可以?

基本道理 ... 不要以為名字一樣,東西 ...

我就簡單答啲左狗藍屍,伊斯蘭國都係國啦,洗唔洗幫佢立國安法?

官官相衞。

所以中共都係一個朝代,封建朝代。

willgood629 發表於 2020-5-28 17:23

公平全世界都唔會有
AGREE:
西方:所以我地要不停改進,就算有民主同權力制衡都要不停自省
某5千年文明: 所以政府講乜你就跟啦,有咩事扮事不關己咪得

咁全人類用冰当飯食囉.

jolovejap 發表於 2020-5-28 21:08
公平全世界都唔會有
AGREE:

眼可以盲,心盲嘅人先可憐!

CCTV 說的是 中英聯合聲明是歷史文件,而不是認為基本法是歷史文件。 可憐吶

神秘新一代 發表於 2020-5-29 01:21
CCTV 說的是 中英聯合聲明是歷史文件,而不是認為基本法是歷史文件。 可憐吶

CCTV 低能,基本法是由中英聯合聲明產生的,如果,咁講都得,我承認你嘅身份証,但係就將你嘅出世紙當作垃圾。

jolovejap 發表於 2020-5-28 21:08
公平全世界都唔會有
AGREE:

5千年文明又點呢?歷史悠久,就等於乜都啱,窄腳都歷史悠久,不如叫華春瑩復古啦?

係咁嘅話,中共點解要武裝叛亂推翻國父孫中山先生創立的民國政府呢?點解要搞一個它們自以為是的所謂新中國?

沈陽海哥 發表於 2020-5-28 18:47
美國有「國安法」,那中國大陸弄個香港版「國安法」,為什麼不可以?

基本道理 ... 不要以為名字一樣,東 ...

遊行,示威,請願 - 針對老共眼中釘,合法;否則,犯法
批評,貶損,影射,暗諷國家領導人 - 特特普,合法,仲大大力支持;習維大,呵呵!你吔講既人全部係顛覆國家,死緊
中共自己人,只要過到關,有邊個係廉? 唔貪,點養咁大棚人

其他都大同小異,就唔提啦!