[國際要聞] 中美緊張關係升溫,路透社6月1日引述消息來源報導,中國...

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

中美緊張關係升溫,路透社6月1日引述消息來源報導,中國政府要求國營企業停止從美國採購農產品。不過,最新消息指出,1日中國國營企業仍購買至少3批美國黃豆,但是確切原因尚不清楚。

路透社6月1日報導,日前中國全國人大通過《港版國安法》,將在香港設立國安機構,美國總統川普(Donald Trump)宣佈將撤銷香港的特殊貿易地位,兩國關係再度緊張。據兩名知情人士透露,為反制美方制裁,中國已命令國營企業停止向美國購買黃豆和豬肉,對美國玉米和棉花的大宗採購也被擱置。

雖然中國政府下令停止採購,但據3名知情美國貿易商指出,1日中國國營企業仍購買至少18萬噸的美國黃豆,交貨日期為今年10月或11月。每年10月至11月間為美國黃豆出口旺季,價格通常是全球最低。

目前尚不清楚中國國營企業為何不顧北京禁令繼續採購,美國貿易商認為,此舉是因中國進口商急需補足10月和11月的黃豆需求缺口。然而,先前中國國營企業經常單次採購100萬噸以上的美國黃豆,相較之下,1日的採購量十分小。

根據今年1月簽署的中美第一階段貿易協議,北京承諾在兩年內加碼購買2,000億美元的美國商品與服務,包括較2017年基準的240億美元再增購至少125億美國農產品,並於2021年進一步擴大採購規模。

美國農業部的數據顯示,今年第一季,中國向美國購買價值10.28億美元的黃豆和6.91億美元的豬肉。

美國農業部和美國貿易代表(USTR)並未立即回應媒體詢問。

https://tw.sports.yahoo.com/news/路透-北京要求停購-但國企仍繼續購買美國黃豆-005700652.html
神又係你,鬼又係你
好撚肉酸
冷戰開始。
回覆 讚好 不讚 使用道具

共匪二萬億債券都到期仲邊有美元買

試吓美國人仔都收呀
不下單就不是中國人
反正銀紙都是印出來
成本低

凸朗保過幾日味又係打比老習

回復 kingkong_hk ##5 的帖子

我就估相反
幾天內都唔會打比今上

回復 kingkong_hk ##7 的帖子

你咁有信心, 咁即係擺明車馬小熊係你條靓啦, 外星大春代.

一早當Dom Dom拋棄!拉丁妹,好過美國妹!記著找數先說!

醞釀緊啦

carhin 發表於 2020-6-2 12:24
共匪二萬億債券都到期仲邊有美元買

永遠得把死人口

artlo 發表於 2020-6-2 21:21
回復 kingkong_hk ##7 的帖子

你咁有信心, 咁即係擺明車馬小熊係你條靓啦, 外星大春代.

1旱刀講左你G啦

“墙蝈”终於冧通啦! 係乜野呀?口罩呀傻西!米国大豆价钱平,营养高,係米国买番黎,转手卖比蝈民赚差价,少买少赢,大买大赢;大赢又大买,到时米国卖到冇豆,要高价同“终蝈”买番!厘鑊重唔係“终蝈”或成最大赢家又一典范!维尼做野,唔使你教。

回復 kingkong_hk ##12 的帖子

係咩 ? 幾时呀 ? 又作大个C眼. 咁你契妈唔駛上去见佢, 跪係到乃你咪得囉.

artlo 發表於 2020-6-3 19:20
回復 kingkong_hk ##12 的帖子

係咩 ? 幾时呀 ? 又作大个C眼. 咁你契妈唔駛上去见佢, 跪係到乃你咪得囉.

我就好低調既,老習凸朗保肥金成日搵我飲茶我刀推左,成日搞到佢地喊晒口

回復 kingkong_hk ##15 的帖子

冇的新意, 肥仔恩成日請我去長白山做長州賓客, 我驚俾的北朝鲜佳丽上身, 所以冇去.

artlo 發表於 2020-6-4 11:25
回復 kingkong_hk ##15 的帖子

冇的新意, 肥仔恩成日請我去長白山做長州賓客, 我驚俾的北朝鲜佳丽上身, 所以冇去.

你成日問丫嘛

回復 kingkong_hk ##17 的帖子

你成日老点吖嗎.

artlo 發表於 2020-6-4 22:42
回復 kingkong_hk ##17 的帖子

你成日老点吖嗎.

我講堅你5信G馬

回復 kingkong_hk ##19 的帖子

堅定流, 流定堅, 堅堅流流, 流流堅堅, 你老点完又反外星, 憑乜信你呀?