想問考牌嘅事

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有冇師兄有IIQE pass paper
消滅0回覆
無咗大陸水其實保險唔易做,有乜原因想考牌。
LasCases 發表於 2020-8-8 13:13

我覺得個市差,入行係好時機

正如我買股票都係低買高放
小紀 發表於 2020-8-8 13:17
我覺得個市差,入行係好時機

正如我買股票都係低買高放

我唔敢講啱定錯。如果係短期市場波幅可以諗。但如果係基本因素改變,大趨勢問題就無得諗,最低限度短期内。你諗吓,E+ 市場都可能要淘汰一部份從業員先支持得到,咁新人係咪應該入呢行?
LasCases 發表於 2020-8-8 13:27
我唔敢講啱定錯。如果係短期市場波幅可以諗。但如果係基本因素改變,大趨勢問題就無得諗,最低限度短期内。你諗吓,E+ 市場都可能要淘汰一部份從業員先支持得到,咁新人係咪應該入呢行?

都啱既,我會小心衡量一下
LasCases 發表於 2020-8-8 13:27

Ching,其實淘汰一部分從業員唔代表支持到呢個行業,唔代表剩低嘅人就生存到,保險業賣緊嘅唔係實物,係賣concept,賣financial planning,唔同地產及其他零售行業,例如,保險員A嘅客戶當保險員A做唔住離職後,唔代表佢地會幫其他保險員再買單,其實呢個係一個好複習嘅行業,好難三言兩語幾夠講得清楚,但不能用一般零售行業的睇法去理解。但係買樓買其他消費品嘅人,當佢地要買嘢時就求其揾個sales就賣,所以當行業嘅人愈來愈少,其他同業員會有得益,但保險業不會,或者可以講係得益好少好少,好講求保險員及客戶嘅配合。

小紀 發表於 2020-8-8 13:40
都啱既,我會小心衡量一下

如果妳想入行,先諗清楚為乜入行?regard it as a job or career ? 分別好大㗎!
再者要考慮同什麼人合作?(有d人話即跟什麼人共事) 講真個個經理都同新人講呢個行業幾好幾好,樓下有幾多人揾緊幾多錢,幾多人過百萬年薪,啱呀!無錯㗎!但你同佢共事唔代表你都揾到呢d錢,佢地講嘅都有機會係糖衣陷阱,自己要小心。慢慢睇清楚妳將會有機會共事嘅人的人格同做事手法,因為呢行太多古惑嘢,表裡不一的人多的是。

公司方面的選擇就麻煩d,講真保險公司就唔會呃人嘅,條款清楚列名,呃人就係想揾快錢嘅人啫,唔想開名邊兩間公司特別衰,不論計劃及理賠方面,仲有就係從業員,好嘅就學唔到,壞嘅必定學到足係嗰兩間公司,全行都知㗎嘞!雖然間間都有,但係嗰兩間超勁多,好多仲走咗去其他公司,所以我講要認清自己嘅未來上司及團隊係好重要。

係保險業做得好,真係可以有好好嘅發展,但要堅守原則,憑良心做嘢,唔好放錢係第一位。但唔係個個都會揾到好多錢,唔好為揾錢行歪路,心水要清,知道誰講人話誰講鬼話,俾人教壞。希望幫到妳了解更多入行前的準備。

LasCases 發表於 2020-8-8 13:13

保險從來不易做,就算有大陸水都好,唔係咁美好,而家保險業規管更加嚴,尤其防止洗黑錢,就算做到好多大陸水嘅生意,係咪咁好賺,隨時逼你做違規嘢,嗰時就人生交叉點喇!到時牌都釘埋。

nuts 發表於 2020-8-8 15:21
如果妳想入行,先諗清楚為乜入行?regard it as a job or career ? 分別好大㗎!
再者要考慮同什麼人合作 ...

其實已經揀左團隊,但又有點阻滯
小紀 發表於 2020-8-8 16:57
其實已經揀左團隊,但又有點阻滯

慢慢來,不急,先諗清楚想要什麼發展才加入,不論團隊及公司,甚至乎呢個行業,講真,黑暗嘅一面真的要做久了才知,不是說公司,公司層面上很透明的,只要清楚入職contract條文,明買明賣,妳應該有最少3日時間看清條文,不急即時簽名,只會是上級經理心急,怕妳不入行,不過記得要上code前睇清楚,上code後就沒救了!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 23:54