[手機資訊] 華為 Nova 7

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

買咗Nova 7幾日,運作都好暢順,影相就真係幾正,尤其係夜景。唯一缺陷就係冇Google Play。Whatsapp, Facebook, Gmail 等都冇問題,但HSBC, Mcdonald, MTR, 大家樂 .....等都裝唔到,唔想麻煩嘅要諗諗先買。過兩日試下裝返GMS, 如果成功再講啦。

補充內容 (2021-3-17 15:24):
冇Google Play 問題已解決,非常簡單,只要安裝Dualspace 就搞掂
https://dualspace.en.uptodown.com/android
注意要download 3.2.7 版本
測試過,連HSSC ebanking 都ok

補充內容 (2021-3-17 15:57):
係HSBC ebanking

仲買華為?
回覆 讚好 不讚 使用道具

自己裝返就得?

MANHER 發表於 2020-7-10 14:38
Nova7 影部机尼睇下

IMG_20200710_185727-1.jpg IMG_20200710_185810.jpg

回復 lookingbbs ##4 的帖子

正常係可以,唔知係咪EMUI太新(10.1)兼容性出問題,裝咗用唔到,不過影響唔大,加埋用APKPURE, 平時用冇問題嘅。

有GMS都無用 mtr版本太舊 裝唔到

回復 peterjr ##1 的帖子

Nova 系列係 OK,不過以 Novo 7 嘅售價,我就建議入手 P30,起碼個鏡頭同RYYB影相靚好多。

髮廊公 發表於 2020-7-19 19:38
回復 peterjr ##1 的帖子

Nova 系列係 OK,不過以 Novo 7 嘅售價,我就建議入手 P30,起碼個鏡頭同RYYB影相靚好多。

影相我就唔係好在行,我純粹睇中佢行5G, Kirin 985, RAM 8G, Android 10,比 P30 好少少,雖然冇RYYB, 主鏡頭64MP(Nova) vs 40MP, 唔會差太遠,而且P30 行貨都要3k, 我買Nova 7 送Huawei Backup, 計落差唔多,所以決定買新出的。

peterjr 發表於 2020-7-21 09:57
影相我就唔係好在行,我純粹睇中佢行5G, Kirin 985, RAM 8G, Android 10,比 P30 好少少,雖然冇RYYB, 主 ...

Oh . . . sorry . . . 因為認識用 Hwawei 嘅朋友,大多數用 Mate 同 P 系列,大家都係因為個強勁拍攝功能而入手,所以我以為師兄都係拍友,誤會哂。

Nova 7 最吸引都係三千幾銀有 8 + 256GB,呢一點就 Mate 同 P 系列就冇得比。