[精兵召集] 疫情集中討論帖 (七)

政治問題我唔方便答,請見諒,經濟問題可以講下,
現時泰國失業人數高企,要回復返疫情前狀況,
一定須要較長時間,芭提雅已大量吉舖湧現,
可想而知有幾差

回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 bangkok ##1 的帖子

但泰幣對港紙一路強wo

今朝睇到新聞又開始傾香港泰國旅遊泡泡
但以港共手法同效率,都係當冇睇過呢個新聞啦

eddie87 發表於 2020-8-27 23:47
今朝睇到新聞又開始傾香港泰國旅遊泡泡
但以港共手法同效率,都係當冇睇過呢個新聞啦

我估都係比你去布吉...

190250 發表於 2020-8-28 02:59
我估都係比你去布吉...

去都冇用啦,起碼要你stay 30日,on99

Phuket is expected to be reopen in Nov. Thai air announced with flight plan

asley123 發表於 2020-8-28 17:30
Phuket is expected to be reopen in Nov. Thai air announced with flight plan

冇乜意思,Emirates 9月1日恢復番每日去BKK添....

eddie87 發表於 2020-8-28 12:05
去都冇用啦,起碼要你stay 30日,on99

我估都大把人申請去,特別係鬼佬。

調返轉諗,佢哩步棋係行得幾好,開返少少,但揀客。

疫情下又要開得安全又要賺錢,佢就係唔放你班玩一星期果班人住,因為人流量高,賺唔得多,風險又高,返而放果班無所事事有成個月得閒既。同埋你留意返,一樣要隔離,即係就算你想窮遊都好,至少住布吉d酒店兩星期,淨係酒店果度都洗唔少(胡彗沖都有提過曼谷一間雞雞地既三星隔離酒店都收你一千蚊日),所以佢既目標就正如之前講,目標係有錢人先,同埋,係逼佢地留30日洗錢。

你以為我地覺得佢on99就無人去咩,我估大家悶左咁耐,一定大把人申請。正如香港d樓咁,愈黎愈貴,你話個樓市貴到離晒地,但偏偏都係大把人去買,地產商一樣賺大錢。即係我地以為佢個政策on99,其實佢賺錢既目標都唔係我地哩d仲要為口奔馳既人。

去布吉都係一個月得兩班機,鬼佬都未必去

190250 發表於 2020-8-28 22:39

最近BBC有篇報道講有些疫情控制較好嘅地區, 開始咗吸引外地遙距工作嘅digital nomad 的旅遊計劃, 即容許外國人較長時間居留同遙距工作。我估泰國政府會用布吉試試類似計劃, 吸引多啲呢類有錢長期遊客。

eddie87 發表於 2020-8-28 22:20
冇乜意思,Emirates 9月1日恢復番每日去BKK添....

開返咩
我比佢cut咗我九月尾張單
改兩年內出發

今天可能都差d, 最好年尾可以

Winston91 發表於 2020-8-29 16:14
最近BBC有篇報道講有些疫情控制較好嘅地區, 開始咗吸引外地遙距工作嘅digital nomad 的旅遊計劃, 即容許 ...

15. Aanatara Mai Khao Phuket THB 199,000
16. Trisara Hotel Phuket THB 270,000 
睇英文新聞新聞啲鬼都話唔會去,酒店隔離要成20萬銖
點有錢都唔會咁fing

Winston91 發表於 2020-8-29 16:14
最近BBC有篇報道講有些疫情控制較好嘅地區, 開始咗吸引外地遙距工作嘅digital nomad 的旅遊計劃, 即容許 ...

有啲外國公司 HR 已出咗 memo 話 work from home 不包括 work outside the country ... 估計呢啲旅遊計劃會比較適用於疫情前已可遙距工作嗰班!

Wasixsix 發表於 2020-8-30 17:55
有啲外國公司 HR 已出咗 memo 話 work from home 不包括 work outside the country ... 估計呢啲旅遊計劃 ...

應該適合老板同自由工作者,所以就算計劃實施都只係吸引到少數人。普通打工仔只能等恢復正常通關先有可能去到泰國。

Reply Winston91 ##115 Add Thread

普通打工仔有排等 😭

190250 發表於 2020-8-28 22:39

同elite visa一樣,貴貴都有人買
不過唔係我地呢D窮人

泰國開關2020最新消息

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

按照泰国政府一贯的风格,大概率过几天这个再次打脸,不了了之的