[足球] 美斯要求 巴塞羅那。

火.. [複製鏈接]

登錄/註冊後可看大圖

阿根廷球星美斯據報希望立即離開所屬西甲球會巴塞羅那。

報道引述球會方面消息,指本身是隊長的美斯已告知巴塞自己的離隊意願;

報道又說他的律師團隊,是透過西班牙一項緊急發送文件服務,向球會表明立場,而使用有關服務可獲第三方認證。

現年33歲的美斯,自2000年成為巴塞青年軍後,職業球員生涯至今一直效力巴塞,目前與巴塞的合約,有效期至明年。

有報道指美斯今次是希望引用合約中的條款,單方面與巴塞終止合約,但巴塞堅持執行合約直至2021年球季結束。

多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 74 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限

美c OLD
美C OUT   

去退休吧
回覆 使用道具

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

阿根廷球星美斯向所屬的西甲球會巴塞羅那提出,引用合約中的一項條款,立即以自由身離開球隊。

巴塞一批球迷在魯營球場外聚集,表達對球會管理層的不滿,以及支持美斯。

美斯與巴塞的合約,有效期至明年球季結束。

根據合約,美斯今年6月10日前擁有解約權。

巴塞一方認為,有關條款已經過期,美斯需要繼續履行合約,否則就要支付7億歐元的違約金。

但報道說,美斯有權提出挑戰,因為今年賽季在新型肺炎疫情影響下,延遲結束,有關合約條款亦應該推遲。

六屆金球獎得主美斯,2004年首次在巴塞亮相,4次協助巴塞奪得歐聯冠軍。巴塞早前在歐聯4強被拜仁慕尼黑重挫8:2,報道說,事件加促美斯決心與球會解約。

回覆 使用道具

據西班牙同阿根廷多個權威媒體證實,美斯喺通過FAX正式向巴塞隆拿提出轉會要求,雖然佢同巴塞隆拿嘅合約去到2021年夏天完結,但據報合約內有條款容許佢「今季」(19/20球季)自由轉會,而美斯同巴塞隆拿就「今季」嘅時間定義出現分歧,隨時要對薄公堂!

美斯同巴塞隆拿簽嘅合約,有價值7億歐元嘅解約條款,不過同時列明美斯可以喺19/20球季完結前免費轉會,文件上喺6月10號(球季結束前20日)後已經「過期」,不過美斯方面認為喺新冠肺炎疫情下,歐洲足協已將19/20球季嘅結束時間推遲到8月,所以美斯堅持自己仍然享有免費轉會嘅權利,而最終好可能要透過打官司嚟決定誰對誰錯。

巴塞隆拿同美斯嘅鬥爭難分對錯,但最心痛嘅肯定就係巴塞隆拿球迷,消息爆出後當晚即有大批球迷,拎住美斯嘅波衫去到魯營球場外面聚集請願,要求美斯收回離隊要求,亦請求巴塞隆拿盡力挽留呢位一代球王。

回覆 使用道具

去曼城啦
回覆 使用道具

回復 ssamhohoho ##1 的帖子

真喺可能要打官司, 如果巴塞唔放人。
回覆 使用道具

回覆 使用道具

回覆 使用道具

不要來曼聯...人工貴死了
回覆 使用道具

我唔支持美斯
回覆 使用道具

可以退休了
回覆 使用道具

支持美斯繼續奮戰
回覆 使用道具

搵夠可退休,又何必糾纏
回覆 使用道具

實有球會爭住用企
回覆 使用道具

支持佢
回覆 使用道具

支持美斯離隊
回覆 使用道具

支持合約精神,坐低慢慢傾掂佢啦!
回覆 使用道具

比我一定出去挑戰下
回覆 使用道具

ssamhohoho 發表於 2020-8-26 14:15
阿根廷球星美斯據報希望立即離開所屬西甲球會巴塞羅那。

要赔就吾好走,吾洗赔就即走
回覆 使用道具

久合必分
回覆 使用道具