2020台北之旅 (續-IV)

火.. [複製鏈接]
回覆 讚好 不讚 使用道具

maninspace 發表於 2020-9-8 12:12
台灣口罩  正!

台灣奶罩仲正呀

回復 daniel.k ##9 的帖子

Be there soon!

疫情之後再去食好西

lots of good foods

Tight schedule with lots of interesting activities

台灣食.玩.訓

老台北裡新台北 舊街新巷參雜著 車水馬龍喧囂鬧 就近方便最適宜生活
只是歷來缺新城市鎮規劃 逐步將路開大 解決商業區停車問題   

回復 daniel.k ##1 的帖子

登錄/註冊後可看大圖

正,好味呀

幾好,又食又拎,一樂也.

daniel.k 發表於 2020-9-7 17:44
登記完囉左房後就早少少去食晚飯啦

天氣凍凍地,再黎個火煱 - 無老煱

火鍋D料睇落都唔錯 食左幾$?

睇到想去

daniel.k 發表於 2020-9-7 17:25

台中最後一個行程 - 宮原眼科

有人情味的租車公司

師兄幾乎完全融入台灣人的生活方式了

越睇越唔開心⋯⋯又唔捨得唔睇⋯⋯都唔知仲有冇機會去⋯⋯今集仲有咁多好嘢食⋯⋯斎睇都聞到味⋯⋯

2020... NICE

我終於明白當年阿妹未嫁時點解可以一年去四次台灣(佢每次都台中或西門町)
師兄的多張相當中有兩張有問題詢問:第一張係眼科店係賣雪糕?難道同含笑半步癲一樣的惡搞店舖?第二就係好似香港旗幟的五星又是什麼?糖漿+魚蛋?
我記得以前跟團,旅遊巴司機好喜歡比男遊客優惠去買檳榔點都有兩個大波妹企路邊招客
而家應該風氣減左吧?食得多會爛牙
釣蝦,小弟真係未試過,係要用餌?還是空鈎,鈎佢地上黎
十年前仲有回鄉下過年的我,試過陪表哥去魚塘釣魚(三十歲前仲非常熱衷釣魚)其實蝦係食餌,不論大細
到最後要買口罩,我都身同感受
我每年都年廿八飛日本,年三十去第二間酒店(萬座溫泉日進館:群馬縣)收到多個朋友+客戶的口罩訊息,其實我係帶兩部電話去,有上網卡的電話係冇what app,目的係導航,另一部係主要拍照。
三年前去青森,數碼相機可能上到雪山係舊,頂唔住零下5度,影三張讀秒自拍相就冇電,當時只好電話獨力用於拍照同導航
佢地發訊息黎要求口罩+酒精消毒用品手信,一開始我還在高崎就話易買啫,上到雪山去邊度搵便利店或超市,去第三間酒店(草津溫泉)途經的便利店買口罩,去到呢度超多強國人同埋衰格港人,點解話衰格?原因係我單拖,等到自己想影景就會攝埋黎便利店、百貨公司、甚至藥店,冇哂所有口罩、酒精搓手液同濕紙巾。
去第四間酒店更加荒涼(四萬溫泉)當地連七仔都冇,士多仲要得一間,由酒店步行30分鐘落山,回程就辛苦。最後酒店係伊香保溫泉,雖然都有港人、強國人,不過人數少一半以上
其實至今都過左半年,旅行買返黎的口罩都未有用過
買那一刻,就住買,因為三、四月係日本花粉期,唔可以自私爆買,如果人人係咁,日本就唔會有口罩荒
有諗過寄返群馬當地

西門町行過去應該喺淡水河, 仲未見到海。
另外鴨肉扁好唔好食?

mr.mark 發表於 2020-9-8 19:05
我終於明白當年阿妹未嫁時點解可以一年去四次台灣(佢每次都台中或西門町)
師兄的多張相當中有兩張有問題 ...

"宮原眼科"前身是醫院, 依家將建築物活化轉了用途, 雪糕店最出名, 仲有台灣手信買。

疫情过后都要去玩下