[無恥政府] 港府斥資5.3億元 找到最少42宗確診個案

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

普及社區檢測計劃(全民檢測)昨(14日)結束,公務員事務局長聶德權今午(15日)在記者會表示,共有178.3萬人完成採樣、6500名醫護人員參與採樣工作。計劃中招募醫護人員、支援人員、物流、保安、場地租用、防護裝備等費用由港府負責,費用共約5.3億元,其中3.7億元是檢測中心醫護及支援人員酬金。

食物及衛生局長陳肇始表示,普及社區檢測計劃直接或間接找到最少42宗確診個案,包括32宗新個案,以及5宗來自相關緊密接觸者,另有5宗與醫管局和衛生防護中心追蹤緊密接觸者時重疊。

以過往政府語言技巧, 我唔會信費用只花約5.3億元咁少啦....  
個人會懷疑有間接開支無入數, 由其他項目支付....
1千二佰萬去找一個人 ?  唔信
篤下計數機就明,請6500人其中2000係醫護,$900粒鐘,D錢落返香港人袋

https://hd.stheadline.com/news/r ... B%E9%86%AB%E7%99%82

回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 kingkong_hk ##2 的帖子

咁易俾你計到條數, 你契媽同班共狗奴才咪好冇面.

回復 op1b ##1 的帖子

2002 Sars
2020 Wuhan virus
anybody wants a third virus from CCP

又燒 $

仲要好多謝啲外援支援檢測人員

唔撚怪得財赤啦...

artlo 發表於 2020-9-15 20:54
回復 kingkong_hk ##2 的帖子

咁易俾你計到條數, 你契媽同班共狗奴才咪好冇面.

只係用小學算術計姐,你冇奶油5識掛

小學算術? 小丑邏輯至真!

小丑邏輯又攪混淆喇, 想將"邊個人得益"同"是否用得其所"混淆.

現任特首係咪香港人呀? 警察係咪香港人呀? 民建聯成員係咪香港人呀? D錢入佢地袋, 係咪就冇問題? 係咪就用得其所?  咁當然, 而家大部份區議會都由非建派控制, 都有人質疑區議D錢係咪用得其所, 咦! 唔通區議會D錢唔係大部份用係香港人? 由於係香港人得益, 咁就係用得其所? 呢兩個係唔同問題, 都要問責, 唔好將兩者混淆.

落番香港人袋 = 用得其所 ? 呢D咩邏輯? 咪又係小丑邏輯.

回復 Terryyiu321 ##7 的帖子

哦, 佢用熱油落乾面个口号做人, 跟到贴今上.

回復 kingkong_hk ##9 的帖子

只係用小學算術計, 我識小小, 但係你契媽同班共狗奴才就真係扮唔識, 有幾多錢落番香港人个袋 ? 你点計呀 ?

artlo 發表於 2020-9-16 18:46
回復 kingkong_hk ##9 的帖子

只係用小學算術計, 我識小小, 但係你契媽同班共狗奴才就真係扮唔識, 有幾多錢落番香港人个袋 ? 你点計呀 ?

醫護$900 x 13小時 x 每人返10日 x 2000人 = 2.34億

助理組長時薪為$600
組員時薪為$400
學生時薪則為$300

螺平均數假設$400 x 13小時 x 每人返10日 x 4500人 = 2.34億

夾埋4.68益

補充內容 (2020-9-17 11:00):
未計其他雜工, 運輸

回復 kingkong_hk ##13 的帖子

何谓D錢落返香港人袋 ? 香港有幾多人呀 ?

根本就係支那试剂唔掂,冇市场,夾硬塞比乡港!

回復 zhumuo ##15 的帖子

個人想法
我會估柒婆係被指示食咗批stock
存量太多, 月後疫苗一出就即變死貨
所以搞場大龍鳳
散貨之餘,又可以創編故事
至於檢劑貨款用咩形式收付呢.....  
普通人又如何得知 ?

artlo 發表於 2020-9-17 11:14
回復 kingkong_hk ##13 的帖子

何谓D錢落返香港人袋 ? 香港有幾多人呀 ?

7左幾益糧比香港人喎

回復 kingkong_hk ##17 的帖子

話樹話
你R唔R到十日八日玩吓
好似話場內招呼都成幾舊水個鐘

op1b 發表於 2020-9-18 16:41
回復 kingkong_hk ##17 的帖子

話樹話

我WALKIN去玩過, 不過5分鐘檢完

kingkong_hk 發表於 2020-9-18 18:21
我WALKIN去玩過, 不過5分鐘檢完

身體強健,
又正壯年
口罩不用
武肺未驚

何必浪費公帑

又係不吃白不吃