2020年群馬自駕遊3

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

起身時間4:30(日本時間) 24/1/2020 年三十
DSC_4910.JPG DSC_4914.JPG DSC_4917.JPG DSC_4918.JPG 係時候食第三個便當,餡係其次,目標係個缽,初時以為係火腿條,一野啪入口 醒哂,昨晚早已執好行李,一小時後梳洗,落大堂check out,揸車出發達磨寺
回復 mr.mark ##1 的帖子

DSC_4921.JPG 6:20,早上好凍
DSC_4927.JPG 6:45到達停車場,黎到之前因為唔想衝燈打算停車,俾的士佬響安,唔係香港都...
DSC_4929.JPG DSC_4930.JPG 未開食唔到
回覆 讚好 不讚 使用道具

DSC_4933.JPG DSC_4934.JPG DSC_4935.JPG DSC_4936.JPG DSC_4937.JPG 影下周圍

DSC_4939.JPG 買香去燃點,雖然附近有幾個人,唔知人家有冇打火機,於是行入去達磨存放室借打火機
DSC_4941.JPG 雖然同我冇關,影埋都好
DSC_4942.JPG 自拍能力差,加上唔靚仔,請見諒
DSC_4943.JPG DSC_4944.JPG

DSC_4945.JPG 唔等佢敲鐘,爭取時間去第二個景點:白衣大觀音
DSC_4947.JPG 7:51到達白衣觀音停車場,離遠影都咁正
DSC_4949.JPG 穿過芝生廣場行去白衣大觀音,途中好多幼童同老師或家長在草地聚餐
DSC_4951.JPG DSC_4952.JPG 行普通石級唔成問題
DSC_4953.JPG 上去容易,回程要握住鐵桿落去

DSC_4956.JPG 這地方冇去,下次先啦
DSC_4957.JPG DSC_4959.JPG DSC_4961.JPG 行到去觀音姐姐係8:16,入觀音裡面參觀就要等到九點

DSC_4963.JPG DSC_4965.JPG DSC_4967.JPG DSC_4968.JPG DSC_4971.JPG DSC_4972.JPG D窿窿係窗口

DSC_4973.JPG 未開門就買蠟燭去點
DSC_4975.JPG 行上去索氣
DSC_4976.JPG DSC_4983.JPG DSC_4984.JPG

DSC_4986.JPG 去親神社除左參拜祈福外,第三件事就係買繪馬留念,所以房裡儲埋好多
DSC_4988.JPG 出發去吊橋 DSC_4989.JPG
DSC_4990.JPG 行到落去捷徑位置才有維修工程 DSC_4991.JPG 初時想放棄回程揸車走,但舊年已經放棄冇去奈良吊橋,唯有頂硬上,行啦

DSC_4992.JPG DSC_4994.JPG DSC_4996.JPG 行到呢到時間係9:50
DSC_4997.JPG DSC_5000.JPG DSC_5001.JPG 吊橋另一邊唔行得,又有工程。算,走人
DSC_4924.JPG 係時候去郵局清倉

12:30離開郵局出發去輕井澤車站,那裡最出名係outlet,但我目標係買胡蜂蜜糖,問好多間都冇,浪費哂時間同腳骨力
DSC_5005.JPG 去之前停在休息站補給同小解
DSC_5008.JPG 我選擇食雪糕
DSC_5011.JPG 群馬市內交通時速係30,當駕駛超過10時速部車的導航會重覆哦你:此車已超速,請注意。連我認為最慢的運油車都拋甩我喎 ,只有行高速先至係60或70
DSC_5013.JPG 跨區會有好多收費站
去到OUTLET停車場好多都爆哂,入到去我估計八成半都係內地+香港人 DSC_5015.JPG
DSC_5018.JPG DSC_5020.JPG 我唔滑雪,但都影下,影完就要衝刺

離開OUTLET時間係15:06
輕井澤去萬座溫泉上山路線封閉時間係17:00,睇落係夠時間,實際係唔得,雪唔大係風大
DSC_5021.JPG DSC_5022.JPG 我還記得當時路面有裂痕,衝刺就唔停車影相,而且又要停三個收費站
DSC_5026.JPG 到達時間16:36回房一陣又到晚膳時間

DSC_5027.JPG 只有呢間同高崎東橫係官網訂房,其餘3間酒店係AGOxx網訂,妹夫建議我去樂天睇參考價完全覺得自己做左大水魚
DSC_5030.JPG 格局有點殘,瞓一晚啫
DSC_5032.JPG 最鍾意塌塌米
DSC_5034.JPG 影下房間裡的設備
DSC_5035.JPG DSC_5036.JPG 房間外景象
DSC_5037.JPG 我訂這間酒店目標係極樂湯,其實依次序浸哂酒店內溫泉,身體夠熱行去浸極樂湯,雖然寫有混浴,但唔好期望過高,可能時間問題,入夜全部去都係男性
打住咁多先,要瞓陣,今晚再繼續上載

DSC_5041.JPG 出房門前分享經過三個收費站證據
DSC_5038.JPG DSC_5039.JPG
DSC_5042.JPG 走廊的商品擺設
DSC_5043.JPG DSC_5044.JPG 人多唔影有乜食,影自己食乜就好,進食期間有日本小孩講窗外有狐狸,唔追望,食完就去浸溫泉

DSC_5045.JPG 去溫泉之前,買下野先
DSC_5046.JPG DSC_5047.JPG DSC_5049.JPG
DSC_5050.JPG 忘記左休息站有買麵包做宵夜
浸溫泉只有去長壽之湯同埋極樂湯,前者裡面有六個池,咩名唔記得,總之室內四個,室外兩個好易俾人睇哂 ,我check out前都有浸;後者就要行出酒店去露天停車場隔離,酒店門口有提供水鞋供住客使用,我着自己個對 行過去唔係遠,不過那邊唔會再有沖身,剝鞋入去就係池,浸左唔夠5分鐘覺得頭暈,抹身回酒店,唯一美中不足係浸浴完竟然冇賣牛奶或朱古力,雪糕就有賣

浸完寧舍好瞓,加上酒店wi-fi弱
DSC_5053.JPG DSC_5071.JPG DSC_5072.JPG
5:35起身,執好行李去食早餐,食少少影下酒店內 DSC_5059.JPG DSC_5060.JPG DSC_5063.JPG

DSC_5065.JPG DSC_5066.JPG 等電梯期間有舊款滑雪工具
DSC_5068.JPG DSC_5069.JPG DSC_5070.JPG 我唔係變態,我只係黎影門口,影之前要等女住客走人,唔慣有人攝鏡
DSC_5073.JPG 天光啦
DSC_5075b.JPG 搵人代拍

DSC_5078.JPG 臨走前影埋酒店門口的長壽之湯入口
DSC_5079.JPG 行出去影部車的積雪
DSC_5081.JPG 行過少少就是極樂湯
DSC_5083.JPG DSC_5086.JPG 出發行去湯畑 DSC_5087.JPG

DSC_5089.JPG DSC_5090.JPG DSC_5091.JPG 回程影酒店外觀
DSC_5094.JPG 想走,但走唔到,唔知點清理積雪,幸得到對面來自岩手縣的老先生協助,佢用日文講:先起動部車,然後再暖氣,調到最大,積雪就會容易掃走,佢仲借埋清雪掃把俾我用,真係太好人,還俾佢不斷道謝,走之前對方都有問自己由邊度黎,簡單就識答,長句子就唔掂
DSC_5095.JPG DSC_5096.JPG 開車前發覺兩支飲品遺留車裡結冰

DSC_5098.JPG DSC_5100.JPG DSC_5101.JPG DSC_5102.JPG DSC_5104.JPG DSC_5105.JPG DSC_5106.JPG 出發草津之前影下途經的酒店
萬座溫泉行,完結
下一站係草津溫泉,請各位師兄耐心等候
再唔瞓就俾人剷
靜間三點半起身,四點要開工 (每日都係,除非係十號風球或唯一的農曆新年假外)