2020年群馬自駕遊4

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今次內容係草津溫泉三日兩夜,年初一轉第三間酒店
DSC_5109.JPG DSC_5110.JPG 由萬座去草津期間只要有便利店就會駛入去光顧,目標搵仙魔餅,其次係登入GOOGLE MAP簽到
DSC_5111.JPG DSC_5113.JPG DSC_5114.JPG DSC_5115.JPG 入草津前的休息站,當然要停車消費+打卡
DSC_5118.JPG 小地圖
DSC_5119.JPG 四樣都唔太吸引我課金
DSC_5120.JPG DSC_5121.JPG 最重要的日文出現啦 (左上角:土產o mi ya ge)
DSC_5122.JPG 買野之前行行先
DSC_5123.JPG DSC_5124.JPG DSC_5125.JPG DSC_5127.JPG 介紹草津開發
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 mr.mark ##1 的帖子

DSC_5127.JPG DSC_5131.JPG 初時計劃行程有打算上去打卡,但之後部車俾左酒店就唔知泊左邊度 ,人多就費事揸
DSC_5132.JPG 測試下先 DSC_5133.JPG 人未老身已老
DSC_5134.JPG DSC_5135.JPG DSC_5136.JPG 花豆冇買,買左MOKA
DSC_5137.JPG 停一停又買左咁多

DSC_5138.JPG DSC_5139.JPG 未到check in時間就搵停車場泊車觀光
DSC_5141.JPG DSC_5143.JPG DSC_5145.JPG DSC_5146.JPG 停車場周邊
DSC_5148.JPG DSC_5149.JPG DSC_5150.JPG 幸好冇我份

DSC_5153.JPG DSC_5154.JPG 渠蓋當然唔會放過
DSC_5155.JPG DSC_5156.JPG DSC_5158.JPG 有工作人員幫自己拍照

DSC_5159.JPG DSC_5160.JPG DSC_5161.JPG DSC_5162.JPG DSC_5163.JPG 草津的湯畑
DSC_5165.JPG DSC_5168.JPG
DSC_5169.JPG DSC_5170.JPG 遊客觀光中心D職員好晦氣,問買揉湯入場券幾點有,有咪高峰都唔用,算。都唔洗幾次都關窗落簾吧 聽到有廣東話聲音就八下講乜,原來要經酒店代購,搞錯呀! 同日本旅遊書介紹有出入,行去搵蓋印又係好晦氣,好似要迫人光顧先至俾你用 尤其係西之河原公園係浸浴區

DSC_5172.JPG DSC_5173.JPG 最後悔冇排隊去試
DSC_5167.JPG DSC_5174.JPG DSC_5175.JPG 影住門口先,之後攞房再去購物
DSC_5176.JPG DSC_5177.JPG DSC_5179.JPG 賣玻璃用品

DSC_5181.JPG 各位師兄最關心的混浴時間,可惜我當日係星期六,如果師兄們去當地就要揀星期五啦
DSC_5182.JPG 成個公園都係足浴區,我承認身體差,所以浸唔到耐
DSC_5183.JPG DSC_5184.JPG DSC_5185.JPG 初時計畫行程係有打算行下山,但驚行傷小腿而放棄,五年前去京都伏見稻荷行哂整座山的經歷
DSC_5186.JPG DSC_5187.JPG

DSC_5189.JPG DSC_5190.JPG DSC_5191.JPG DSC_5192.JPG 行上黎都係為左蓋印,看看小地圖,其實我係有打算第二日揸車去天狗山滑雪場影相打卡(三年前去青森車站搭巴士上八甲田山凍到變雪條,目的為左去寄明信片,大家覺得我係咪痴線 ),不過架車俾左酒店唔知揸左去邊(酒店停車場細到冇朋友 ),加上又超多人,plan地圖時行上去要40分鐘,以免拉傷都係唔好去,平時少長時間步行
DSC_5193.JPG 又影下渠蓋先

DSC_5194.JPG DSC_5196.JPG 回程行返去停車場(不是酒店)對面的草津巴士站 DSC_5197.JPG DSC_5198.JPG 雖然係"運吉",影俾大家參考,候車大堂有好多都係港人聲音

DSC_5199.JPG DSC_5200.JPG 蓋完又行其他地方
DSC_5201.JPG DSC_5202.JPG DSC_5204.JPG 其實除左建築物景點,地下都有唔少特色,雕刻指示都好正,而且仲有拼音添 不過發音就要撞(高/低/長/短音)

DSC_5205.JPG 影相笑容係差D,我平時係黑口黑面
DSC_5207.JPG 特別色的七仔,好狠多人
DSC_5209.JPG DSC_5210.JPG 又影下雕塑

DSC_5212.JPG 係時候返酒店check in,我承認係燥底,跟導航兜好耐都搵唔到酒店 ,加上又多人,兜到爆粗 ,間間酒店都會有個大燈箱掛住高處,呢間真係...WI-FI差都嚇人 ,我每次上載FB都要行去湯畑的遊客資訊中心搲WI-FI,個燈箱細到...人流遮住睇唔到
DSC_5214.JPG 滾得滯冇影酒店外觀
DSC_5215.JPG 早晚餐指示,食第一次早晚餐都係正確樓層,到第二次用膳就話住客多搞到配置出問題
DSC_5216.JPG DSC_5217.JPG 入房第一時間搵插電位,竟然唔係門口,係電視機後面,其實都有第二個,想自殺就用(浴缸邊)
DSC_5218.JPG 影下房間對外風景
DSC_5219.JPG DSC_5220.JPG 五間酒店暖氣覆蓋最差呢間,夜晚去廁所係好凍

DSC_5222.JPG 景點打卡
DSC_5223.JPG 最低係酒店名稱
DSC_5224.JPG 去呢度都係為左個印
DSC_5226.JPG 浸身、浸腳就見得多,浸手就第一次見
DSC_5227.JPG DSC_5228.JPG 湯畑噴出黎的蒸氣就係正

草津同伊香保都好長好多相,還請各位見諒
DSC_5235.JPG DSC_5230.JPG 影下景點和地下
DSC_5237.JPG 開始入黑
DSC_5240.JPG DSC_5242.JPG 手機夜景效果差
DSC_5243.JPG 返酒店前經過的商店

DSC_5244.JPG DSC_5245.JPG 返酒店前買左兩大袋野+500日圓煨大蕃薯(消夜用)
自從2014年帶唔夠銀彈去(30萬日圓)打後都帶90萬YEN去,當然唔係洗哂,畢竟酒店係選擇付現金
DSC_5248.JPG DSC_5249.JPG 酒店大堂商店,我都係臨走前才光顧
DSC_5250.JPG 終於到晚餐時間
DSC_5251.JPG DSC_5252.JPG DSC_5258.JPG DSC_5260.JPG 得雞碎咁多野食,飲埋湯都唔夠飽

DSC_5266.JPG 起身食早餐,同樣都係自助形式,魚糕、豆腐同蔥餅就前後夾左三次
DSC_5267.JPG DSC_5268.JPG 回房偷毛巾出去浸浴
DSC_5269.JPG DSC_5270.JPG DSC_5271.JPG DSC_5273.JPG DSC_5274.JPG 地藏之湯係今年我浸最熱的湯池,冇沖身都算,D水熱到淋上身都赤,浸落去前等雙腳適應都要兩分鐘,期間有個日本阿叔撩我講野:你第一次黎,未見過你,我每天上班前都會黎浸,D水好熱嗎?浸完會好精神。我回答:早晨,我的日語能力差,我來自香港,黎草津旅行,D水好熱,身體受唔住

DSC_5277.JPG DSC_5278.JPG DSC_5279.JPG 冇車揸就行路搵郵局位置
DSC_5281.JPG 有雪都冇得行
DSC_5283.JPG DSC_5285.JPG DSC_5287.JPG 行到有D倦,買個雪糕精神下先
DSC_5289.JPG 冬季冇乜生果選擇
DSC_5290.JPG DSC_5291.JPG

DSC_5293.JPG DSC_5286.JPG 去便利店買野飲,呢支野好正 ,而且係熱飲,最近搞掂樂天集運申請,訂一箱返香港,不過店家講訂單多要21日之後才出貨去收貨中心
DSC_5296.JPG DSC_5297.JPG DSC_5299.JPG DSC_5298.JPG 我係鍾意食蛋,但唔想同強國人一齊食
DSC_5295.JPG DSC_5301.JPG DSC_5302.JPG 行返轉頭買蜜糖食, DSC_5308.JPG DSC_5307.JPG 當然有買其他產品

DSC_5309.JPG DSC_5310.JPG DSC_5311.JPG 影下手信
DSC_5300.JPG DSC_5317.JPG DSC_5318.JPG DSC_5319.JPG DSC_5320.JPG DSC_5321.JPG 砌圖,全部送俾阿妹