2019 越南峴港自由行 - I

火.. [複製鏈接]

師兄,張圖係你過往踏足的紀錄嗎?
東京單拖未有超過十次(如果計埋轉車同埋以前跟團就會夠)
群馬,青森,金澤,鳥取+島根,和歌山,大阪,京都,奈良(舊年只係揸車去奈良公園)
跟圖表計算,原來我去過九個縣的景點(奈良唔算,因為冇住過酒店)
2022年我打算去東京離島—八丈島+橫濱(原本唔係橫濱,但睇到新高達最終展示期係2022年3月,所以由千葉改為橫濱遊)
我由舊年已經諗定到時十日旅遊安排,兩個地方都分配5日,八丈島係睇便當大作戰而決定去,到時應該可以慳唔少,因為我上網睇地圖同他人分享,當地冇便利店冇超市,不過有郵局(買明信片,可能師兄會覺得無聊,當我發覺原來每間郵局都有自己的明信片,點講好呢....即係一個郵筒形狀的明信片,會印有那間郵局個名,例如京都中央郵局,大阪難波郵局等等)
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 Winston91 ##119 的帖子

一樣,去到都係要等佢落地簽
E簽只係你有埋張批准信,但去到一樣要等

回復 Winston91 ##120 的帖子

無呀,我只有去過東京,大板

下次會想去福崗(春天)或北海道 (冬天)

mr.mark 發表於 2020-10-1 21:43
師兄,張圖係你過往踏足的紀錄嗎?
東京單拖未有超過十次(如果計埋轉車同埋以前跟團就會夠)
群馬,青森,金 ...

張圖唔喺我嘅紀錄, 師兄有興趣可以去https://zhung.com.tw/japanex, 自制自己嘅記錄。

日本從北部開始計, 我只去過北海道, 東京, 神奈川, 靜岡, 愛知, 岐阜, 富山, 大阪, 京都, 奈良, 福岡, 大分和宮崎。有排先制霸全日本。

Winston91 發表於 2020-10-2 23:29
張圖唔喺我嘅紀錄, 師兄有興趣可以去https://zhung.com.tw/japanex, 自制自己嘅記錄。

日本從北部開始計 ...

早晨,師兄,你都去左唔少縣,我一年先去一次日本,要完全制霸,我起碼要去到五章先得,仲未計四季,我年年去親都係冬天,印象只有兩次係夏天去

回復 Winston91 ##124 的帖子

咁多!? 你一年去幾多次???

回復 mr.mark ##125 的帖子

夏天只想去沖繩

mr.mark 發表於 2020-10-4 08:03
早晨,師兄,你都去左唔少縣,我一年先去一次日本,要完全制霸,我起碼要去到五章先得,仲未計四季,我年年去親都係冬天,印象只有兩次係夏天去

好多港人熱門旅遊點都喺細過跟屋企人去, 冇咩回憶。自己計劃行程只去過兩次, 揾咗較冷門嘅景點, 同朋友傾去邊度, 如何計劃路線, 交通住宿安排等, 深刻好多。
另外有啲縣冇乜深度遊, 例如神奈川只去了鎌倉, 目標仲唔喺睇大佛, 只喺為咗搭江之島電車。

daniel.k 發表於 2020-10-4 11:58
回復 Winston91 ##124 的帖子

咁多!? 你一年去幾多次???

唔計細過同屋企人嘅家庭旅行, 最近差不多兩年先去1次, 通常1次玩5-7天。

Winston91 發表於 2020-10-6 23:14
好多港人熱門旅遊點都喺細過跟屋企人去, 冇咩回憶。自己計劃行程只去過兩次, 揾咗較冷門嘅景點, 同朋友傾 ...

去d冷門地方,人情味會好好多,你迷路會有人幫你
三年前去青森,好多人都問點解去呢度,去青森都唔錯,雖然日夜都有飛雪,店舖又早收,不過下次青森自駕遊一定要去陸奧最頂端遊覽,之前搭車班次少,落錯站,等唔到尾班車,分分鐘要搵酒店留宿

回復 Winston91 ##129 的帖子

我以為你不停咁去

回復 mr.mark ##130 的帖子

台灣,日本,泰國宜D地方,好多時都有宜種人情味