退休要諗d咩?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

入嚟支持下石仔先0 M! |2 w/ Z" A% e5 y* ^0 I# L. G) G

! m( A& ?( Q( B退休要諗啲乜?2 b* L6 {) x  _6 s3 k$ {! @
會唔會係諗吓啲仔女會唔會養自己呢?1 w4 y' }0 ]2 O6 L  a' ^, \
會唔會係睇吓份強積金夠唔夠洗呢?
7 ^7 g+ e7 A# ~" M4 ^2 L6 H0 T2 w會唔會係將層樓賣俾銀行做逆按揭黎換錢呢?
# I, y1 V# j! U5 H6 {5 l0 l; T& g) ~* j! X
定係而家就開始儲定筆錢,預備第日退休用呢?
要退休要預先做好規劃, 尤其是財務及打發時間的預算, 所以真係好多嘢諗
回覆 讚好 不讚 使用道具

有無足夠$應付開支,特別係 E 療費用。

LasCases 發表於 2020-11-3 06:14 $ ~# c. a3 K  G2 g5 _
有無足夠$應付開支,特別係 E 療費用。

' Q* V3 i7 m0 Q5 r6 p5 ]) j醫療開支好重要

所以除咗諗錢,都係諗錢!
* g8 t* T  c& R2 f夠錢可以香港住; 否則大陸住。
7 h5 c2 l. ~5 l) o- s0 v' g夠錢可以睇私家醫生;否則排街症。
$ r/ V! Z* ?/ d有錢可以日日去飲茶;否則坐公園。

princeq 發表於 2020-11-5 08:13
5 E# Z/ W; e+ Q; K5 N所以除咗諗錢,都係諗錢!
5 S$ k4 M9 s5 B0 S* k夠錢可以香港住; 否則大陸住。  L5 S% y4 N" g0 Q1 R8 T: n4 a
夠錢可以睇私家醫生;否則排街症。
! u& C& C2 G' L4 J. R5 g
有買保險咪唔使用自己錢睇私家醫生

小紀 發表於 2020-11-5 21:11 , ~3 K! a7 m, I, V& f: e# [
有買保險咪唔使用自己錢睇私家醫生
! C' f; z/ {+ l  x3 y2 U' `6 K
好多都唔包㗎....

宝石蓝 發表於 2020-11-12 23:03 : G# a- j9 L% P$ j
好多都唔包㗎....
$ j3 B$ K6 o3 C( L- M% b
當然要睇吓你買咗啲咩啦$ m5 D* {/ Y: p; t. m
不過如果你真係唔知自己買咗啲乜嘅,可以俾我幫你睇吓㗎

要諗下如何保持身心健康

temp19782005 發表於 2020-12-13 15:50
. W; S  B$ c, J/ V& {, R. {4 u要諗下如何保持身心健康

, R1 @1 C+ o+ y我都覺得係,你有什麼建議嗎?

LasCases 發表於 2020-11-3 06:14
6 k, C8 d2 u$ Z- F; u有無足夠$應付開支,特別係 E 療費用。
! V7 w- [$ g( l4 J7 i5 }6 s
非常同意

小紀 發表於 2020-11-2 22:03 ; ~2 A0 [: j' G- ^* E$ V
入嚟支持下石仔先
! f4 }- D2 D1 a* l. o- k/ @4 J  T. U. g% K) ~
退休要諗啲乜?

( D/ p9 F, M/ L( i% t1. 最好唔好諗仔女會養你,佢地顧掂自己都已經好好啦。: t' l0 `4 Z0 x- B
2. 強積金多數唔夠使。
, J! T* x! S4 o4 `+ q% u3. 純靠儲蓄追唔上通漲,最好做一些投資,逆按揭亦是一種辦法。

Yim 發表於 2021-1-16 15:15
$ t# ]. Q+ h% B' [, A% V1. 最好唔好諗仔女會養你,佢地顧掂自己都已經好好啦。; ]5 J" b$ `) r
2. 強積金多數唔夠使。
# i- @( [) z& b1 c3 g3. 純靠儲蓄追唔上通漲,最好做一些投資,逆按揭亦是一種辦法。

( P! D/ L' ^& J+ n6 K6 A6 I1 L我最近都有做緊投資,師兄都係嗎?大家交流吓

小紀 發表於 2021-1-16 17:09
: ^) w' R7 F" {- q8 K: i2 l  j6 j我最近都有做緊投資,師兄都係嗎?大家交流吓

* T( @/ _" H) f. B0 D2 t; o小紀、投資咗乜呀?

回復 LasCases ##3 的帖子
) A' L$ n% F. ~, S' @( s
6 S+ e5 U, p, R9 f- h& c十分認同。重做緊嘢有公司保險。退休後全部靠自己。一定要計劃一下醫療保障的安排。

小紀 發表於 2020-11-2 22:03
9 `) b  Q) K% _' ~入嚟支持下石仔先- c" @3 q$ r8 R

' h* V& v$ R8 @/ `  }) f* n# T0 t退休要諗啲乜?

' r' l0 s' b2 t7 [& ?7 P# l) n% R# e最緊要有錢和身體健康😄

小紀 發表於 2021-1-16 17:09 2 R. K" R4 h* f/ Q" T  ?; D7 \
我最近都有做緊投資,師兄都係嗎?大家交流吓
0 j( O+ v) V: d3 U2 b3 K0 B$ N  k( m( D
小紀投資失利....玩失蹤?

! ?* D$ D* a; q
宝石蓝 發表於 2021-5-22 09:58
" g$ Z6 u! N8 U小紀投資失利....玩失蹤?

9 m6 w' X! ?( K& z/ ]
- f( K) ^. G- p% G2 Y4 i2 j唔係呀,之前唔舒服入咗醫院一排