[國際要聞] 疫後旅遊復飛謹記咪揀錯飛機,否則隨時直飛天堂!😇

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

根據網上最新新聞 : 美國波音公司承認因員工在安全問題上欺騙了FAA(美國航空監管機構),導致兩年前兩宗737 MAX客機空難事故,將支付近天文數字的25億美元就美國司法部刑事調查達成和解。 據知款項包括2.43億美元的罰款,及向航空公司客戶和在兩單737 MAX空難中遇難的346人的家屬支付22億美元的賠償。 據華爾街日報報道,聯邦檢察局一直在調查兩名波音員工在相關事件中扮演的角色; 這兩名員工曾就737 MAX的設計以及飛行員需要為新機型接受多少培訓與FAA進行了接洽溝通。  波音公司當地時間週四向達拉斯聯邦法院提交了一份和解協議,內容除了包括賠償及罰款金額外,波音公司還被要求配合任何在進行的調查,並加強合規計劃。 該協議將會消除自墜機事件以來困擾波音公司大約兩年的法律糾紛陰影。  波音被控合謀欺騙美國。 不過,只要波音能夠在3年內不再出現法律麻煩,就可避免因這項指控而被起訴,有資格繼續獲得聯邦合同。(以上摘自網上澳門日報)

我唔知各位巴打睇完呢單新聞有乜感覺,我就嬲到屎到滾
兩單空難之前,我相信好多喜歡旅遊嘅巴打都應該坐過波音 737 MAX客機出行,原來唔出事就係我地命大,墜機就係佢地唔好彩喎! 有矛搞錯,真係離撚曬譜噃! 偉大的美國,又爆單咁駭人聽聞的醜聞! 全世界幾多航空公司使用波音飛機,數以千萬人乘客的生命安全保障在哪裏?! 莫非真係「人命可價,奸商無良,更無恥」
俾銭就可以為所欲為,死人都無件事 ?!
真係離撚曬譜
回覆 讚好 不讚 使用道具

真係有錢使得鬼推磨,奈何 !  

咁馬膠日報, 有無講買機票時選項,
如何可以選咩飛機坐呢 ?

回復 howardwo ##1 的帖子

Son of the B......離曬譜

人命唔值錢!

唔講唔知, 原來如此

唔該咁邪啊!剛剛失聯的印尼客機係波音737-500機種

咁都得?

自动驾驶嘅憋端。

個人就暫時未試過"一般"

op1b 發表於 2021-1-10 21:15
個人就暫時未試過"一般"

https://matrix.itasoftware.com/#search:
呢个网一定讲明乜飞机,如果坐商务可用 seaguru 查埋乜 seat 位

hk3937 發表於 2021-1-10 21:39
https://matrix.itasoftware.com/#search:
呢个网一定讲明乜飞机,如果坐商务可用 seaguru 查埋乜 seat 位

未試過同依個網買機票

op1b 發表於 2021-1-10 21:48
未試過同依個網買機票

呢度係 check, 好多 function.好利害架,我先用佢找机位, make sure中意个机位先同 airline 买, or redeem

hk3937 發表於 2021-1-10 21:58
呢度係 check, 好多 function.好利害架,我先用佢找机位, make sure中意个机位先同 airline 买, or redeem

以前出外主要公樹, 價格日期地點行先.   
來來去去都係一間agent
日後私人出國, 可以考慮吓.  謝

op1b 發表於 2021-1-11 07:24
以前出外主要公樹, 價格日期地點行先.   
來來去去都係一間agent
日後私人出國, 可以考慮吓.  謝

唔洗客气,你可以留意下,呢个网可以 list 所有 airline, 几多 leg or direct, 全个月每日最低價,但就冇得限机形

hk3937 發表於 2021-1-11 08:10
唔洗客气,你可以留意下,呢个网可以 list 所有 airline, 几多 leg or direct, 全个月每日最低價,但就冇得限机形

多謝曬啦....

其實本身用開隻腳都已經好低價

op1b 發表於 2021-1-9 11:44
咁馬膠日報, 有無講買機票時選項,
如何可以選咩飛機坐呢 ?

用行班號碼有得CHECK咩野機形

kingkong_hk 發表於 2021-1-11 13:05
用行班號碼有得CHECK咩野機形

當然.....

但係坐果部又唔一定係你出票果部

遇過壞機未, 係機場等兩粒幾鐘先通知你壞機, 改另一台, 你上唔上呀 ?