懷疑中傳銷-警惕世人-勿中傳銷

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

事因就甘的,兩個月前系交友app(happen)識左個女仔,傾左兩句就話轉whatapps傾,開頭都系問返咩工,平時有咩嗜好的,跟住傾左半個月到就約左幾次出來食野的,都系傾下生活瑣事個的,講下自己經歷的野,佢話自己屋企以前做生意,後期就生意失敗,佢話自己吾同父母住,同fd租屋住阿,經常要搬屋(話父母工作關係)
後期就開始話你成日感冒,個人又容易累(個排真係成人流鼻水打噴嚏),肯定系毒素積聚太多,跟住就話自己之前有fd生濕疹睇左好多醫生都吾得,最後睇左個中醫一年就好返曬,跟住話自己來M都勁痛,睇左中醫好返d,中話中醫系免診金,會定期打電話叫你返去複診,,好難約,話介紹你會有介紹費,一個雪糕錢喔

跟住就給佢帶左上去旺角雅蘭19樓,去到一間門口海外升學的,佢話診所裝修緊,呢到系臨時租的,跟住一入去就成班後生仔女系到,多數一男一女,我同佢系到傾計等,吾洗驚喔,你睇呢到甘多人就知個中醫幾勁啦,我每次都陪你複診,等足成個鐘先睇到中醫,跟住中醫就講一大輪咩濕氣重啊,話你少運動啊之類的,跟住就帶到其中一個顧問到,就話你都幾誇張,醫師話你情況好嚴重,濕氣重,又有其他問題,跟住就同我講你甘的情況最少要睇兩年,跟住我睇住份價錢表,佢話你如果每次睇就貴好多,如果你買兩年,平均一日都系80到,又話自己之前都一面暗倉,睇左就好返曬,話好多人都最少買一年療程,跟住個女的就系隔離講,一個月平均2千你得吾得的,中醫調理系好的,你自己考慮,顧問就同我講如果你分期分48期,1個月大概1100到,聽落吾貴,講到好為我想甘,跟住我就傻左甘簽左兩年的療程,總數52800

睇左兩次中醫(佢都有陪我),好似感冒真係少左,人無甘易累,兩次上去都勁多人系到,跟住隔左一排到就話你有沒睇開你份強積金的,我話沒,跟住佢就話自己啊姨吾識管理,到退休個時強積金得返幾百系到,跟住就講自己個fd上左投資課程,上完就玩股票,細細地玩,每個月賺2,3千到,問我要吾要一齊去學,跟住就帶我去潮流特區5樓,好似就hkeu的學校,我原本系話上去了解一下,填左基本的資料,跟住條女call顧問過來講解,聽完一輪話自己由十幾晚存款到而家70幾萬,話呢個課程教基本野,一個月就學完,吾似出面個d教比較高級別,又話好多有資歷的導師,中比我睇系教局有註冊並有持續進修基本資助,話畢業可以申請拿返1萬4到,中話未見過有吾合格的,跟住我又傻左甘簽左19800 跟住我返到屋企搵下,發現有人話間野呃人,跟住我問個顧問,佢話如果呃人就吾會中開到啦,教局就吾會承認我地個持續進修基本課程,住隔幾日我收到信息通知我報讀的課程,跟就來開課我去吾到拿課程資料就影左身份證給佢並寫上我授權佢代我領取課程資料,附上日期同簽名,佢夜晚10點送來我附近給我,甘樣好難會懷疑佢

詳細經過就系以上所講的啦

以下講的系我點解會話自己懷疑中傳銷
1.個女仔電話只係可以whatapps,打過去系無登記,我有問過點解,佢話之前電話欠費定太耐無用的原因,我話點解吾換電話,佢話電話好多聯絡人同記錄驚吾見
2.開頭就算簽完佢都仲有搵我傾下計,當然系whatapps,但後來發現佢好似越复越慢,無之前甘主動,跟住我想起填表有寫一項介紹人,佢填左幾個數字,我問系邊個,佢話系顧問的,最後我發現數字系中醫同課程的系一樣的,我就開始懷疑
3.中醫個顧問都系甘,打電話系吾聽的,whatapp基本系朝早發,夜晚复,有時吾复
4.之前google吾到有關的資料,今日一搵就搵到幾日前有人系連燈發表中醫騙局的帖,內容講的同我接近,跟住我搵到類似的,有網友po左相上來,講的就系雅蘭19間海外升學,我心想中招啦,跟住我朝早打去個女仔到,吾聽,隔左幾個鐘whatapps話陪啊媽吾方便聽,我將網上講的截圖給佢,佢話你咪信呢d啦,你又吾信我,跟住就話你信就信,吾信就吾信

我早上打去報警,警察話佢帶你上去,有講解,又系你自願簽的,幫吾到你,最多你就報海關舉報佢不良銷售,呢一刻真係想死,一次吾見72600,真係血的教訓

以下系相關資料
女仔名:Minnie(佢講的)/Krystal(hkue收據寫的)住大角嘴
中醫系給沖劑的,通常一星期至兩星期藥,地址旺角雅蘭中心1918,門口寫住海外升學

以下系網上搵到的圖片
thumbnail (1).jpg thumbnail.jpg

而家上網搵到吾少資料,連燈特別多,間野前身叫pretty renew,以前係雅蘭二期
之後搬左去而家嘅1期15樓,仲開多左間叫dream21,係哂15樓,兩間鋪位,可惜我當時搵吾到呢間野的資料,真係心痛死 原本想住po上連燈或者FB,可惜沒連燈賬號,FB 怕父母知道,始終年紀大,驚受吾住,如果師兄能分享出去連登,FB,其他的討論區,社交媒體,感謝,希望吾會再有人中招啦

最後:
祝所有做傳銷呃人的仆街死全家,絕子絕孫,家破人亡,咀咒佢祖宗十八代

最後,我絕對吾系抹黑,系親身經歷,我已經好慘,希望吾好有人系到話傻仔,抵死之類的留言,感激

網絡騙局多的是,真的要步步為營,要小心求証。
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢個都肯肯定。當買個經驗

回復 chikeungtam ##2 的帖子

都中左,只能怪自己傻,發呢個貼都系希望吾好再有人被呃

回復 Monfortino ##3 的帖子

個中醫顧問仲系到講自己系有牌照的,話美容店點都會有負評的,仲話我幾時再上去拿給我睇,已經傻左一次仲會再去咩

回復 anybobs ##4 的帖子

同意。師兄功德無量🙏

回復 anybobs ##1 的帖子

騙子呃人花樣層出不窮,只要唔好貪 (唔理係貪色抑或貪財) 就冇咁容易中計嘅嘞 !   

回復 hkwatcher ##7 的帖子

而家只係靠打工真係頂吾到生活通脹啊,所以先想賺多小小錢,睇中醫系真係想調理下自己身體,始終自己成日病,點知甘就中伏

去Tvb東張西望報料,唱衰佢,在電視播出,始終多D人睇,望唔好咁多人中計

謹慎為上

去睇醫生,乜醫生都好,最好係鋪鋪清,而家開口要俾兩年錢,已經好明顯係伏位。
強積金金融顧問,所謂投資課程,始終係大行比較實在啲。

回復 sutherland ##9 的帖子

佢之前的公司已經上過新聞,而家轉左名搵吾到資料先中伏

回復 陳貓鴻 ##10 的帖子

總之叫你美容,睇醫生,投資的都吾好理

回復 Cwchuk ##11 的帖子

當初見到有牌照,中醫又有註冊,上來睇的有老有少真係估唔到會系伏

回復 三不作 ##12 的帖子

fd勸我照去睇,只要吾再簽任何新單就ok,無理由比左錢吾去的,就當睇個貴左d的中醫

無法喇,錢又俾咗,唯有就係睇快啲, 既然個中醫師話到你濕疹咁嚴重,如果係要booking,就一個星期睇足七日,再唔係就隔日去。

回復 三不作 ##17 的帖子

吾系我啊,我只系濕氣重,個人成日感冒又易累先想睇中醫調理一下

始終電視多人睇過討論區,去東張西望爆料啦!

條女有無得揸波屌西先?一星期幾好次 ? 錢就跌左執唔番,當叫雞囉…