[其他運動] Houston 大學37年後再次闖進NCAA 籃球 Division 1 Tournament 4強

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今天早上剛剛進行完NCAA Men Basketball D1 第一場八強賽 Houston Vs Oregon State

中西賽區2號種子 Houston Cougars有驚無險擊敗對手Oregon State Beavers。  Cougars上半場已領先多達17分, 但Beavers下半場力追, 曾經喺完場前5分鐘內首次追平分數, 不過Cougars先發後衛 Marcus Sasser同Quentin Grimes臨危不亂, 繼續射3分波, 最終 Houston贏 67:61 Oregon State。

Marcus Sasser 攻入20分, 包括5個3分波

Quentin Grimes 攻入18分, 包括 4個3分波

Houston喺37年後首次重返NCAA 4強賽。1984年傳奇中鋒Hakeem Olajuwon 曾經帶領Houston闖進NCAA决賽, 不過最终輸比 Patrick Ewing帶隊嘅George Town。宜家籃球風格傾向打小球, Houston今年再冇勁爆中鋒, 睇吓兩位後衛新生代可唔可以帶隊再下一城,闖入下周嘅决賽。

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
無乜注意力
回覆 讚好 不讚 使用道具

大學籃球當然冇NBA咁精彩啦。不過呢個Tournament喺單場淘汰制, 會有爆大冷驚喜, 勁似湘北對山王的真人版, 以弱勝強非常熱血, 明天有打外卡賽入圍嘅UCLA對1號種子 Michigan, 唔知會唔會爆冷。
回覆 讚好 不讚 使用道具