[新聞時事] 8.18案李柱銘及吳靄儀獲判緩刑

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

前年8.18的流水式集會,7名民主派人士被裁定組織及參與未經批准集結罪成,法官在聽取各人求情時作出判刑。本身是資深大律師的李柱銘判囚11個月,緩刑兩年;吳靄儀被判囚12個月,緩刑2年;何俊仁被判囚12個月,緩刑2年。

吳靄儀上午親自在庭上讀出聲明,提到公義是法律的靈魂,沒有了公義,法治只淪為權力管治。當人民以集體的方式表達,要求政府回應訴求,她必須準備好與人民同行,否則她過去所作的所有承諾只會流於空談。

她又引用因叛國罪被處死的英國哲學家Thomas More的遺言,指出自己既是法律的僕人,但更先是人民的僕人,法律必須服務於人民,而非人民服務於法律。

代表李柱銘的資深大律師夏偉志就提到,李柱銘是本地排名首位的資深大律師,過去多年服務公眾以及爭取民主,他已年屆八旬,即使法庭要彰顯公義,亦毋須判處李柱銘即時監禁。

個人建議, 緩刑2年代表叫你立即出國, 2年後先好諗唔諗返香港.   人治社會, 欲加之罪.  今日入唔到, 過幾天一定又另一罪名
並不公道!
法官大人,理應判各人入策20年吧!
回覆 讚好 不讚 使用道具

正治審判

緩刑 都算執番身彩

回復 op1b ##1 的帖子

齊齊坐監嘆世界

53545354 發表於 2021-4-17 02:12
回復 op1b ##1 的帖子

齊齊坐監嘆世界

說不準

都是拳頭大的說了算, 不是嗎 ?

明顯係篤左灰換玩形

回復 kingkong_hk ##8 的帖子

你似乎對现今香港法律好無知, 揾大波妈妈補吓習, 包你脱胎换骨.

artlo 發表於 2021-4-18 21:31
回復 kingkong_hk ##8 的帖子

你似乎對现今香港法律好無知, 揾大波妈妈補吓習, 包你脱胎换骨.

又話法律24 E+又講法律?

回復 kingkong_hk ##10 的帖子

所以由大波妈妈誘導吓你, 咁你会對香港多了解, 成日打机渡日, 好快連父乳多士都食之無味.

artlo 發表於 2021-4-19 20:42
回復 kingkong_hk ##10 的帖子

所以由大波妈妈誘導吓你, 咁你会對香港多了解, 成日打机渡日, 好快連父乳多士都食之無味.

咁法律24左未先? 定係返左3

回復 kingkong_hk ##12 的帖子

法律24左未先? 唔係你同我可以討論, 大劣人更加唔識返左3未先.

artlo 發表於 2021-4-20 21:53
回復 kingkong_hk ##12 的帖子

法律24左未先? 唔係你同我可以討論, 大劣人更加唔識返左3未先.

我點G

E度間中刀有咩咩24

4完過1陣又有得4

回復 kingkong_hk ##14 的帖子

去打4興拉. 24.

artlo 發表於 2021-4-22 10:35
回復 kingkong_hk ##14 的帖子

去打4興拉. 24.

打左9年啦

回復 kingkong_hk ##16 的帖子

可能4興唔識合弱智, 或者有奇绩出现.

artlo 發表於 2021-4-22 19:46
回復 kingkong_hk ##16 的帖子

可能4興唔識合弱智, 或者有奇绩出现.

打晒佢等你冇貨添呀

回復 kingkong_hk ##18 的帖子

講得出做得到, 唔好扮晒老味, 到时又話个C眼冇講过.  

artlo 發表於 2021-4-23 19:38
回復 kingkong_hk ##18 的帖子

講得出做得到, 唔好扮晒老味, 到时又話个C眼冇講过.

打左啦