第五波

簽到
名稱:絕望
場所種類:其他
消費:$500以下

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

昨天單日六宗原頭不明,包括一宗傳染力高五成的變種個案,呢位印度男子仲支持香港消費,遊走長州油尖旺,另外一位教師感染期間出席200人婚宴,內外夾擊,可以預告第五波快將來臨,無間斷折磨正如所料不會改變。
早兩天我地的話事人才滿心歡喜説第四波已到尾,又乜又物計劃如何放寬,正一烏鴉口,每次都事這樣,皆因防疫無方兼無能,明明近兩星期每天都十幾宗輸入病例,兼且是變種的,都當睇唔到,唔叫停,還說什麼滴水不漏,單是容許21天自己用深喉採樣已經是大漏洞,求其吐些口水便過骨。
領導防疫的竟然可以一錯再錯三錯四錯,防疫措施走在事件之後,現在有人力物力國家強力支持都攪成咁,人地唔炒自己都唔好意思啦,如果在內地一早被換掉了。
不只是抱怨冇得過大海玩,而是再這樣香港好多行業都會支持唔著,中港家庭分隔兩地不能見面,學生整整兩學期沒有校園生活,院社的不能探訪⋯⋯
如果全世界都做唔到淸0也無話可說,但隔隣的國內,十四億人口也可以,便冇籍口啦,只是能力及決心的問題罷了。

香港的檢疫和防疫的確係搞笑,不過,係唔係大家都習慣或者崇尚,尊崇自由的原因呢,哈哈。。。你要同國內比較,可能國內在做法上,你就會話冇人性呢。。。你上油管tiktok睇睇?大把講國內點樣封鎖城鎮,市民冇得出門幾週,派物資的又有疏漏導致沒有食物,咁樣封城達至清零,係唔係港人可以接受?

不過我係同意港府在輸入檢疫方面的確係漏洞百出,就係自己交樽仔呢一樣就已經笑大人把口。。。而且,一直容許外國人仕進入,唔先斬斷源頭再清內在個案,點樣封區都係冇用。。。
回覆 讚好 不讚 使用道具

力力達 發表於 2021-4-18 11:13
香港的檢疫和防疫的確係搞笑,不過,係唔係大家都習慣或者崇尚,尊崇自由的原因呢,哈哈。。。你要同國內 ...

這個便是一般公務員工作心態,得過且過,求求其其合格便算,在抗疫對香港影響那麼大的也抱這樣心態,香港怎會有運行,啲高管又對他們冇影響,照出糧work for home。

全世界应該得南極同澳門是最叻的,講人權重私隱的地方好難会有運行。

vv--vv 發表於 2021-4-18 10:55
昨天單日六宗原頭不明,包括一宗傳染力高五成的變種個案,呢位印度男子仲支持香港消費,遊走長州油尖旺,另 ...

台灣也是崇尚自由民主,一樣做得好過HK!

5怪得連昔日大佬向華強刀羨慕想定居!

wongwingkin 發表於 2021-4-18 14:32
全世界应該得南極同澳門是最叻的,講人權重私隱的地方好難会有運行。

大6叫🐔要痕症驅瘤14日,你無得搵相好!

補充內容 (2021-4-18 15:10):
HK男嘅5犯法,除非你依靠妓女為生!

我愛六六八 發表於 2021-4-18 14:37
台灣也是崇尚自由民主,一樣做得好過HK!

5怪得連昔日大佬向華強刀羨慕想定居!

講得好,支持港人移民去更好的地方,可惜台灣政府唔多願意接收港人移民,嘴上係歡迎,政策係阻礙。。。

大佬老婆媳婦都係台灣人,點同呢。。。

我愛六六八 發表於 2021-4-18 15:07
大6叫🐔要痕症驅瘤14日,你無得搵相好!

補充內容 (2021-4-18 15:10):

無得揾也不是壞事,慳番吾少呢

wongwingkin 發表於 2021-4-18 14:32

每個地方都有應對困難噶方式,自由有自由噶好,你睇澳洲新西蘭咪一樣應對疫情得好好,不過一樣大把澳洲人抨擊自己政府把國民拒於國外,禁止國民回國。。。

力力達 發表於 2021-4-18 15:23
每個地方都有應對困難噶方式,自由有自由噶好,你睇澳洲新西蘭咪一樣應對疫情得好好,不過一樣大把澳洲人抨擊自己政府把國民拒於國外,禁止國民回國。。。

力兄,乜咁有時間係呢度出現既?
今個星期篇週記唔覺眼喎?

澳洲都有爆,新西蘭就羊多過人,佢地封國係可以自給自足,但香港是不可以的,8百萬人迫埋係地球上一点都無的地方,做到咁低感染率己是很難得,只係短期過黎馬交叫鷄難D咁解。

tonymantai 發表於 2021-4-18 15:50
力兄,乜咁有時間係呢度出現既?
今個星期篇週記唔覺眼喎?

夠日子出週記喇咩?我快樂不知時日過。。。哈哈,盡量今晚想下寫啲咩,多謝支持

wongwingkin 發表於 2021-4-18 16:19
澳洲都有爆,新西蘭就羊多過人,佢地封國係可以自給自足,但香港是不可以的,8百萬人迫埋係地球上一点都無的地方,做到咁低感染率己是很難得,只係短期過黎馬交叫鷄難D咁解。

香港做到低數字全靠香港人肯戴口罩出街,這個要比番啲掌聲自己

澳洲防疫非常認真,一有個案便全省lockdown 幾天

vv--vv 發表於 2021-4-18 18:59
香港做到低數字全靠香港人肯戴口罩出街,這個要比番啲掌聲自己

其實,我只係響澳門至帶口罩,響大6我係唔帶,因為隨街都冇咩人帶。。。

really sad and sad

力力達 發表於 2021-4-18 11:13
香港的檢疫和防疫的確係搞笑,不過,係唔係大家都習慣或者崇尚,尊崇自由的原因呢,哈哈。。。你要同國內 ...

哎,舊年呢個時候同個friend食生日飯,以前一定會過大海食,當時諗舊年10月一定可以過大海
而家...明年今日都睇怕未得

阿力達 發表於 2021-4-18 19:06
其實,我只係響澳門至帶口罩,響大6我係唔帶,因為隨街都冇咩人帶。。。

其實你係去到邊都唔戴........套
哈哈

我叫阿牛 發表於 2021-4-18 22:04
其實你係去到邊都唔戴........套
哈哈

我係長期有001在身的。。。

我叫阿牛 發表於 2021-4-18 22:01
哎,舊年呢個時候同個friend食生日飯,以前一定會過大海食,當時諗舊年10月一定可以過大海
而家...明年今日都睇怕未得

咁又唔好咁悲,明年今日係冇問題噶喇。。。