[相機 / 配件推介] 難敵智能手機競爭 Nikon 宣佈關閉日本相機生產線

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

13.06   06.jpg

日本傳媒報導指 Nikon 宣佈將會在明年 3 月底,終止在日本生產數碼單反相機,消息指智能手機的拍攝功能越來越強勁,導致數碼相機市場逐步萎縮,是 Nikon 作出此決定的主要原因,往後 Nikon 的單反相機生產商將會轉移到泰國。

Nikon 生產相機至今已經有超過 70 年歷史,現時位於宮城縣的廠房是他們在日本本土僅餘的相機生產線。現時廠房還在生產專業級 Nikon D6 單反相機,明年生產線轉移到泰國後,宮城縣的廠房會保留作生產相機零件和其他產品。

自從 1948 年開始銷售相機,Nikon 和 Canon 一直是單反相機市場的領導者,不過貴價相機的需求停滯不前,而 Nikon 在今年 3 月亦宣佈錄得虧損。除了遷移單反生產線,Nikon 亦會在今年 8 月底將兩間位於山形縣和福島縣的鏡片廠房關閉。
出來做事後 第一部儲錢買嘅Nikon相機

13.06   07.jpg
回覆 讚好 不讚 使用道具

可惜!

好懷念以前部 FM

Nikon 鏡頭好正。

时代变了,做出正确的调整也是对的。。

市場萎縮, Nikon 虧損

而家唔係發燒友都唔會買相機,日常聚會, 到此一遊,手機搞掂。相機不思進取,節牙膏式更新,容易壞/爛,越賣越貴。無埋其他光學/光刻機生意,遲早執笠。重有請埋班網軍互相攻擊,似是兩非道理,加埋無腦一族自動埋堆參戰,自掘墳墓。

冇辦法, 我除咗外遊會帶部相機外, 日常影相都係用電話, 咁即係話我已經超過一年冇掂過佢囉

我也算是長期的尼康用戶了。
P80-D80-D90-D700-D610-用到現在的Z6.

我都想買部Nikon支持下,老豆以前用F90

Made in Japan.......將成為歷史

我只得一部FM2,讀中四到現在,鏡頭得3支加一個美斯閃光燈,就用咗30年。近呢15年未用過,實際用了15年

補充內容 (2021-9-8 05:37):
現在對部Z FC有興趣,太似FM2同埋操作簡單。

nuts 發表於 2021-9-8 05:35
我只得一部FM2,讀中四到現在,鏡頭得3支加一個美斯閃光燈,就用咗30年。近呢15年未用過,實際用了15年

補 ...

FM2 經典好嘢.. 去北極都用到。

sad news. but smart phone replace basic DSLR is the trend.

回復 joemalee ##1 的帖子

時代唔同了,宜家影相,最重要有美圖App加上網功能。專業市場始終銷售量少,好彩仲有泰國嘅廉價生產線,唔係就真係全線停產。另外我老爸部FM2都封塵十多年了。

日本5大相機品牌
Nikon
Canon
Pentax
Minolta
Olympus
因為數碼攝影出現而大洗牌
Minolta 10年前已經不存在
Pentax已經有100年歷史,但都是已經死亡邊緣
今天,連最大的Canon也受影響........................

LasCases 發表於 2021-6-14 06:35
Nikon 鏡頭好正。

菲林年代,Nikon鏡頭不是我口味
反差太大,拍攝人像膚色尤其令我反感
當然,拍攝風景時Nikkor lens有其優點