[精兵召集] 疫情集中討論帖 (十三)

蘇梅比較嚴, 要住幾晚檢疫酒店先比出去玩, 泰國政府可能試用唔同方式開關, 睇吓邊種喺防疫上比較有效
應該學曼谷咁, 幾時有人聽過境外輸入?
asprino 發表於 2021-7-15 22:21
今日蘇梅都開放了

布吉方面 暫時有五千個遊客 其中十個確診

其實只係密切接觸者需要隔離, 唔係好似啲假消息咁「 成班機」
hangten 發表於 2021-7-16 10:41
應該學曼谷咁, 幾時有人聽過境外輸入?

開放布吉之前 泰國每日都有幾十隻境外輸入個案嘅
泰國又爆啦,唉
今年都冇咩希望架喇,期望下出年啦
keith704 發表於 2021-7-16 12:52
今年都冇咩希望架喇,期望下出年啦

做人應該腳踏實地.  買六合彩啦
asprino 發表於 2021-7-16 11:17
開放布吉之前 泰國每日都有幾十隻境外輸入個案嘅

有人係冇聽過曼谷有輸入個案, 乜你咁遲先講呢個秘密比人知?
今年無希望
希望在明年
回復 dragon8686 ##1 的帖子

今年都好難
asprino 發表於 2021-7-13 17:01
The Phuket Sandbox scheme aimed at revitalising the economy and tourism and is going well, with tour ...

布吉方面 今個月頭18日 超過8300個旅客入境 其中共有16個確診

截至九月底 已經預訂嘅酒店房接近23萬晚
回復 tccck ##30 的帖子

今日仲過萬, 明年都難
回復 dragon8686 ##1 的帖子

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

睇完呢條片, 心都酸埋
asprino 發表於 2021-7-19 22:17
布吉方面 今個月頭18日 超過8300個旅客入境 其中共有16個確診

原來估計第三季有10萬外國遊客, 應該達標唔到, 另外泰國其他地方疫情嚴重, 本地旅客大減, 咁樣唔會比年頭好好多。
asprino 發表於 2021-7-19 22:17

果十幾個確診唔算多, 但有隐憂, 其中幾個係做第二次( 入境後第七天) 先確診, 咁佢果七日去過咁多地方, 好可能帶咗病毒入社區
遊客打完兩針, 出發前72小時驗一次, 到達時驗一次, 再過七日至確診, 最可能係喺社區感染.  同陌生人打車輪

Winston91 發表於 2021-7-20 07:02
原來估計第三季有10萬外國遊客, 應該達標唔到, 另外泰國其他地方疫情嚴重, 本地旅客大減, 咁樣唔會比年頭好好多。

應該冇乜可能達標囉, 布吉公佈啲數字有啲水份, 蘇梅開關幾日, 得幾十個旅客
HKtraveler 發表於 2021-7-20 09:22
果十幾個確診唔算多, 但有隐憂, 其中幾個係做第二次( 入境後第七天) 先確診, 咁佢果七日去過咁多地方, 好可能帶咗病毒入社區

外國遊客一定要用tracking app. 估計好易揾到與確診者有緊密接觸人仕。
HKtraveler 發表於 2021-7-20 11:48
應該冇乜可能達標囉, 布吉公佈啲數字有啲水份, 蘇梅開關幾日, 得幾十個旅客

今次泰國重新開關主要都係吸引家庭遊客, 所以確診遊客中都有小朋友, 蘇梅+要求頭七日要在ASQ酒店隔離, 呢樣要求對家庭遊客十分唔吸引, 反應差是合理。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 09:05