[精兵召集] 疫情集中討論帖 (十三)

今天還有泰國當地新聞報導,曼谷的拉差達火車夜市
要永久停業了

登錄/註冊後可看大圖
回復 沙咀輝 ##74 的帖子

日日萬幾, 接近兩萬, 醫療又崩潰, 都唔知等到幾時, 唔太樂觀
回復 flymonster ##81 的帖子

原本是臨時停業到七月底,今日重開。點知變成永久停業,希望將來有機會重新開業。
fy9413 發表於 2021-8-1 02:09
回復 沙咀輝 ##74 的帖子

日日萬幾, 接近兩萬, 醫療又崩潰, 都唔知等到幾時, 唔太樂觀

泰國衞生部話如果市民唔積極配合防疫工作,按他們一個數學模型計算,下個月每日感染人數,可以升到四萬人,所以嚟緊呢個月喺關鍵時期。
日日爆到九彩,一年又一年
Winston91 發表於 2021-8-1 15:40
泰國衞生部話如果市民唔積極配合防疫工作,按他們一個數學模型計算,下個月每日感染人數,可以升到四萬人,所以嚟緊呢個月喺關鍵時期。

我現在等緊軍隊大規模感染
信錯疫苗 , 醫護人員及技術嚴重缺乏
paulyeung35 發表於 2021-8-1 21:57

科興賄賂都唔係第一次啦
flymonster 發表於 2021-7-31 23:42
今天還有泰國當地新聞報導,曼谷的拉差達火車夜市
要永久停業了

That's unfortunate 😞❕
泰國可以頂到現在因為有良好醫療旅遊產業, 冇遊客時D豪華醫院可以用於其他醫療. 印度想搞醫療旅遊業, 搞咗30年都係唔掂
呢舖有排搞……
今次泰國持續多日多人中招,真係邊度都唔洗去。
咁爆發,新年都唔洗旨意去
回復 fy9413 ##82 的帖子

可能下年都窄窄地!
近排輸入個確都打完兩針都中變種病毒!
如果想去完泰國返香港唔洗隔離應該唔洗諗住😓
paulyeung35 發表於 2021-8-1 21:57

所有疫苗對變種Delta病毒都冇效,  你睇全世界咁多接種疫苗%高嘅國家都創新高早知。美國新確診病例其中七成以上已經打咗BNT疫苗........
manmannew 發表於 2021-8-3 08:29
所有疫苗對變種Delta病毒都冇效,  你睇全世界咁多接種疫苗%高嘅國家都創新高早知。美國新確診病例其中七成以上已經打咗BNT疫苗........

泰皇都攞到阿斯利康生產訂單,佢自己有間藥廠,不過呢隻藥效果好好差,係外國要玩混針,第一支阿斯利康,第二支係莫德納,英國佬要撐自己友牛津研發,安排國民打針冇得揀,輪到係乜就打乜
manmannew 發表於 2021-8-3 08:29

師兄, 請問邊份醫學文獻話“ 所有” 疫苗對變種Delta病毒都冇效? 同邊度睇到美國新確診病例有七成以上打咗BNT疫苗呢?
HKtraveler 發表於 2021-8-3 18:20
師兄, 請問邊份醫學文獻話“ 所有” 疫苗對變種Delta病毒都冇效? 同邊度睇到美國新確診病例有七成以上打咗BNT疫苗呢?

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... F%E4%B8%8D%E6%B8%9B

https://news.tvb.com/world/60fa525f34b031101116bc09/以色列指當地復必泰新冠疫苗有效率下降至39

https://inews.hket.com/article/3 ... a%E8%AE%8A%E7%A8%AE

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9C ... l-sh&soc_trk=wa

師兄不妨又提供攻下有冇文獻話邊啲疫苗對於Delta病毒特別有效? Thanks!
manmannew 發表於 2021-8-3 18:58
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/657643/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82 ...

News from CCTVB & HK01
ivancww 發表於 2021-8-3 19:12
News from CCTVB & HK01

193 話齋, 我D老嘢係睇CCTVB 㗎啦

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 12:28