[國際要聞] BNO|倫敦市長簡世德:歡迎港人移英 撥款962萬港元助求...

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

下載 (2).jpg
英國因應香港去年實施《港區國安法》,今年推出英國國民(海外)護照(BNO)移民計劃。倫敦市長簡世德(Sadiq Khan)周四(22日)受訪稱,歡迎港人移居英國,倫敦巿政廳會撥出90萬英鎊(約962萬港元)協助就業、房屋及教育。

簡世德表示,英國內政部預期BNO計劃首年會有12.3萬至15.3萬名港人移居英國,截至今年3月已有約3.43萬港人透過該計劃移英,另有很多港人因新型冠狀病毒疫情影響而尚未成行。簡世德預計,有多達三分一移英港人會選擇落戶倫敦,強調倫敦歡迎港人。

簡世德亦稱,倫敦有大量職位空缺,市政廳將撥出90萬英鎊予社區團體和當地組織,協助港人找工作、房屋及教育。他又表示,新冠疫情下當地針對華人及亞裔的仇恨罪行已有回落。
以往香港人工作表現質素同佢地東歐外勞相比,
再加上脫歐

今日緊係想香港人過去啦....
原因係香港人習慣咗係惡劣環境生存
日做十多小時, 放工住果幾十呎又一日啦....
東歐人可以嗎 ?
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢個數目總算略盡棉力!

回復 willgood629 ##4 的帖子

欠香港太多
付出太少啦....

op1b 發表於 2021-7-23 17:15
回復 willgood629 ##4 的帖子

一早根本有BNO就應該係擁有英國居留權,因為嗰陣時我哋不斷比稅收佢搵返去英國、香港人係絕對對佢哋有貢獻!

willgood629 發表於 2021-7-23 17:22
一早根本有BNO就應該係擁有英國居留權,因為嗰陣時我哋不斷比稅收佢搵返去英國、香港人係絕對對佢哋有貢獻!

再早少少, 早係出生入籍, 選中國籍或英國籍
當時就應該有居英權啦......  
只係後期中英談判後先更改...

净係香港英皇御準皇家赛馬会, 都養唔小英国人.

op1b 發表於 2021-7-23 17:59
再早少少, 早係出生入籍, 選中國籍或英國籍
當時就應該有居英權啦......  
只係後期中英談判後先更改...

當年回北京工作寫信回港貼郵票,被同胞指明寄香港是國外要付海外郵費,之後乘機到上海填寫國籍認證及同胞指責要填回中國!
當年真的是啼笑皆非!

willgood629 發表於 2021-7-23 22:32
當年回北京工作寫信回港貼郵票,被同胞指明寄香港是國外要付海外郵費,之後乘機到上海填寫國籍認證及同胞指責要填回中國!
當年真的是啼笑皆非!

內地鎖國幾十年
佢地係唔了解為咩一般人係可以選擇國籍
更加唔知香港出生係可以選英籍, 申請英國passport

到知果時, 變成提子, 過關明知故問.

op1b 發表於 2021-7-23 23:27
內地鎖國幾十年
佢地係唔了解為咩一般人係可以選擇國籍
更加唔知香港出生係可以選英籍, 申請英國passport

都冇問題,當年廠佬上去設廠話就話互利互惠上便人工平,最後好多建設促進國內繁榮嘅人都俾人食碗麵返碗底,心淡!

去到遲早都會比種族.....唔係有錢人都唔想去歐洲

洗樓狂人 發表於 2021-7-24 13:51
去到遲早都會比種族.....唔係有錢人都唔想去歐洲

倫敦比你感覺有咁差咩 ????

香港人勤力,有$ 又唔鍾意攞福利,全世界都會歡迎。