到澳門有確診了.

回復 wongwingkin ##40 的帖子

所以都可以唔係正路走囉...
個關閘防疫真係...
hkmon 發表於 2021-8-5 19:47
回復 wongwingkin ##40 的帖子

所以都可以唔係正路走囉...

有無後悔5早D過去?
回復 我愛六六八 ##43 的帖子

問我?
我淨係想變番以前咁得閒就可以過去
依家困係香港18個月
其實開任何一個地方可以去都會去
回復 BOND007 ##38 的帖子

個泰國達人早兩日都出左條片講泰國幾慘
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
hkmon 發表於 2021-8-6 09:37

問我?

今次澳門確診事件,終於明白為什麼國內一直對香港要求通関不回應,而澳門只有跟國内決定,原因是兩地對應疫情方法有跟本的分別,國內是要做到絕對清零,一有個案便做全民撿測,而香港只做居住大廈的強檢,就算一段時間冇個案,上面只會認為未曾發現,不做全民檢測就永遠不能給上面証明已經清零,在這基本概念的分歧下,而病毒又不會完全消失,所以看不到可以通關的條件。
其實特手也應該知道問題所在,只是其一貫工作方法都是等上面指示,不會或不懂如何主動解決問題,更加通関無望,啲耳猿上次比特手話做乜咁煩成日追問,而家都唔再問了,過大海玩只是小事,最慘是旅遊零售的打工仔,有排不會回復以前。
hkmon 發表於 2021-8-6 09:37

問我?

5怪之得日日要生要死!
好似話大陸過去都要一日驗倆次核酸!
hkmon 發表於 2021-8-6 10:07

Sad! Sad! Sad! Sad! Sad! Sad!
hkmon 發表於 2021-8-6 10:07

............對旅游業為主的泰國沖擊很大.......
回復 sawatdee ##50 的帖子

係. 某國都爆緊
不過WFC
回復 hkmon ##1 的帖子

可能要等一個月,疫情才會減退。
K20C 發表於 2021-8-4 17:44
它有槍,有甚麼辦法

系牠!
估計今年都係冇得開
hollyshitgame 發表於 2021-8-13 13:26
估計今年都係冇得開

下年4月先再諗啦,599G同疫情管制到2022年3月31日

政府將刊憲延長《預防及控制疾病條例》下八項規例的有效期至明年3月31日,以確保政府能在相關法律框架下實施相應措施,迅速應對2019冠狀病毒病疫情。

政府表示,全球疫情仍然嚴峻,雖然本地疫情目前尚算受控,但考慮到未來一段日子仍須繼續因應海內外和本地疫情實施各項防疫措施,政府有必要延長相關緊急規例的有效期。

涉及的規例共八項,分別為香港法例第599C章《若干到港人士強制檢疫規例》、第599D章《預防及控制疾病(披露資料)規例》、第599E章《外國地區到港人士強制檢疫規例》、第599F章《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》、第599G章《預防及控制疾病(禁止群組聚集)規例》、第599H章《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》、第599I章《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》,以及第599J章《預防及控制疾病(對若干人士強制檢測)規例》。

vv--vv 發表於 2021-8-6 13:25
今次澳門確診事件,終於明白為什麼國內一直對香港要求通関不回應,而澳門只有跟國内決定,原因是兩地對應 ...

又延到2022年3月啦
講左阿爺要香港做檢疫港
完埋個冬奧先講開關
回復 BEGINNER999 ##56 的帖子

上邊一日唔認清"清零"係不可能
唔改變番個策略
唔承認國產疫苗冇用
香港就一直封架啦

但掉番轉講
要上邊做呢兩樣野
都最少半年
hkmon 發表於 2021-8-14 09:19
回復 BEGINNER999 ##56 的帖子

上邊一日唔認清"清零"係不可能

你敢挑剔“黨”?
Ricky大天二 發表於 2021-8-14 01:01
下年4月先再諗啦,599G同疫情管制到2022年3月31日

其實🇭🇰🇲🇴關1直無封,只系旅遊成本加咗價!

出境14日🏪💰,入境后要在家放14日假!

無💰/無又5肯認命嘅只能日日
唉聲嘆氣要生要死!

🇭🇰住板間房果班人從來都無多餘💰去
發白日夢/旅遊!又5見佢哋要自殺?

BEGINNER999 發表於 2021-8-14 04:17
又延到2022年3月啦
講左阿爺要香港做檢疫港
完埋個冬奧先講開關

做個聽教聽話的乖孫!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 22:34