[精兵召集] 疫情集中討論帖 (十四)

返黎要隔離呢!
返黎要21日 ... 但係都係好事
隔離少一半,好事
泰國D政策彈出又彈入,下星期可能又另一個版本...
mriderx 發表於 2021-9-3 14:30
回復 mriderx ##1 的帖子

我會過去,最少一年後才回香港。

支持....支持......
回復 HKtraveler ##26 的帖子

訊息混亂係與重開泰國有關嘅部門太多,總理、MOPH、TAT、甚至地方官員都會發言,好多嘅報導都係部門同地方提出嘅建議,最終要CCSA拍板定案,以Royal Gazette 出咗消息為準,所以趕住一開關就出發嘅師兄,宜家就唔可以一早訂咗機票同酒店。
去到都未必有野玩 就算有都未必敢玩
mriderx 發表於 2021-9-3 14:30
回復 mriderx ##1 的帖子

我會過去,最少一年後才回香港。

你拎咩簽?旅行簽唔係最多45日咩?
jtomato32 發表於 2021-9-4 17:31
去到都未必有野玩 就算有都未必敢玩

好似果時phuket sandbox 早去果班咪奶晒野,一開左之後兩個星期就停夜場兩個星期
WalkingStreet 發表於 2021-9-4 17:59
好似果時phuket sandbox 早去果班咪奶晒野,一開左之後兩個星期就停夜場兩個星期

布吉Sandbox七月頭開時, 香港都冇機去, 邊度有人奶哂嘢呀?香港第一班機去布吉要到八月中, 好不幸唔夠一個星期香港政府將泰國烈為高危地區, 返嚟要檢疫三星期, 邊有師兄去吖
Winston91 發表於 2021-9-4 15:27
回復 HKtraveler ##26 的帖子

訊息混亂係與重開泰國有關嘅部門太多,總理、MOPH、TAT、甚至地方官員都會發 ...

返嚟要檢疫三星期, 我估冇乜師兄會一開關就去, 就算book定機票酒店都唔緊要, 好多都可以退票退款, 我原本book咗去布吉都退咗票囉
WalkingStreet 發表於 2021-9-4 17:54

樓主噏得出去一年又點會攞旅遊簽證去吖, 夠年龄可以攞退休簽證, 未係咁老咪買個Elite, 喺誇國公司打工可以申請工作簽證, 有錢可以投資, 住到百年歸老都得
Still feel not a simple way since 21 days still need to lock around
WalkingStreet 發表於 2021-9-4 17:54

我用 Elite Visa
The infection rate of Bangkok is still very high. It's too early to talk about reopening.

More likely, Chiangmai is possible around October.   
美国唔使隔离,开咗我圣诞去两个星期,
單邊開,真係無乜用
除非真係好似樓上師兄咁講一年半載先返
唔係,返黎要住14~21日 單獨囚禁 都好難有人去
而家去泰國都唔使隔離啦
疫情仍然嚴重,睇怕都冇乜人去,而且回港仲要困21days,不過anyway都算係好消息,起碼踏前一步,望可以早D過去啦 🤟🏻

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 20:45